Home / Social / Românii din nordul Italiei, primesc pensiile internaționale de la Vaslui. Casa Județeană de pensii, desemnată pol de competență pentru această zonă

Românii din nordul Italiei, primesc pensiile internaționale de la Vaslui. Casa Județeană de pensii, desemnată pol de competență pentru această zonă

de Dănuț CIOBANU

Casa de Pensii Vaslui rezolvă dosarele de pensii internaționale pentru toți românii care trăiesc în Regiunea Lombardia din Italia. Vasluiul a fost desemnat pol de competență pentru mai multe orașe importante din Italia, unde trăiesc comunități numeroase de români. În Italia, cuantumul unei pensii variază de la 41 la 288 euro, în timp ce în Austria poate ajunge la 1.456 euro.

Casa Judeteana de Pensii (CJP) Vaslui soluționează cererile privind dosarele de pensii comunitare, pentru toți românii care trăiesc în mai multe zone importante ale Italie. Din data de 1 noriembrie 2017, CJP Vaslui a fost desemnată pol de competență pentru solicitările primite din partea Sediilor Provinciale Bergamo, Brescia, Como, Cremona, Lecco, Lodi, Milano, Nord ale INPS din cadrul Regiunii Lombardia.

Practic, atât vasluienii cât și românii din alte județe ale țării care au loc de ședere obișnuită în aceste regiuni din Italia trimit dosarele de pensie comunitară în Vaslui. Singurele condiții impuse petențenților privesc faptul ca solicitații să nu primească o altă pensie de la una din casele județene de pensii din țară, iar cererea pentru pensionare să fie depusă după data de 1 noiembrie 2017.

Până la data de 30 septembrie 2018, CJP Vaslui, ca pol de competență, a înregistrat 236 dosare de pensii internaționale și a emis atestate cariere de asigurat (recunoașterea vechimii din România) pentru alte 266 de dosare.

Loredana Enache, purtător de cuvânt al CJP Vaslui, a precizat că la data de 30 septembrie 2018 erau înregistrate în evidențele instituției un total de 1.972 dosare comunitare. Din acest portofoliu de doare, 987 sunt dosare pentru pensii de bătrânețe, 272 pensii de invaliditate, 82 pensii de urmaș, 631 atestate cariere de asigurat

Tot mai mulți pensionari în euro

Numărul de dosare comunitare existente la data de 31 decembrie 2017 în județul Vaslui era de 1.510 dosare. Conform acelorași date statistice, la sfârșitul anului 2016 la CJP Vaslui erau înregistrate 1.200 dosare. Astfel, în cazul cererilor de pensie de bătrânețe se constată o creștere de 36,58% în 2017 față de 2016, în cazul cererilor de pensie de invaliditate se constată o creștere de 26,8% în 2017 față de 2016, în cazul cererilor de pensie de urmaș se constată o creștere de 45,46% în 2017 față de 2016 iar în cazul cererilor de confirmare a perioadelor de asigurare, creșterea este de 15,23%.

Spre comparație, în anul 2014, în județul Vaslui au fost înregistrate în total 666 dosare de pensii comunitare, pentru ca în 2015 numărul solicitărilor să crească la 928 cereri.

La acordarea drepturilor de pensie în România, luarea în considerare a perioadelor realizate conform legislației altor state, în sensul totalizării, se face în măsura în care este necesar pentru completarea perioadelor de asigurare, cu condiția ca acestea să nu se suprapună. CJP Vaslui deține informații despre pensiile pe care beneficiarii de pensii le primesc din alte state decât România, doar din documentele transmise de instituțiile corespondente din străinătate”, a explicat Loredana Enache.

Pensii frumoase

Țările din UE oferă românilor care au fost asigurați în sistemele lor de asigurare, pensii de bătrânețe, de invaliditate sau de urmaș mai mari decât cele oferite de sistemul românesc de asigurări sociale. Pensiile stabilite și plătite în statele membre pentru lucrătorii migranți vasluieni variază de la 41 la 288 euro în Italia sau de la 107 la 2.441 euro în Spania. De asemenea, o pensie oferită de statul german poate ajunge la 750 euro, în timp ce pensia dobândită în baza legislației din Austria ajunge la 1.456 euro. Cetățeni români cărora stagiul de cotizare realizat în sistemul public românesc nu le permite obținerea unei pensii naționale dar care, prin cumulul perioadelor lucrate în România cu cele lucrate în străinătate, beneficiază de pensie comunitară.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Prognoze sumbre: peste 5.000 de șomeri în privat, reduceri de personal și tăieri de salarii la bugetari

de Dănuț CIOBANU  Situația economică de la nivelul județului ...

AJPIS Vaslui va plăti indemnizația de sprijin pentru micile afaceri afectate de criza COVID-19

Începând de astăzi, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspectie ...

Echipamente de protecție și materiale dezinfectante, donate Spitalului Huși de episcopie

Episcopia Hușilor a donat spitalului municipal din localitate cantități ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: