Home / Justitie / Unitățile militare din județ s-au pregătit intens pentru sărbătorirea Zilei Armatei Române

Unitățile militare din județ s-au pregătit intens pentru sărbătorirea Zilei Armatei Române

Alături de alte zile cu semnificații majore și cu încărcătură emoțională aparte, se înscrie și cea de 25 Octombrie, ziua în care, cu 74 de ani în urmă, oștirea romană, după lupte grele și sacrificii dureroase, punea la locurile lor firești pietrele de hotar pe frontiera nord-vestică a tării, aducând zorii libertății și liniștea în întreaga Transilvanie, pământ de leagăn și de perpetuă prezentă și aspirație romanească. Ziua Armatei României, sărbătorită anual la 25 Octombrie, reprezintă un simbol cu valoare de referință în istoria și conștiința poporului român. Cu acest prilej garnizoanele Bârlad și Vaslui vor desfășura o serie de manifestări.

În perioada 22 – 24 octombrie, în garnizoana Bârlad se desfășoară competiții sportive la care s-au înscris loturile sportive aparținând unităților militare din garnizoană și cele ale structurilor M.A.I. și Poliției Locale din Municipiul Bârlad. De asemenea vor avea loc activități de promovare a imaginii Armatei României în instituțiile de învățământ, gală de filme documentare privind participarea armatei la cel de-al II-lea Război Mondial și Cupa Presei la TIR.

În sala mare a Cercului Militar Bârlad se va desfășura astăzi, începând cu ora 11.00, simpozionul dedicat centenarului înfăptuirii Marii Uniri de la 1918, cu tema Armata Română și Marea Unire”, activitate organizată în colaborare cu societatea de Științe Istorice, filiala Bârlad și C.A.R.P. „Elena Cuza” Bârlad, urmată la ora 17.00 de un program literar artistic.

Centrul Militar Județean Vaslui desfășoară acțiuni intitulate „Ziua Armatei României în școli”. Militari participanți la misiuni în teatrele de operații sau exerciții internaționale, elevi ai Colegiilor Militare Naționale și studenți ai Academiilor Militare au fost prezenți ieri la Colegiul Național „Gheorghe Roșca Codreanu” din municipiul Bârlad, iar astăzi vor fi la Colegiul Național „Cuza Vodă” din municipiul Huși. Aceștia vor prezenta importanța Zilei Armatei României, tipurile de misiuni pe care Armata Romană le desfășoară în teatrele de operații, precum și unele categorii de tehnică și armament din dotare. În cadrul activităților, reprezentanți ai Biroului informare-recrutare din cadrul Centrului Militar Județean Vaslui vor prezenta participanților interesați de cariera militară și elemente care vizează oferta educatională a instituțiilor de învățământ militare. Manifestările își propun să vină în întâmpinarea nevoii de cunoaștere a tinerei generații printr-o activitate practică, interactivă, menită să le valorizeze aptitudinile, preocupările și curiozitățile legate de instituția militară.

Manifestările se încheie joi, cu o serie de activități ce se vor desfășura în garnizoanele Bârlad și Vaslui. Vor avea loc ceremonii militare de depunere de coroane, defilarea gărzilor de onoare și prezentarea de alocuțiuni cu ocazia Zilei Armatei României. Activitățile se vor desfășura între orele 09.00 – 10.00 la Cimitirul „Eternitatea” din Municipiul Bârlad și la Monumentul Eroilor din fața Liceului Teoretic „Mihail Kogălniceanu” din Municipiul Vaslui, în intervalul orar 12.00 – 13.00. Bârlădenii se vor delecta cu vernisajul expoziției fotografice cu tema 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri de la 1918”, în sala de spectacole a Cercului Militar Bârlad, începând cu ora 10.30. Va avea loc o adunare festivă cu militarii din garnizoană, în cadrul căreia se vor premia câștigătorii competițiilor sportive. Activitatea se va desfășura în sala de spectacole a Cercului Militar Bârlad, începând cu ora 11.00, după care va urma în aceeași locație un spectacol festiv dedicat Zilei Armatei Române. Între orele 10.00 – 14.00 bârlădenii vor putea vedea pe platoul de lângă Cercul Militar Bârlad o expoziție de tehnică și echipamente militare din dotarea unităților. De la ora 19.00 va avea loc o retragere cu torțe, pe itinerarul: intrare Grădina Publică – Bulevardul Republicii – Primăria Bârlad – sediul Cercului Militar Bârlad.

La aceste activități sunt invitați să participe reprezentanți ai autorităților publice locale și mass-mediei, cadre militare active din M.Ap.N. și M.A.I., cadre militare în rezervă și în retragere, veterani de război, reprezentanți ai instituțiilor de educație și cultură și toți bârlădenii interesați. (G.P)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Bărbat acuzat că a abuzat fetița pe care o avea în plasament. Șocată, soția a încercat să se sinucidă

de Daniel MICU O intamplare ...

Bârlădeni, în weekend dormiți liniștiți! S-a stricat elicopterul!

Bârlădenii cărora zgomotul elicopterului care ...

Noul termen de începere a lucrărilor la drumul strategic este luna octombrie 2019

Proiectarea drumului strategic de la ...

%d blogeri au apreciat: