Home / Social / Zero prosperitate: 2018 – un an ratat cu brio de către economia județului Vaslui
Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii Vaslui

Zero prosperitate: 2018 – un an ratat cu brio de către economia județului Vaslui

Economia județului Vaslui bifează în 2018 un nou bilanț negativ. Fără investiții private și guvernamentale majore și o atragere anemică a fondurilor europene, mediul de afaceri este în regres. Lipsa apetitului firmelor pentru noi proiecte de dezvoltare se reflectă în cererea de finanțare. În primele șapte luni ale anului, companiile s-au împrumutat de la bănci cu numai 12,4 milioane de lei. În schimb, populației a contractat de la instituțiile financiare credite de 57 milioane lei pentru consum și locuințe.

Anul 2018 este o perioadă nefastă pentru economia județului Vaslui. Fără investiții guvernamentale și o atragere consistentă a fondurilor europene, mediul de afaceri local este departe de relansarea economică mult așteptată.

Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și (APIMM) Vaslui

Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii (APIMM) Vaslui, a spus că mediul de afaceri este în stagnare și sunt semne evidente ale unui regres comparativ cu anul precedent: Din punct de vedere economic nu se constată niciun fel de progres. Fondurile europene lipsesc cu desăvârșire, iar sfârșitul anului anunță un bilanț negativ al situației economice”.

Mai mult, transferul contribuțiilor sociale obligatorii de la angajator la angajat au afectat serios planurile firmelor de a demara noi proiecte de dezvoltare.

“Trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat a dus la descurajare oamenilor de afaceri, la descurajarea investițiilor și la micșorarea numărului locurilor de muncă. Un privat un poate să țină cu costuri mai mari aceiași oameni. În contextul în care firma nu are producție mai mare se dau oamenii afară”, a explicat Copacinschi.

Dezvoltare pe credit

Stagnarea economiei locale se reflectă fidel în gradul de creditare al firmelor din județul Vaslui. Potrivit datelor Băncii Naționale a României (BNR), în luna ianuarie 2018, firmele din județ aveau contractate credite la băncile comerciale în valoare totală de 440 milioane de lei. În luna iulie 2018, împrumuturile solicitate de agenții economici erau mai mari cu numai 12,4 milioane de lei, ajungând la o cifră de 452,4 milioane de lei.

În schimb, gospodăriile populației se dovedesc a fi mult mai dornice în ceea ce privește creditarea. În prima lună a acestui an, populația județului Vaslui avea credite totale de 675 milioane de lei, din care 418,4 pentru consum, 239,9 pentru achiziționarea de locuințe etc. Conform datelor BNR, în perioada ianuarie – iulie 2018, creditele gospodăriilor populației au crescut cu suma de 57 milioane de lei, ajungând la 732,3 milioane de lei. Grosul banilor a fost orientat de populație către consum (448,6 milioane lei) și spre cumpărarea de locuințe (266,6 milioane lei).

Practic, în timp ce firmele au împrumutat în primele șapte luni ale anului curent 12,4 milioane lei, populația a luat credite care se ridică la nu mai puțin de 57 milioane lei. (Dănuț Ciobanu)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Primarul Boroș promite bârlădenilor un ambulatoriu extins și dotat corespunzător. Despre un nou corp de spital, niciun cuvânt, deși promitea acest lucru în urmă cu câteva luni

Spitalul din Bârlad va avea peste trei ani un ...

Se lucrează de zor la Oltenești. Autoritățile locale vor și gaze pentru locuitori.

Autoritățile locale din Oltenești continuă investițiile în infrastructură și ...

Angajatorii vasluieni și Inspecția Muncii au făcut pace la Comisia de Dialog Social

Ieri, în cadrul Comisiei de Dialog Social de la ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: