Home / Administratie / Salubrizarea în județul Vaslui a intrat într-o nouă eră. Nu mai putem depozita gunoaiele de-a valma

Salubrizarea în județul Vaslui a intrat într-o nouă eră. Nu mai putem depozita gunoaiele de-a valma

de Dănuț CIOBANU

Sistemul integrat de management al deșeurilor va funcționa oficial în primele 22 de localități din județul Vaslui. Operatorii din zonele Negrești și Roșiești, care se ocupă de colectarea și transportul deșeurilor la stațiile de trasfer, au primit autorizațiile de mediu. În paralel, cei doi operatori primesc utilaje, pubele și administrarea platformelor din localități. Din luna noiembrie 2018, colectarea deșeurilor din cele două zone se va face conform standardelor europene.

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Vaslui a acordat autorizația de mediu pentru primii doi operatori, care se vor ocupa de colectarea și trasportul deșeurilor din localitățile județului. Este vorba despre Domighian’s Park SRL Iași, care se ocupă de zona Negrești, zonă căreia îi sunt arondate opt localități, precum și SC Rossal SRL Neamț, operatorul de pe zona Roșiești, care va colecta deșeurile din 14 unități teritorial administrative.

Mădălina Nistor, directorul APM Vaslui, a precizat că din punctul de vedere al instituției pe care o conduce, cei doi operatori de salubritate își pot începe activitatea: Operatorii care se vor ocupa de zonele Vaslui, Bârlad și Huși sunt în procedura de avizare. După ce firmele vor depune la noi dosarele de autorizare complete, procedura prevede ca acestea să intre la avizare după o perioadă de 30 de zile”.

Practic, odată cu acordarea autorizației de mediu pentru operatorii din zonele Negrești și Roșiești, sistemului de gestionare a deșeurilor din județul Vaslui va începe oficial să funcționeze.

Ciprian Trifan, vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Vaslui, a spus că operatorii care au câștigat licitațiile pentru colectarea și transportul deșeurilor își vor primi echipamentele necesare pentru susținerea activității: CJ Vaslui, ca și beneficiar al proiectului, și membrii Asociației de Dezvoltare Intracomunitară (ADI) au demarat procedurile de predare a utilajelor achiziționate prin proiect către operatorii autorizați, care au câștigat licitațiile. În scurt timp, acești operatori vor primi pe lângă pubele și administrarea platformelor. Am inventariat împreună acești operatori, toate problemele care trebuie rezolvate pentru a putea derula contractele și sper ca din luna noiembrie 2018 aceste două zone să fie operabile”.

Cetățenii trebuie să selecteze deșeurile

Operatorii care se ocupă de colectare și transport preiau deșeurile de pe platformele din cadrul localităților și îl duc la stațiile de transfer. Sistemul de management a fost gândit ca prima selecție a deșeurilor să fie făcută de cetățenii care duc gunoaiele la platformele din localitățile în care locuiesc. De la stațiile de transfer, aceste deșeuri selectate sunt preluate în containere de firma care administrează groapa ecologică și duse la Roșiești, unde sunt depozitate. Înainte de depozitare la groapa de la Roșiești, deșeurile vor mai trece printr-o linie manuală de selectare.

În ceea ce privește taxa de salubritate, aceasta va fi încasată de la cetățeni de către autoritățile locale ale orașelor și comunelor din județ. Acești bani sunt virați ulterior către ADIV Vaslui, care va face plățile pentru servicile prestate de către firma care administrează groapa de la Roșiești și operatorii care colectează și transportă deșeurile din localități. Pentru anul 2018, taxele de salubrizare sunt de 8,81 lei/persoană/lună în mediul urban și 2,86 lei/persoană/lună în mediul rural.

Stațiile au fost recepționate

Pe 23 iulie 2018, a fost deschis depozitul ecologic de la Roșiești. Serviciului public de management al deșeurilor a fost delegat firmei SC Romprest Energy SRL București, ofertant declarat câștigător în urma licitației pentru concesionarea gropii ecologice de la Roșiești și a stațiilor de transfer din Vaslui, Bârlad, Huși și Negrești.

Depozitul de la Roșiești are în componență o linie de sortare, echipamente de cântărire, drumuri interioare, garaje etc. Depozitul va avea două celule de depozitare, din care a doua celulă va fi deschisă de către concesionarul serviciului. Prima celulă va funcționa până în anul 2030, iar a doua celulă în perioada 2030 – 2042.

Pe 24 iulie 2018, au fost recepționate și cele patru stații de transfer de la Vaslui, Bârlad, Huși și Negrești care au fost puse la dispoziția SC Romprest Energy SRL, pentru a fi utilizate. Concesionarul a primit și șase autocamioane cu remorcă pentru a transporta containerele de la cele patru stații de transfer.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Cu ce se mai ocupă vasluienii în plină pandemie de coronavirus. Tânăr din Cozmești, reținut pentru braconaj și uz de armă

Un tânăr de doar 18 ani, din Cozmești, a ...

Peste 25 de hectare de vegetație uscată și stuf, mistuite de flăcări în comuna Oltenești

Nu mai puțin de 25 de hectare de vegetație ...

Tinerii fermieri din satele vasluiene sunt salvatorii produselor tradiționale

Produsele tradiționale continuă să fie în atenția fermierilor vasluieni. ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: