Home / Sanatate / Comisiile de expertiză medicală au făcut ravagii în rândul pensionarilor de boală

Comisiile de expertiză medicală au făcut ravagii în rândul pensionarilor de boală

Vasluienii bolnavi obțin tot mai greu o pensie de invaliditate. Cu niște criterii de încadrare într-un grad de invaliditate tot mai dure, pensia de boală a devenit un deziderat dificil de realizat. Din nefericire, din cauza bolilor severe, persoanele care trec de comisiile medicale trăiesc tot mai puțin. Astfel, s-a ajuns ca în județ să mai existe doar 9.577 pensionari de boală, după ce în urmă cu 10 ani erau în plată 16.274 persoane.

Județul Vaslui are tot mai puțini pensionari pe caz de boală. Anual, numărul pensionarilor de invaliditate scade cu peste 100 de persoane, iar motivele acestui fenomen sunt multiple.

În primul rând, o persoană bolnavă reușește foarte greu să se mai pensioneze, din cauza aplicării unor criterii medicale exigente în ceea ce privește stabilirea gradului de invaliditate. Aceste criterii de evaluare a capacității de muncă s-au modificat și, în prezent, este dificil să obții un grad de invaliditate. Pensionarea depinde de comisia de expertiză medicală care analizează diagnosticul unei persoane, gradul în care este afectată capacitate de muncă a solicitantului.

Un alt motiv al diminuării constante a numărului de pensionari de boală este decesul acestora. Cum mulți pensionari de invaliditate sunt diagnosticați cu neoplasm, bolile cardiovasculare, boli psihice și boli ale aparatului respirator, rata deceselor este foarte mare.

Nu în ultimul rând, pensionarii de invaliditate care reușesc să ajungă la vârsta legala de pensionare trec din grupa pensionarilor de boală în cea a pensionarilor la limită de vârstă.

Tot mai puține intrări în sistem

Potrivit datelor Casei Județene de Pensii (CJP) Vaslui, din cei 95.745 pensionari de asigurări sociale, un număr de 9.577 persoane sunt pensionari de invaliditate. Este vorba despre 9.542 pensionari de invaliditate din sectorul de stat și 35 pensionari de invaliditate din sectorul agricol, care reprezintă 10% din totalul pensionarilor din județul Vasui. Conform acelorași date statistice, din cei 9.577 pensionari de invaliditate un număr de 818 persoane sunt încadrate în gradul I de invaliditate, 3.637 persoane în gradul II de invaliditate și 5.122 persoane în gradul III de invaliditate.

Practic, scăderea accentuată a numărului pensionarilor de boală se observă în numărul de înscrieri noi la acest tip de pensie. Astfel, dacă în anul 2015 intrau în sistem 1.233 pensionari de invaliditate, în anul 2016 au fost înregistrați 1.104 pensionari, pentru ca în anul trecut numărul beneficiarilor de pensii de boală să scadă la 1.051 persoane.

Loredana Enache, purtător de cuvânt al CJP Vaslui, a precizat că în primele nouă luni ale acestui an au fost înregistrați 718 pensionari de invaliditate.

Fără stagiu de cotizare

Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care și-au pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă, din cauza accidentelor de muncă și bolilor profesionale.

În raport cu gradul de reducere a capacității de muncă, invaliditatea este: de gradul I, cauzată prin pierderea totală a capacității de muncă și a capacității de autoîngrijire, de gradul II, caracterizată prin pierderea totală a capacității de muncă, cu păstrarea capacității de autoîngrijire, de gradul III, caracterizată prin pierderea a cel puțin jumătate din capacitatea de muncă, persoana putând să presteze o activitate profesională, corespunzătoare a cel mult jumătate din timpul normal de muncă.

Au dreptul la pensie de invaliditate, indiferent de stagiul de cotizare realizat, persoanele care și-au pierdut capacitatea de muncă din cauza accidentelor de muncă, boli profesionale, neoplazii, schizofrenie și SIDA. De asemenea, beneficiază de această categorie de pensie elevii, ucenicii, studenții care și-au pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă, urmare a accidentelor de muncă sau bolilor profesionale survenite în timpul și din cauza practicii profesionale, precum și marii mutilați, ca urmare a participării la lupta pentru victoria Revoluției din Decembrie 1989. (Dănuț CIOBANU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Festivalul de Umor ”Constantin Tănase” se va desfășura în anul 2020 în două etape

Prima etapă a festivalului de umor se va desfășura ...

(Update) Posibil risc de apariție a coronavirusului la Bârlad

Update: Medicul de la Spitalul „Elena Beldiman” care a ...

Biserica din Mânjești, cuprinsă de un incendiu. 30 de oameni s-au autoevacuat

Peste 30 de oameni s-au evacuat din biserica din ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: