Google+
Home » Administratie » Două milioane de lei, valoarea totală a burselor acordate elevilor merituoși de autoritățile municipiului Vaslui

Două milioane de lei, valoarea totală a burselor acordate elevilor merituoși de autoritățile municipiului Vaslui

de Dănuț CIOBANU

Consiliul Local Vaslui alocă 2 milioane de lei pentru plata burselor școlare în anul școlar 2018-2019. În ultimii ani, valoarea totală a burselor a crescut constant, iar rezultatele la învățătură nu s-au lăsat așteptate. Problema este că majoritatea elevilor intră la facultăți de elită din România și nu se mai întorc în oraș, pentru a ajuta comunitatea din care au plecat.

Valoarea totală a burselor alocate de Consiliul Local (CL) Vaslui pentru elevii din învățământul preuniversitar de stat au crescut constat în ultimii ani. Dacă în anul 2015 cuantumul burselor era de 1.450.000 lei, în anul 2016 acesta a crescut la 1.500.000 lei, în anul 2017 valoarea totală a burselor a fost de 1.900.000 lei, pentru ca în acest an să fie alocate 2 milioane de lei.

Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui, a spus că învățământul vasluian se finanțează pe mai multe direcții, printre care întreținerea, logistica, diverse evenimente, bursele școlare: „Învățământul vasluian este la mare înălțime. Avem de la Liceul Mihail Kogălniceanu o clasă de unde toți elevii au intrat la facultăți de medicină. Aici este și efortul CL care finanțează cu 2 milioane de lei bursele din noul an școlar. Trebuie să ne decidem dacă mergem pe an bugetar sau pe an școlar cu plata burselor. Din 2019 vom merge pe an bugetar, pentru a da o singură hotărâre în CL. Vasluiul e pe un drum bun în ceea ce privește educația”.

Radu Sorin, consilier PNL, a precizat că acordarea burselor este un lucru foarte bun, dar majoritatea elevilor după ce termină studiile nu prea se mai întorc în oraș. „Trebuie susținuți mai mult, să le creăm în final condițiile să vină înapoi acasă, să ajute comunitatea de unde au plecat. Să dezvoltăm economia, să creăm condițiile întoarcerii acasă”, a spus Radu Sorin.

CL Vaslui a aprobat numărul și cuantumul burselor școlare în anul școlar 2018 – 2019. Astfel, se va acordă un număr total de 3.385 burse (de performanță, de merit, de studiu și burse de ajutor social) pentru elevii din învățământul preuniversitar (primar, gimnazial, liceal) din municipiul Vaslui, aferente anului 2018-2019. Din numărul total de burse, 39 sunt burse de performanță, 2.960 burse de merit, 108 burse de studiu și 278 burse de ajutor social.

Cuantumul burselor este următorul: bursa de performanță este de 300 lei/lună, bursa de merit este de 60 lei/lună, bursa de studiu este de 50 lei/lună și bursa de ajutor social este de 40 lei/lună. Fondurile necesare pentru acoperirea cheltuielilor vor fi suportate din bugetul de venituri și cheltuieli al municipiului Vaslui pentru anul 2018.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: