Home / Administratie / Relicve dezolante ale comunismului, păstrate cu sfințenie în Bȃrlad

Relicve dezolante ale comunismului, păstrate cu sfințenie în Bȃrlad

La doi pași de zona centrală a orașului, o societate frecvent vizitată de bȃrlădeni, cu un profit declarat de aproximativ 1 milion lei în 2017, păstrează vie amintirea epocii comuniste, în care explodase producția fabricilor de beton și prefabricate. Clădirea Aquavas Bȃrlad, căreia îi trec pragul zilnic sute de oameni, cu gȃnd să-și plătească facturile supraîncărcate, este încă străjuită de aceleași vechi garduri betonate, hâite, sparte, înclinate în toate direcțiile.

Imagine dezolantă pe Strada Ștefan Procopiu din Bȃrlad, care pare desprinsă dintr-un album de tristă amintire cu orașele de  provincie ale epocii de aur. Bȃrlădenii care circulă frecvent pe acest drum, ori cei care vin să-și plătească facturile la apă, sunt întȃmpinați de gardurile văruite care au făcut istorie în anii industrializării forțate din comunism.

Mastodonții de beton, înșirați de-a lungul întregului perimetru deținut de Aquavas, o societate cu peste 600 de angajați și cu un profit declarat de 993.806 lei la finalul anului trecut, întorc Bȃrladul în timp cu peste jumătate de secol. Dincolo de orice normă de urbanism și estetică, oribilele garduri albe de beton se încăpățȃnează să ne amintească faptul că orașul de pe rȃul cu același nume n-a intrat nici acum în era civilizației.

În timp ce alte firme se întrec în a-și construi sedii moderne, cu garduri așișderea, ori chiar cu garduri vii, care să-i îmbie pe clienți într-un spațiu primitor și atractiv, principalul furnizor de servicii de alimentare cu apa și canalizare din județ se mulțumește să încaseze profitul fără să bage prea adȃnc mȃna în buzunar pentru investiții.

Ce concluzie pot trage bȃrlădenii dacă, la pas prin orașul pe care și-l doresc modern, regăsesc aceleași ziduri de tristă amintire? Ce concluzii pot trage turiștii aflați temporar în oraș, dacă întȃlnesc în periplul lor înapoi în timp relicve ale epocii de aur expuse nu în scop turistic, ci înremenite într-o inerție vecină cu sfidarea?

Ar fi de dorit o mai serioasă preocupare din partea autorităților pentru aspectul urbei, pentru că nu e normal ca sărăcia să fie dublată de indiferență. Bȃrlădenii au ajuns într-un moment în care speră însă ca parfumul epocii de aur să rămȃnă doar în incinta Casei Memoriale „Gheorghe Gheorghiu-Dej”, acolo unde urmează a fi amenajat un muzeu al comunismului,  nu și pe străzile Bȃrladului. (Simona MIHĂILĂ)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Firmele vasluiene și-au învățat lecția după ultima criză economică, populația nu!

Amânarea plății ratelor la bănci cu până la nouă ...

A știut Boroș de decizia luată de Minister de transformare a spitalului din Bârlad in spital suport de tratare a pacientilor cu Covid-19?

Comunicat de presa     Deputat Adrian Solomon Organizatia ...

Declarația pe propria răspundere poate fi completată integral de mână

Declarația pe proprie răspundere referitoare la circulația persoanelor în ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: