Home / Administratie / Firmele de construcții care nu finalizează investițiile vor fi penalizate

Firmele de construcții care nu finalizează investițiile vor fi penalizate

de Dănuț CIOBANU

Firmele de construcții care nu își vor respecta contractele vor fi penalizate pentru întârziere. Acesta este avertismentul lansat de Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui, în ședința Consiliului Local. Deși sunt asigurate fondurile pentru toate investițiile aflate în derulare, mulți constructori bifează restanțe la graficele de execuție. În ceea ce privește investiția de la bazar și târgul auto, asocierea de firme care a câștigat licitația își asumă în continuare finalizarea obiectivului.

Consiliul Local Vaslui a aprobat cu majoritate de voturi repartizarea excedentului bugetar de 7,3 milioane de lei, înregistrat la data de 31 decembrie 2017. Banii au fost alocați pentru cheltuieli la secțiunea dezvoltare din acest an, privind învățământul, transporturile, locuințe, servicii și dezvoltare publică etc.

Iancu Arcăleanu, consilier, l-a întrebat pe Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui, dacă a discutat cu firmele de construcții pentru a grăbi ritmul lucrărilor în vederea îmbunătățirii țintelor la secțiunea dezvoltare: „Văd că la sfârșitul lunii septembrie 2018 cheltuielile la secțiunea «Dezvoltare» sunt realizate doar în proporție de 4,32%. Vrem să știm dacă până la sfârșitul acestui an se vor realiza cât mai mult din investițiile propuse. La secțiunea «Funcționare» cheltuielile merg bine și sunt la 95,68%, în schimb problemele sunt la dezvoltare”.

Vasile Pavăl a spus că la secțiunea de dezvoltare sunt asigurați toți banii conform bugetului. În funcție de valoarea lor, de complexitate lucrărilor, sunt contracte de investiții cu termen final în 2018 și alte contracte care dispun de finanțare multianuală: „Voi prezenta toate datele legate de investițiile care au ca termen final acest an, cât și pentru cele multianuale care se derulează până în anul 2020. Am avut suficiente probleme, am făcut firmelor de construcții grafice de execuție, să avem garanția că obiectivele se vor pune în funcție la termenele stabilite. Dacă aceste investiții nu vor fi finalizate, constructorii vor răspunde rigorilor contractului și se vor aplica penalizări de întârziere. Acum suntem într-o etapă intermediară, mai avem de lucru, iar dacă vremea va permite se va lucra până în decembrie. Dacă va rămâne un excedent bugetar, acesta să fie mai mic decât în anul trecut”.

Firma de la bazar nu a plecat

Zvonurile privind retragerea constructorului care a câștigat licitația pentru realizarea bazarului și târgului auto nu se confirmă. Vasile Pavăl a precizat că acest contract rămâne valabil și se va derula pe o perioadă de 36 de luni, fiind stabilit un grafic financiar pentru finalizarea investiției: „Constructorul își menține poziția și va termina proiectul. În acest an alocările financiare pentru proiect sunt de 1,2 milioane lei, în anul viitor de 12 milioane lei, iar în anul 2020 investiția se va pune în execuție. Sunt probleme, dar facem eforturi pentru ca firmele de construcții care desfășoară lucrări în municipiul Vaslui să își realizeze graficele. Am discutat cu toți constructorii, la primărie o factură stă numai trei zile și apoi este plătită. Bani sunt”.

Licitația publică pentru obiectivul “Amenajare Platformă Bazar și Târg Auto” s-a organizat pe 14 noiembrie 2017. Licitația a fost câștigat de o asociere de firme, care au avut cea mai bună ofertă (ofertă financiară mică, experiență, personal etc.). Asocierea de firme este formată din SC Vires Construct SRL Cluj-Napoca (lider) și SC Hermanas Rubio Grupo Constructor Herce SLU Spania. Valoarea totală a contractului, fără TVA, se ridică la 13.451.284 lei.

Ansamblul propus are două funcțiuni de bază: bazarul, cu o suprafață de 11.454 metri pătrați (mp) și Târgul Auto cu 7.825 mp. Zona bazar cuprinde cinci hale cu spații de circulație tip culoar, o hală pentru tarabe, 56 tarabe, 4 hale pentru magazine, 64 celule magazin (23,50 mp), 7 celule magazin (18,70 mp), 8 celule magazin (9,00 mp), 4 magazine alimentare (40 mp), Pavilion administrativ, parcare cu 104 locuri pentru clienți. Zona Târgului Auto cuprinde o parcare cu 92 locuri pentru mașini mici și 18 locuri pentru mașini mari și spălătorie auto.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Unsprezece rable ridicate! Alte sute zac pe străzile Bârladului!

Promptitudine… la pont! „Magazia” roșie ...

Primăria Vaslui a stabilit planul de lucrări pe anul 2020, pentru beneficiarii de ajutor social

Consiliul Local (CL) Vaslui va ...

Investiție de peste 14 milioane de lei, pentru extinderea Parcului Copou din municipiul Vaslui

În cursul zilei de ieri, ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: