Home / Social / Zeci de blocuri din Bârlad, bombe cu ceas, din cauza structurilor de rezistență avariate chiar de proprietari

Zeci de blocuri din Bârlad, bombe cu ceas, din cauza structurilor de rezistență avariate chiar de proprietari

de Mihaela NICULESCU

De ani de zile, bârlădenii își amenajează și reamenajează interioarele apartamentelor, unii dintre ei trecând cu bună știință peste faptul că prin dărâmarea unor pereți afectează structura de rezistență a blocului. Autoritățile recunosc că există asemenea cazuri, dar se feresc să declare numărul proprietarilor inconștienți, ținându-l secret din motive care ne scapă.

Chiar dacă nu știm numărul celor care încalcă legea privind calitatea în construcții din evidențele Poliției Locale și ale Primăriei, numărul real este mult mai mare. Nu întotdeauna se fac sesizări atunci când unii proprietari efectuează lucrări ample de reamenajare a locuințelor, ce aduc atingere siguranței imobilului. Cei care anunță autoritățile sunt, de regulă, vecinii și nu asociațiile de proprietari, așa cum ar trebui. Teama că demolarea unor pereți, a unor dependințe, pentru crearea unui spațiu mai generos în apartamente, poate afecta rezistența blocului la cutremure, determină vecinii cu simț civic să sesizeze Poliția și Primăria. Primii care acționează în aceste cazuri sunt polițiștii locali. Aceștia verifică apartamentele în cauză și întocmesc un proces verbal de constatare a lucrărilor efectuate. În cazul în care constată că proprietarul a afectat structura de rezistență a blocului, prin demolarea unor pereți de susținere, polițiștii locali sesizează Serviciul Inspecția în Construcții din cadrul Poliției Locale. Reprezentanții acestui serviciu sunt în măsură să sancționeze cu amendă proprietarii care efectuează lucrări ilegale în apartament. Amenda poate ajunge în unele cazuri și la 100.000 de lei, însă proprietarii prinși pe picior greșit sunt sancționați, de cele mai multe ori, cu amenda minimă de 500 de lei, sau 250 de lei în 48 de ore.

Reprezentanții Serviciului Urbanism din cadrul Primăriei Bârlad sunt destul de rezervați în a face declarații presei. Reporterul Est News a aflat, totuși, că arhitectul Primăriei merge la fața locului, pentru a constatat abaterile de la lege, dar mai ales pentru a-i informa pe proprietarii respectivi asupra pașilor pe care trebuie să-i urmeze în continuare pentru a intra în legalitate. Este nevoie să apeleze la un expert în construcții și în baza unui proiect, pe care îl suportă din propriul buzunar, să refacă structura inițială a imobilului. Reprezentanții Primăriei spun însă că dacă în unele cazuri proprietarii înțeleg că trebuie să se conformeze legii, în alte cazuri aceștia nu dau curs solicitării de a intra în legalitate pentru că sunt plecați în străinătate iar lucrările se fac în absența lor, de către firme sau muncitori angajați pentru aceste lucrări de rudele proprietarilor.

Deși unii bârlădeni cunosc de ani de zile că legea nu le permite efectuarea unor lucrări de amploare, care șubrezesc structura de rezistență a blocului, mulți o ignoră pentru simplul fapt că își doresc un confort sporit în apartament.

Astfel, Legea 10/1995, la art. 25, alin. (d), prevede: „efectuarea, după caz, de lucrări de reconstruire, consolidare, transformare, extindere, desființare parțială, precum și de lucrări de reparații ale construcției numai pe bază de proiecte întocmite de către persoane fizice sau persoane juridice autorizate și verificate potrivit legii”.

Riscurile nu sunt luate în calcul, iar după 1990 blocurile au început să se șubrezească tocmai din cauza acestor lucrări ilegale, devenind tot mai vulnerabile în fața unui cutremur iminent. Din păcate, nu există nicio lege care să prevadă obligativitatea verificării periodice a tuturor apartamentelor, cum ar fi de dorit. Noua lege a asociațiilor de proprietari stipulează că în termen de cinci zile de la notificare, iar în caz de urgență în 24 de ore, proprietarul trebuie să permită accesul în interiorul locuinței, reprezentanților asociației de proprietari. În caz contrar, va ajunge în instanță. Lucrurile se complică, iar asociația trebuie să se adreseze instanței, demers ce presupune consum de timp și bani. Între timp, oricând, un cutremur de magnitudine mare se poate produce, astfel încât demersul juridic sau administrativ ar fi tardiv pentru locatarii blocului afectat.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Vacanțe în extrasezon, reduse cu până la 70%, pentru vasluienii care aleg “Litoralul pentru toți”

Cei care nu au ajuns ...

Cartierul Complex Școlar rămâne fără apă potabilă

Astăzi, în cartierul bârlădean Complex ...

Bătrân din Vaslui, lovit de un autoturism pe trecerea de pietoni din zona Școlii nr. 9

Un barbat in varsta de ...

%d blogeri au apreciat: