Home / Social / Lansarea cărții „Hotel Camberi”, la Centrul “Mihai Eminescu” din Bârlad

Lansarea cărții „Hotel Camberi”, la Centrul “Mihai Eminescu” din Bârlad

Bârlădenii sunt așteptați vineri, 2 noiembrie, la Centrul “Mihai Eminescu” din Bârlad, unde, începând cu ora 13.30, va avea loc lansarea volumului „Hotel Camberi”, de Angela Baciu. Invitat alături de autoarea cărții va fi Victor Cilinca, jurnalist și dramaturg.

„Hotelului Camberi din Sulina, cândva un loc al luxului, azi «i se spune hotelul cu stafii». În cimitirul marin din orașul dunărean își găsesc somnul de veci oameni din multe neamuri care au trecut prin acest loc devenit cândva, din sat pescăresc, un loc european al întâlnirii tuturor națiilor și-apoi decăzut tot mai mult în perioada comunistă. «Viii cu viii, morții cu morții», cum spune un personaj dintr-un poem. În cartea de față, viața celor vii și viața celor duși, timpurile și poveștile oamenilor, trecutul și prezentul se amestecă așa cum se amestecă – nu e doar o metaforă! – apa dulce cu apa sărată la Sulina („marea era una cu Dunărea”). Ne amintim, citind, de personajele din Spoon River Anthology a lui Edgar Lee Masters sau de exotismul (nu doar al spațiului, dar și al vocabularului) lui Saint-John Perse, poetul mării. O „reconstituire” nostalgică prin care plutește o boare de frangipani sau plumeria – florile unui arbust care se mai numește și „arborele vieții”, spune Simona Popescu, eseistă, poetă și prozatoare română contemporană.

„Să scrii despre viețile oamenilor, îi spune o florăreasă din poemele ei într-o anumită împrejurare. Si exact asta face Angela Baciu: scrie despre viețile oamenilor dintr-o localitate de pe Dunăre, adunând în micile biografii pe care le construiește cantități semnificative de timp (aproape două secole încap în stampele ei), de spatiu (oamenii reconstruiti aici s-au vânturat prin toată lumea) si, mai ales, de umanitate. E o lume foarte umană, lumea unui Jean Bart trecut prin biografismul american – implicit caldă, atașantă si convingătoare“, menționează Radu Vancu, conferențiar la Facultatea de Litere a Universității „Lucian Blaga“ din Sibiu și redactor la revistele Transilvania și Poesis internațional.

Angela Baciu s-a născut pe 14 martie. Este poetă, prozatoare, publicistă, trainer, membră a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Iași. Membru în PEN Club România. A publicat 18 cărți, printre care: „Maci în noiembrie” (1997), „Trei zile din acel septembrie” (2003), „Tinerețe cu o singură ieșire” (2004), „De mîine pînă mai ieri alaltăieri” (2007), „Mărturii dintre milenii” ( 2012), „Despre cum nu am ratat o literatură grozavă” (2015), „4 zile cu nora” (2015), „mai drăguț decît Dostoievski”, de Nora Iuga și Angela Baciu (2017), „Charli. Rue Sainte–Catherine 34” (2017, poezii), „Hotel Camberi” (2017). Are în pregătire o nouă carte.

“Hotel Camberi” se lansează într-un turneu de promovare în toată țara. (G.P)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Vacanțe în extrasezon, reduse cu până la 70%, pentru vasluienii care aleg “Litoralul pentru toți”

Cei care nu au ajuns ...

Cartierul Complex Școlar rămâne fără apă potabilă

Astăzi, în cartierul bârlădean Complex ...

Bătrân din Vaslui, lovit de un autoturism pe trecerea de pietoni din zona Școlii nr. 9

Un barbat in varsta de ...

%d blogeri au apreciat: