Home / Social / Măsură radicală – Datornicii la Termprod Vaslui vor sta în această iarnă în frig

Măsură radicală – Datornicii la Termprod Vaslui vor sta în această iarnă în frig

Rău platnicii la SC Termpord Vaslui nu vor mai primi căldură în această iarnă. Societatea a luat măsura pentru a nu intra în incapacitate de plată, în ceea ce privește achitarea utilităților. Majoritatea datoriilor sunt de 200 lei/apartament, în iarna trecută, fiind trimise în judecată 150 de dosare ale clienților restanțieri. Vestea bună pentru abonații la sistemul centralizat este că prețul pentru o gigacalorie la populație va rămâne de 180 lei.

SC Termprod Vaslui va adopta măsuri drastice în ceea ce privește clienții care nu și-au achitat facturile la încălzire. În anotimpul rece 2018 – 2019, abonații rău platnici nu vor mai primi căldură în locuințe. Măsura radicală a fost luată pentru a putea achita utilităților necesare pentru producerea energiei termice (gaze naturale, apă, curent electric).

“Vor primi căldură doar clienții care nu au datorii la facturile de căldură. Dacă aceste servicii nu sunt plătite, societatea nu are de unde să plătească utilitățile. Furnizarea căldurii în locuințe va începe cu data de 1 noiembrie 2018. Mai sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire 440 de apartamente. La această dată, prețul pentru o gigacalorie la populație este de 180 de lei. În cazul în care producerea unei gigacalorii se va scumpi, costurile suplimentare vor fi subvenționate de la bugetul local”, a spus Daniel Neacșu, viceprimarul municipiului Vaslui.

Majoritatea restanțelor la plata căldurii se ridică, în medie, la circa 200 de lei. Sunt însă și cazuri în care proprietarii de apartamente nu și-au plătit facturile mai mulți ani la rând, iar restanțele au ajuns în unele cazuri la aproximativ 5.000 de lei de apartament.

În iarna trecută, pentru recuperarea banilor, societatea a emis 106 notificări la clienții rău platnici. De asemenea, au fost transmise în judecată 150 de dosare ale clienților datornici, în jur de 70 de cazuri fiind în procedurile de executare silită. Toți clienții care au datorii pot face eșalonari la plata respectivelor sume.

Bani pentru supraviețuire

Consiliul Local Vaslui a aprobat în ședința din 27 septembrie 2018 o hotărâre privind acoperirea parțială a pierderilor induse de prestarea serviciului public de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice pentru populație în sistem centralizat. Astfel, SC Termprod SA Vaslui a primit suma de un million de lei din bugetul local, pentru acoperirea pierderilor contabilizate în urma prestării activității de furnizare a energiei termice către populație. Acoperirea parțială a pierderilor a fost necesară în vederea asigurării continuității serviciului public de alimentare a populației cu energie termică în sistem centralizat.

SC Termprod Vaslui mai are abonați în Cartierul 13 Decembrie, Zona Gării, Avântului, Filaturii, blocurile ANL din zona Industrială, blocul de garsoniere de lângă CET.

În urma analizei centrelor de cost pe locurile de consum în funcțiune în iarna 2017 – 2018, societatea a constatat că Centrala Termică (CT) 13 Decembrie 2 – Punctul Termic Spital, CT bloc nr. 311, CT bloc nr. 363, CT bloc nr. 220 funcționează cu pierderi importante. Pentru a nu mai înregistra pierderi, societatea a decis întreruperea furnizării energiei termice, consumatorii fiind înștiințați de această măsură.

Pentru anul 2018, veniturile totale preconizate a fi realizate de SC Termprod Vaslui, fără TVA, sunt în sumă de 1.527 mii lei, iar cheltuielile totale necesare se ridică la suma de 1.515 mii lei. La finalul anului, conducerea SC Termprod estimează un profit contabil de 11 mii lei. (Dănuț Ciobanu)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Primarul Boroș promite bârlădenilor un ambulatoriu extins și dotat corespunzător. Despre un nou corp de spital, niciun cuvânt, deși promitea acest lucru în urmă cu câteva luni

Spitalul din Bârlad va avea peste trei ani un ...

Se lucrează de zor la Oltenești. Autoritățile locale vor și gaze pentru locuitori.

Autoritățile locale din Oltenești continuă investițiile în infrastructură și ...

Angajatorii vasluieni și Inspecția Muncii au făcut pace la Comisia de Dialog Social

Ieri, în cadrul Comisiei de Dialog Social de la ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: