Google+
Home » Administratie » (VIDEO) Maraton al vicepremierului Paul Stănescu în județul Vaslui

(VIDEO) Maraton al vicepremierului Paul Stănescu în județul Vaslui

Vicepremierul Paul Stănescu a desfășurat o vizită maraton, de jumătate de zi, în județul nostru, periplu în care a cuprins mai multe obiective, și-a notat o serie de probleme ridicate de către autorități și a dat mâna cu cetățenii din teritoriu. Vizita celui de-al doilea om în Guvern a început la Spitalul Județean de Urgență, a continuat la Primăria Vaslui și Consiliul Județean, unde a avut loc o întâlnire cu primarii, și s-a încheiat la fabrica de rulmenți Bârlad, nu înainte de a trece și prin comuna Ștefan cel Mare, la inaugurarea unui drum comunal și la a da binețe producătorilor locali din Grupul de Acțiune Local ”Movila lui Burcel”.

Autoritățile din județul nostru au fost în fierbere, ieri, ca urmare a vizitei unei delegații de rang înalt de la Guvern. Cele două municipii importante, Vaslui și Bârlad, precum și una dintre cele mai dezvoltate comune ale județului, Ștefan cel Mare, au fost ”călcate” de către vicepremierul Paul Stănescu și secretarul de stat din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE), Adrian Gâdea. Vizita oficialilor de la București a început la Spitalul Județean de Urgență Vaslui, acolo unde conducerea unității le-a arătat oaspeților investițiile realizate cu cele peste 15 milioane de euro de la Uniunea Europeană. De asemenea, invitații au aflat unde va fi amplasat aparatul pentru investigații prin rezonanță magnetică, precum și locul în care va fi construită pista de elicoptere necesară pentru preluarea pacienților în vederea transferului acestora către clinici din Iași sau București. Vizita delegației de la MDRAPFE a continuat la Primăria Vaslui, acolo unde edilul Vasile Pavăl a purtat discuții cu privire la o serie de obiective ce urmează a fi derulate prin ministerul condus de Paul Stănescu.

Cu o întârziere de aproape o oră, vicepremierul a ajuns și la întâlnirea cu primarii din județ, desfășurată în prezența conducerii Prefecturii și a Consiliului Județean în Sala ”Ștefan cel Mare” a Palatului Administrativ.

V-am invitat aici pentru că știu că foarte mulți dintre dumneavoastră sunteți beneficiari ai programelor pe care ministerul le gestionează și este foarte bine ca domnul vicepremier să audă problemele cu care dumneavoastră vă confruntați în gestionarea proiectelor în plan local. De asemenea, veți fi informați în mod direct cu perspectiva acestor programe și, evident, modalitățile în care noi le putem accesa”, a declarat președintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu.

În deschiderea cuvântului său, ministrul Stănescu le-a transmis primarilor din județ că, în scurt timp, va fi adoptat Codul Administrativ, document care va rezolva o mare parte din probleme autorităților locale: ”Ne bucurăm să fim împreună. Desigur, sunt atâtea de spus încât nu știu pe care să vi le zic primele. Dar, cred că am să încep cu lucrurile cele mai importante și, din acest punct de vedere, am să vă vorbesc, mai întâi, de cu mult așteptatul Cod Administrativ. Pe 25 octombrie va intra în parlament, sper să treacă foarte repede ca apoi să meargă la promulgare. Sunt convins că ce este scris în acest cod va rezolva o mare parte din problemele din administrația publică centrală, dar mai ales locală”.

Primarii au primit și promisiunea că, până la sfârșitul anului, toate facturile pentru lucrările executate prin PNDL I și PNDL II vor fi decontate. ”Vorbiți cu constructorii să lucreze pentru că sunt fonduri ca să mergem până la sfârșitul anului cu toată forța”, a fost mesajul ministrului Stănescu.

De asemenea, în urma problemelor ridicate de primarii din județ, vicepremierul a spus că s-au demarat procedurile pentru achiziționarea de 2.200 de microbuze școlare la nivel național, urmând ca acestea să fie trimise în teritoriu, inclusiv către comunele vasluiene.

O altă temă de discuție a fost cea a racordării comunelor din județ la rețeaua națională de gaze în vederea reducerii costurilor de către populație cu încălzirea pe timpul iernii.

Lucrăm la un program național de gaze, gen PNDL apă-canal. Asta presupune că statul pune la dispoziție infrastructura, adică tot ceea ce înseamnă gaze, ca după aceea să intre în proprietatea unității teritorial administrative. Apoi, tot ceea ce înseamnă operator va trebui să decidă autoritatea locală. Lemnele de foc sunt foarte puține și scumpe”, a mai spus Stănescu.

După ce și-au notat într-o agendă problemele ridicate, oficialii  au plecat către comuna Ștefan cel Mare, acolo unde autoritățile au finalizat lucrările la un drum comunal prin PNDL I, în valoare de 3,8 milioane de lei. Vicepremierul, alături de primarul Mihai Moraru, au tăiat panglica inaugurală la cei 4,1 km de șosea realizate în condiții deosebite de firma Transmis SRL Zorleni. Ulterior, întreaga delegație a mers la ”Ziua Recoltei” de la Cănțălărești, unde producătorii din comunele Grupului de Acțiune Local ”Movila lui Burcel” și-au expus bunătățurile pe tarabe. Desigur, nu a lipsit discursul de pe scenă a lui Stănescu și nici vizitele pe la standuri.

Periplul în județ s-a încheiat cu o oprire în Bârlad, acolo unde oficialii au vizitat fabrica de rulmenți. Ulterior s-au oprit la Primăria Bârlad, unde oaspeții au fost întâmpinați de autoritățile urbei. Discuția oficială s-a derulat departe de ochii jurnaliștilor, însă la final, vicepremierul a susținut o declarație de presă în care a trecut în revistă principalele teme ale discuției. Printre acestea, se numără proiectele accesate pe programele de finanțare guvernamentală, dar și construcția blocului ANL din cartierul Bariera Puiesti. Toate problemele vor face obiectul unor întâlniri separate ce se vor derula între primarul Boroș și reprezentanții ministerelor sub umbrela cărora se află proiectele așteptate de barladeni. (Ionuț PREDA)

 

 

 

 

 

 

 

About Mihai Vasile

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: