Home / Administratie / Legea nu-i sperie pe proprietarii care strică structura de rezistență a blocului și deranjează vecinii cu gălăgia pe care o fac

Legea nu-i sperie pe proprietarii care strică structura de rezistență a blocului și deranjează vecinii cu gălăgia pe care o fac

de Mihaela NICULESCU

Zgomot, praf, indolență, lipsă de respect față de vecinii de bloc. Sunt lucruri cu care bârlădenii s-au obișnuit de ani buni, atunci când proprietarii de apartamente de la ei de pe scară aleg să-și amenajeze și modernizeze locuințele.

Nu de puține ori, din cauza modului neprofesionist de a lucra, echipele de muncitori aduc prejudicii locuințelor din bloc. Conform Legii 196/2018, Legea Asociațiilor de Proprietari, proprietarii de apartamente au anumite obligații atunci când aleg să-și reamenajeze locuința aducându-i îmbunătățiri. Articolul 31 din această lege apărută la sfârșitul lunii august precizează: „Dacă proprietarul unei locuințe ori al unui spațiu provoacă daune oricărei părți în proprietatea comună sau din proprietatea individuală a altui proprietar din condominiu, respectivul proprietar are obligația să repare stricăciunile sau să suporte cheltuielile pentru lucrările de reparații”. De asemenea, la articolul 31 legea prevede că lucrările de intervenție la elementele componente ale proprietății comune se execută în condiții stabilite de comun acord și consemnate printr-un acord semnat de către proprietari și asociația de proprietari. Puține sunt cazurile când aceste lucruri se respectă, mare parte din ele fiind prevăzute și de vechea lege a asociațiilor de proprietari. Locatarii afectați de zgomotul și durata lucrărilor asistă neputincioși atunci când văd că aleea de acces în bloc este obturată de zeci de saci încărcați cu moloz, saci care, doar în unele cazuri, sunt cărați de proprietar fie cu căruța, fie apelând la serviciile SC CUP, în măsura în care societatea are mașini disponibile.

Ca și cum stresul de zi cu zi nu ar fi de ajuns, bârlădenii care stau la bloc sunt în mod frecvent terorizați de rotopercutoare, baroase, aparate de tăiat, folosite cu frenezie de echipele angajate de vecinii dornici de un confort sporit. Legea le permite să facă asemenea lucrări, dacă nu aduc atingere structurii de rezistență a blocului, dar tot legea prevede că în intervalul orar 13.00 -17.00 și după ora 22.00 niciun astfel de instrument nu trebuie să fie folosit.

Polițiștii locali sunt deseori chemați atunci când poluarea fonică persistă pe tot parcursul zilei, fără ca proprietarii să ia în calcul pauzele prevăzute de lege. Amenzile pe care Legea 61/1991 republicată le prevede nu sperie prea mult proprietarii în cauză, întrucât aceștia preferă să plătească 250 de lei în 15 zile (jumătate din amenda de 500 de lei), decât să stea cu casa răvășită.

Am încercat să aflăm care este numărul amenzilor aplicate de Poliția Locală, în acest an, pentru nerespectarea orelor de pauză, dar, din păcate, până la încheierea ediției nu am putut obține un punct de vedere din partea directorului executiv Vasile Chelaru.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Cu ce se mai ocupă vasluienii în plină pandemie de coronavirus. Tânăr din Cozmești, reținut pentru braconaj și uz de armă

Un tânăr de doar 18 ani, din Cozmești, a ...

Peste 25 de hectare de vegetație uscată și stuf, mistuite de flăcări în comuna Oltenești

Nu mai puțin de 25 de hectare de vegetație ...

Tinerii fermieri din satele vasluiene sunt salvatorii produselor tradiționale

Produsele tradiționale continuă să fie în atenția fermierilor vasluieni. ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: