Home / Administratie / Săptămâna viitoare va fi hotărât câștigătorul licitației drumului strategic Vaslui

Săptămâna viitoare va fi hotărât câștigătorul licitației drumului strategic Vaslui

de Dănuț CIOBANU

Săptămâna viitoare va fi atribuit contractul de proiectare și execuție a drumului strategic Vaslui. Drumul este cel mai mare proiect pe infrastructură care a fost depus în județul nostru. După adjudecarea licitației, proiectarea va dura trei luni, urmând ca din prima parte a anului viitor să demareze lucrările efective. Investiția vizează reabilitarea mai multor drumuri județene pe o lungime de 82 de kilometri, valoarea proiectului fiind de 223 milioane de lei.

Pentru operativitatea realizării drumului strategic Consiliul Județean (CJ) Vaslui a scos la licitație la pachet proiectarea și execuția. Ofertele au fost depuse până în data de 19 iulie 2018, drumul strategic fiind scos la licitație pe trei tronsoane: Telejna – Codăești, Laza – Bălteni, Zorleni – Băcani – Poienești.

Termenul pentru realizarea proiectului este de trei luni de la data adjudecării contractului, urmând ca apoi să fie emis ordinul de începere efectivă a lucrărilor. Practic, în lipsa contestării rezultatului licitației, lucrările la drumul strategic vor demara în prima parte a anului 2019. Ciprian Trifan, vicepreședintele CJ Vaslui a precizat că derularea procedurilor este în grafic și se așteaptă rezultatul licitației publice.

În luna iulie 2017, CJ Vaslui a depus la Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Est 1 proiectul drumului strategic. Proiectul a fost depus pe Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 6. Investiția vizează reabilitarea mai multor drumuri județene pe o lungime de 82 de kilometri, valoarea proiectului ridicându-se la suma de 223 milioane de lei. Proiectul drumului strategic este cel mai mare proiect pe infrastructură care a fost depus în județul nostru.

Drumul leagă sudul de nordul Vasluiului

Drumul strategic vizează modernizarea mai multor drumuri județene, reunite pe direcția Bârlad – Alexandru Vlahuță – Laza – Poienești – Codăești, cu ieșire în drumul național. Practic, drumul strategic județean Bârlad – Laza – Codăești va face legătura între zona de sud și cea de nord prin jumătatea de vest a județului.

Pe lângă modernizarea infrastructurii rutiere, proiectul vizează și reabilitarea a 23,4 kilometri de trotuare, construirea a 1,7 kilometri piste de biciclete și 24 de stații de autobuz

La nivel județean, proiectul contribuie la creșterea cu minim 25% a lungimii drumurilor județene și comunale modernizate, precum și reducerea cu 15% a accidentelor rutiere din cauza stării infrastructurii și/sau lipsei unei semnalizări corespunzătoare.

Investiții de 400 milioane lei în drumuri

Din cei aproximativ 1.000 kilometri de drumuri judetene, în prezent, jumătate sunt drumuri cu asfalt, cealaltă fiind compusă din drumuri de piatră sau pământ.

La nivel național, cele mai multe drumuri de pământ sunt în Regiunea Nord-Est (1.843 de kilometri), în Sud-Est (1.832), Nord-Vest (1.738), Centru (1.558) și Vest (1.397).

Primul loc pe lista județelor cu cele mai multe drumuri de pământ este ocupat de Alba, cu 747 de kilometri de drumuri de pământ, fiind urmat de Bihor (626), Hunedoara (605), Buzau (585), Timiș (530), Vaslui (501) și Botoșani (423).

În următorii trei ani, județul Vaslui va avea 700 kilometri de drumuri județene asfaltate. Plusul de 200 kilometri de drumuri reabilitate vine în urma câștigării de către CJ Vaslui a 14 proiecte pe drumuri pe PNDL 2, care însumează 102 kilometri. Restul lucrărilor de modernizare se vor face prin intermediul drumului strategic cu finanțare europeană nerambursabilă și cu bani de la bugetul județean. Practic, din toate sursele, în următorii trei ani vor fi investiții în infrastructura județeană de drumuri de circa 400 milioane de lei.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Gripa a ajuns la hotarul județului! Mai avem timp să ne vaccinăm!

Vasluieni, fiți precauți, gripa se ...

Adio, dar rămân cu tine! Primăria Pogana nu scapă de Maricel Gîfu!

A rămas la Primărie! Maricel ...

Pasarelă peste calea ferată în zona depozitelor de la Leguvas și pasaj subteran în Crucea Gării din Vaslui

O pasarelă peste calea ferată ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: