Home / Administratie / Mai bine după 159 de ani decât niciodată! Primarul Boroș îl face cetățean de onoare pe domnitorul Cuza

Mai bine după 159 de ani decât niciodată! Primarul Boroș îl face cetățean de onoare pe domnitorul Cuza

de Simona MIHĂILĂ

Nu mai e loc de nicio îndoială: primarul Dumitru Boroș nu vrea să-și încheie mandatul până nu intră în Cartea Recordurilor Trăsnite. Faima lui pe această linie se află într-o ascensiune de neoprit în urma gafelor publice care au făcut înconjurul țării. După ce și-a ilustrat felicitarea pentru persoanele de vârsta a treia cu o fotografie în care strângea mâna unui mort, după ce a dispus montarea beculețelor de Crăciun în luna august și, recent, s-a lăudat pe facebook că altarul comunismului din casa lui Gherghiu-Dej îl amenajează în cinstea Centenarului, Boroș ne pregătește un nou ”moment istoric”: vrea să-l facă cetățean de onoare al Bârladului pe Cuza. Mai bine după 159 de ani, decât niciodată!

Și ca să demonstreze până la capăt că nu se teme de ridicol, edilul-șef și-a concretizat intenția într-un proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local, de miercuri, 31 octombrie.

”Ca semn de recunoaștere și cinstire a memoriei domnitorului Alexandru Ioan Cuza, domn al Moldovei și al Țării Românești, care și-a legat definitiv numele de municipiul Bârlad, locul de naștere al acestuia”, este explicația din proiect.

Tot acolo suntem lămuriți pe deplin că Anul Centenar este pretextul acestei efuziuni patriotice, unică, până acum, în peisajul mioritic, din punct de vedere al caracterului său disproporționat.

Am spus ”până acum” deoarece Dumitru Boroș mai are aproape doi ani de mandat, timp berechet să repare nedreptățile istorice care mâhnesc, dincolo de morminte, inimile unor mari personalități ale căror nume se leagă de Bârlad. Oameni importanți, care au trecut la cele sfinte fără a fi făcuți cetățeni de onoare ai urbei, spre disperarea lor și indignarea noastră.

 

Domnitori avem! Numai Boroș să-i vrea!

Cap de listă ar fi Ștefan cel Mare, cel care a dat dat hrisovul cu hotarnica târgului Bârlad, în 1495. Argumentul forte este că hotarnica este cel mai important document prin care domnitorul dădea târgului șapte sate atârnătoare de ocolul târgului. Plus că acest document a fost, de-a lungul Evului mediu, apărarea orășenilor în conflictele cu domnia sau cu diverși boieri. Într-un cuvânt, Ștefan cel Mare merită!

Într-o ordine aleatorie, îl mai menționăm, ca posibil candidat pentru titlul de cetățean de onoare, și pe Alexandru cel Bun, care a emis mai multe documente în care apare menționat numele Bârlad, printre care privilegiul comercial pentru negustorii lipoveni, de la 1408. S-ar bucura sincer, mai ales că în broșura sa de campanie, și primarul Boroș are promise niște privilegii comerciale ce urmează să producă un fenomen ce-l poate înverzi de invidie chiar și pe Alexandru, cât o fi el de bun. Căci de documente care atestă existența Bârladului am mai auzit noi, dar de șoltuz care să promită 1.500 de locuri de muncă nu s-a mai pomenit din Evul Mediu încoace.

Corect ar fi să primească acest titlu, chiar post-mortem, dacă altfel nu s-a putut, și domnitorul Vasile Lupu, ctitorul celui mai renumit lăcaș de cult al urbei, Biserica Domnească. Deocamdată, și el dar și ceilalți domnitori medievali așteaptă ca Boroș să se țină de promisiune, ca să se poată răsuci furibunzi în mormânt.

 

Unii istorici spun că și Burebista ar merita

Nici numele lui Petru Rareș nu ar trebui omis de pe listă, mai ales că acest domnitor, spre deosebire de primarul Boroș, s-a ținut de cuvânt în privința reducerii de taxe. Pe vremea lui Petru Rareș erau scutite de taxe carele de pește care treceau pe Podul Pescăriei (cam pe unde-i acum sensul giratoriu cel denivelat, dom’ primar). Astazi, carele de pește nu mai trec pe acolo, dar bălegarul din zonă atestă că tradiția carelor trase de cai nu a murit nici sub domnia lui Boroș.

Unii istorici amintesc și de o descălecare a lui Burebista la Bârlad. Descălecare de pe cal, adică. Animalul a fost lăsat să pască slobod sub o salcie pe malul Râului Bârlad. O fracțiune extremistă a istoricilor susține că, de fapt, Burebista chiar s-a născut pe malul Cacainei. Deci, ar merita și el!

Domnitori avem, slavă Domnului! Mai lipsește ca Boroș să-i accepte în grațiile sale până în iunie 2020, când își va încheia mandatul. De nu va reuși, are prilejul unei noi candidaturi, pretextul principal fiind finalizarea acestui demers fără precedent în istoria României, de a-i face cetățeni de onoare pe toți domnitorii ale căror nume s-a intersectat cu Bârladul.

About Simona Vasile

x

Check Also

SC CUP SA Bârlad, în toiul lucrărilor de montare a instalațiilor de iluminat pentru sărbători

Compania de Utilități Publice SA ...

Creșterea salariilor nu a produs relansarea mult așteptată în sectorul contrucțiilor

Majorarea salariilor în sectorul construcțiilor ...

Vasile Pavăl nu mai vrea să fie surprins de prima ninsoare din această iarnă

Primăria Vaslui a declanșat pregătirile ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: