Google+
Home » Justitie » Vasluieni, atenție la escrocheriile de pe internet!

Vasluieni, atenție la escrocheriile de pe internet!

Polițiștii vasluieni au demarat miercuri o campanie care se derulează la nivel european, până pe 23 octombrie și se înscrie în Luna Europeană a Securității Cibernetice. Inspectoratul de Poliție Județean Vaslui va promova zilnic câte unul dintre cele mai des întâlnite șapte tipuri de fraude din mediul online.

Internetul a devenit foarte atractiv pentru infractorii cibernetici. Autorii folosesc metode ingenioase și promisiuni în scopul de a obține bani sau informații financiare valoroase de la dumneavoastră. „Scrisorile nigeriene” nu mai sunt de mult timp singurele tipuri de fraude în mediul online. Tacticile folosite de infractorii informatici sunt din ce în ce mai inovative și greu de detectat. Începând cu însușirea nelegală a calității de manager al unei companii, până la punerea în scenă a unor false relații de dragoste, autorii de astăzi fac tot ce pot să obțină ceea ce vor – banii și/sau datele dumneavoastră.

Luna Europeană a Securității Cibernetice – The European Cyber Security Month (ECMS) este o campanie de conștientizare a Uniunii Europene care promovează anual, începând din 2011, securitatea în mediul online în rândul persoanelor fizice și companiilor, evidențiind câteva măsuri simple pe care fiecare le poate lua pentru a-și proteja datele personale, financiare și profesionale.

“Timp de o săptămână, toate agențiile de aplicare a legii din Statele Membre UE, dar și din 5 state non-membre (Columbia, Liechtenstein, Norvegia, Elveția și Ucraina), 24 de asociații bancare naționale și mulți alți actori implicați în lupta împotriva criminalității informatice vor acționa pentru creșterea gradului de conștientizare în rândul beneficiarilor, cu privire la acest fenomen infracțional. Pentru această campanie au fost elaborate materiale de promovare în 27 de limbi care includ informații și recomandări cu privire la cele mai întâlnite 7 tipuri de fraude în mediul online și cum pot fi acestea evitate: frauda «Mesaj de la șef»;  frauda cu facturi; fraudele de tip Phishing (prin email)/ Smishing (prin SMS)/ Vishing (prin apeluri telefonice); website-uri bancare false; frauda «Iubire prefăcută»; furtul de date personale și fraudele cu investiții și cumpărături online”, se arată în mesajul transmis de polițiști.

Poliția Română, prin Direcția de Combatere a Criminalității Organizate și Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității, este partener al acestei operațiuni și va promova mesajele campaniei pe teritoriul național, în special în mediul online, dar și în cadrul unor întâlniri punctuale cu cetățenii.

La rândul său, Inspectoratul de Poliție Județean Vaslui va promova, zilnic, în perioada 17 – 23 octombrie 2018, unul dintre cele șapte mesaje realizate de către EUROPOL.

Prima zi din cadrul campaniei, a fost destinată “Mesajului de la șef”, transmis pe e-mail sau chiar telefonic. Polițiștii le recomandă oamenilor să verifice cu atenție de unde vin sarcinile de serviciu și dacă într-adevăr este vorba despre șeful lor. Primirea unui e-mail sau apel de la un oficial cu care, în mod normal, un angajat nu este în legătură directă trebuie să atragă atenția. Apelantul cere deplină confidențialitate și pune presiune de angajat, pe fondul unei presupuse urgențe. Și aceste lucruri trebuie să îl determine pe angajat să nu dea curs solicitării. Angajații firmelor trebuie să respecte cu strictețe procedurile de securitate stabilite pentru plăți și achiziții, astfel că se recomandă să nu fie sărit vreun pas și, în niciun caz, să nu se cedeze la presiuni.

Ieri a fost adusă în fața opiniei publice frauda cu facturi – Invoice fraud: O firmă este contactată de cineva care pretinde că este reprezentantul unui furnizor legitim de bunuri/servicii. Angajații cu atribuții de efectuare de plăți sunt determinați să plătească, pe viitor, facturi false în conturile autorilor.

În continuare vă vom prezenta celelalte cinci tipuri de fraude populare în rândul infractorilor din mediul online.

Phishing/Smishing/Vishing: autorii te apelează telefonic, îți trimit un mesaj text (SMS) ori un e-mail, prin care te induc în eroare, pentru a-ți divulga date personale, financiare ori de securitate.

Website-uri bancare contrafăcute – Spoofed bank website fraud: Autorii folosesc mesaje de tip ”phishing” cu link-uri către site-uri bancare false. Odată ce ai accesat link-ul, prin metode diverse, se colectează ilegal datele personale și/sau bancare. Site-ul contrafăcut va arăta precum cel legitim pe care îl imită, cu foarte mici diferențe, deseori greu sesizabile.

Iubire prefacută – Romance scam: Autorii pretind că sunt îndrăgostiți și își doresc o relație cu potențiala victimă. Deși debutează pe site-uri de întâlniri, sunt folosite conturi false de e-mail sau pe rețele sociale pentru menținerea contactului, câștigarea și exploatarea încrederii.

Furtul de date personale – Personal data theft: Autorii îți colectează nelegitim datele personale de pe rețele de socializare. Datele tale pot fi vândute altor infractori sau folosite pentru a-ți accesa conturile bancare, contracta împrumuturi ori derula afaceri ilegale în numele tău.

Fraude cu investiții și cumpărături online – Investment and online shopping scams: Autorii îți oferă oportunitați ”speciale” de investiții cu profituri rapide… sau îți prezintă ”oferte-bombă” de ”chilipiruri” în mediul online. (G.P)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: