Google+
Home » Social » Patru personalități ale Bârladului, evocate de Societatea de Științe Istorice

Patru personalități ale Bârladului, evocate de Societatea de Științe Istorice

de Mihaela NICULESCU

Societatea de Științe Istorice, filiala Bârlad, continuă să cinstească personalitățile locale care și-au pus decisiv amprenta asupra vieții urbei Bârladului, dar și a țării, unele înscriindu-se cu cinste în rândul valorilor naționale.

Duminică, la ora 11.00, în sala de conferințe a Primăriei, va avea loc a patra ediție a Simpozionului „Personalități bârlădene. In Memoriam”. În prezența prof. univ. dr. Cristian Dragomir din Iași și a vasluienilor dr. Laurențiu Chiriac și dr. Valeriu Lupu, activitatea moderată de prof. Oltea Rășcanu Gramaticu, președinta Societății de Științe Istorice Bârlad, va evoca patru personalități de seamă.

Acad. prof. univ. dr. în medicină Dumitru Bagdasar (1893-1946) s-a născut în comuna Roșiești, dar a absolvit Liceul „Gheorghe Roșca Codreanu” din Bârlad. Savant de renume mondial, Bagdasar este primul român care a făcut studii în Statele Unite. Este primul mare neurolog român după Gheorghe Marinescu. A fost om politic de stânga, fost membru al Senatului în guvernul Groza.

O altă personalitate ce va fi evocată duminică este cea a Episcopului Iacov Antonovici (1856-1931). Acesta a fost preot paroh la Biserica „Sf. Ilie”, dar a fost și profesor, predând religia la Liceul „Gheorghe Roșca Codreanu” și Școala Normală. A fost Episcop al Dunării de Jos și apoi Episcop al Hușilor până la moarte. Originar din Săliștioara, comuna Bogdana, Iacov Antonovici s-a remarcat printr-o activitate publicistică a cărei valoare istorică a fost recunoscută de Nicolae Iorga. A primit două premii din partea Academiei Române, unul în 1906, pentru volumul „Istoria și Geografia Comunei Bogdana” și altul în 1912, pentru „Documente Bârlădene”.

Și Stroe S. Belloescu (1838-1912), născut la Câmpina, se plasează în rândul personalităților care și-au adus o contribuție deosebită în activitatea filantropică și culturală din Bârlad. Stroe Belloescu a fost profesor la Liceul „Codreanu”, a fost un mare patriot, filantrop și ctitor. El a înființat școala și biserica din Grivița în 1904 și a ridicat pentru prima dată în România primul bust în bronz. Cărturarul Belloescu a finanțat un bust al lui Cuza, pe care l-a amplasat între școala și biserica din Grivița. În 1906 a contribuit în mare parte la înființarea primei biblioteci din Bârlad, alături de George Tutoveanu și folcloristul Tudor Pamfile. În 1910 a ridicat prin contribuția personală Casa Națională, actuala bibliotecă, care îi va purta numele și în care funcționa o bibliotecă, o pinacotecă și un muzeu. A fost de patru ori deputat și de două ori senator al României, iar în 1912 a fost ucis mișelește de un grup de tâlhari.

Ultima personalitate ce va fi evocată peste câteva zile de Societatea de Științe Istorice Bârlad este cea a lui Theodor Emandi. Primar de Bârlad, prefect de Tutova, deputat de Tutova în Parlamentul României, Theodor Emandi a avut o contribuție parlamentară deosebită în perioada 1917 – 1918, când Iașul devenise capitala rezistenței României. A fost primul diplomat bârlădean care după Marea Unire și procesul de reîntregire a fost numit ambasador al României la Belgrad și Praga. A fost considerat printre marii diplomați ai României după Nicolae Titulescu și Grigore Gafencu.

„Sunt patru personalități deosebite, ale căror nume sunt purtate cu cinste de patru străzi din Bârlad. Ele reprezintă mult mai mult de atât, reprezintă zestrea orașului Bârlad. Sperăm că simpozionul de duminică va stârni interesul bârlădenilor iubitori de istorie locală, după cum sperăm că vor fi în sală și reprezentanți ai Colegiului „Gheorghe Roșca Codreanu”, care sărbătoresc pe 25 și 26 octombrie zilele liceului, instituție de care se leagă cele patru personalități pe care le vom evoca. Gheorghe Emandi și Dumitru Bagdasar au fost elevii acestui liceu, iar Iacov Antonovici și Stroe Belloescu au fost profesori ai acestei instituții școlare de elită”, ne-a declarat prof. Oltea Rășcanu Gramaticu.

About Tehno Redactor

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: