Google+
Home » Administratie » Goana după arhive – Fără acte doveditoare, pensionarii nu vor avea pensii mai mari

Goana după arhive – Fără acte doveditoare, pensionarii nu vor avea pensii mai mari

Noua lege a pensiilor are mai multe capcane pentru pensionari. Ministerul Muncii a decis că pentru perioada 1975 – 2001 se va acorda un procent de 10% din oficiu tuturor pensionarilor. În schimb, pensionarii care au lucrat în acord vor primi bani în plus, peste procentul de 10%, doar dacă aduc acte doveditoare. Cum multe arhive ale fostelor fabrici nu se mai găsesc, pensionarii nu vor avea de unde să scoată adeverințe și, în consecință, nu vor avea pensii majorate.

Pensionarii sunt nemulțumiți de modul cum este abordată în noua lege a pensiilor munca în acord. Conform actului normativ, pentru perioada 1 februarie 1975 – 1 aprilie 2001 se va acorda un procent de 10% din oficiu tuturor pensionarilor. Practic această majorare reprezintă un spor de 10% care se aplică salariilor în plată în acea perioadă. Potrivit legii, acest spor va putea fi majorat dacă pensionarul aduce acte doveditoare din care să rezulte un procent mai mare. Este vorba despre acte în care să se specifice numărul orelor suplimentare lucrate, primele încasate, al 13-lea salariu și alte sporuri care nu s-au valorificat până acum.

Ioan Stamate, președintele Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice Vaslui, a spus că problema foștilor pensionari este că, în prezent, nu mai găsesc arhivele societăților la care au lucrat și nu pot face rost de acte doveditoare: „La ultima întâlnire de lucru cu reprezentanții Ministerului Muncii am ridicat această problemă. În lege se prevede că se dă 10% pentru toți pensionarii, dar sunt persoane care au lucrat în acord și care au dreptul la mai mulți bani. Însă, arhivele nu se mai găsesc, nu ai de unde scoate adeverințe. De aceea e bine ca fiecare salariat să se îngrijească să aibă trecut în cartea de muncă toate perioadele lucrate în acord, pentru a-i ajuta la calculul pensiei. Nici fostele fabrici nu au dat banii pentru contribuțiile sociale, iar pensiile vor fi mai mici. Omul nu-i vinovat, dar trebuie să se uite pe fluturaș să vadă că este trecut că a lucrat în acord, în anumite grupe de muncă”.

Arhivele nu mai sunt în județ

La nivelul județului Vaslui, în mai multe fabrici cum ar fi Mecanica ori Izolatoare s-a lucrat în acord, iar după aprobarea actului normativ foștii salariați vor trebui să își scoată adeverințe pentru a avea pensiile mai mari. În prezent, o mare parte din arhivele fostelor unități economice din județ sunt preluate de firme specializate din București și Iași. În schimb, pensionarii vasluieni care au lucrat la fabrici din alte zone ale țării trebuie să meargă la sediile respectivelor unități pentru a solicita acte doveditoare.

„În lege spune că după recalcularea cu un procent de 10%, dacă omul aduce acte doveditoare ale muncii în acord, primește mai mult. Au fost multe neglijențe cu arhivele și nu ai de unde să iei aceste adeverințe. Nici sindicatele nu au ținut legătura cu patronatul să poată ajuta salariații”, a mai spus Ioan Stamate.

Conform noii legi a pensiilor, recalcularea pensiilor cu un procent de 10% se aplică pensionarilor cu drepturi deschise până la data intrării în vigoare a actului normativ, dar și persoanelor care vor ieși la pensie după data de 1 octombrie 2019. 

Majorarea de 10% se aplică doar perioadelor contributive, nu și perioadelor asimilate. De asemenea, majorarea nu se aplică celor care, în baza unor hotărâri judecătorești, au beneficiat deja de valorificarea unor drepturi salariale altele decat cele recunoscute de legislația în vigoare la data stabilirii/recalculării pensiei. (Dănuț Ciobanu)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: