Home / Social / Deținuții Penitenciarului Vaslui se întrec în ”Arta scrisului de mână”

Deținuții Penitenciarului Vaslui se întrec în ”Arta scrisului de mână”

Paisprezece deținuți de la Penitenciarul Vaslui au participat în unitatea de detenție la un atelier de caligrafie intitulat ”Arta scrisului de mână”, desfășurat sub îndrumarea unui medic rezident de la Institutul de Psihiatrie ”Socola” Iași. Prin wokshop-ul desfășurat în închisoarea vasluiană, persoanele private de libertate, cu talent în caligrafie, au fost pregătite pentru a participa la un concurs național interpenitenciar a cărui inițiator este chiar cel vasluian.

Arta scrisului frumos” a devenit o tradiție în Penitenciarul Vaslui. Dovadă este ultima acțiune organizată în unitatea de detenție, un wokshop de caligrafie la care au participat 14 deținuți, sub îndrumarea medicului rezident Lavinia Bejenariu, de la Institutul de Psihiatrie ”Socola” Iași. De altfel, Penitenciarul Vaslui este inițiatorul unui concurs național de caligrafie, ajuns anul acesta la a doua ediție și care s-a bucurat de un real interes și, totodată, succes. Proiectul interpenitenciar a avut drept scop promovarea spiritului de competiție și performanță în deprinderea artei de a scrie frumos și corect, contribuind astfel la îmbunătățirea imaginii de sine a persoanelor aflate în detenție. De asemenea, s-a urmărit, în egală măsură, promovarea scrisului de mână românesc, a caligrafiei ca artă, stimularea creativității prin combinarea scrisului cu arta, promovarea literaturii române, menținerea unei stări mentale optime a deținuților prin ocuparea timpului liber într-un mod plăcut, creativ, stimularea spiritului competitiv și sensibilizarea opiniei publice cu privire la importanța implicării în activități care vizează reintegrarea socială a persoanelor care execută sancțiuni privative de libertate.

Cele mai profunde trăiri care îi încearcă pe cei aflați în detenție sunt însingurarea și dorul. Nu de puține ori, aceștia sunt încurajați să își aștearnă gândurile pe hârtie, analizându-se nu doar ceea ce scriu, ci și modul în care scriu. Joaca s-a transformat în pasiune, scrisul îngrijit în unul deosebit, iar textul în artă. Caligrafia, care nu mai e de mult timp disciplină de studiu în învățământul românesc, a fost la ea acasă pe pupitrele de studiu și exercițiu ale deținuților”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Vaslui, Nicolae Toma.

Activitatea a fost inițiată în vederea îmbunătățirii tehnicilor de lucru și perfecționării deținuților cu înclinații în această direcție. Astfel, Penitenciarul Vaslui dorește să continue tradiția ultimilor doi ani, prin stimularea aptitudinilor, simțului estetic, spiritului de competiție ale deținuților, încercând să reînvie scrisul de mână, trecut în umbră din cauza noii ere tehnologice.

Cele mai bune și reprezentative lucrări ale deținuților vasluieni vor participa, anul viitor, la concursul național interpenitenciar. (Ionuț PREDA)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Pandemia de coronavirus nu a diminuat munca la negru. Inspecția Muncii nu iartă!

de Dănuț CIOBANU  În luna februarie 2020, Inspecția Muncii ...

Tinerii fermieri din satele vasluiene sunt salvatorii produselor tradiționale

Produsele tradiționale continuă să fie în atenția fermierilor vasluieni. ...

Economia județului Vaslui este în colaps. Aproape jumătate din salariații din sectorul privat intră în șomaj

de Dănuț CIOBANU  La data de 2 aprilie 2020, ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: