Home / Administratie / Administrația bârlădeană a pierdut războiul cu maidanezii, iar cetățenii care sună la primărie sunt puși să facă sesizare scrisă!

Administrația bârlădeană a pierdut războiul cu maidanezii, iar cetățenii care sună la primărie sunt puși să facă sesizare scrisă!

de Simona MIHĂILĂ

Bine ați venit în primul oraș din Romȃnia care a fost confiscat de cȃinii comunitari! Așa ar putea suna un anunț de promovare pentru Bȃrlad, municipiu în care administrația locală a fost făcută knockout de patrupede. De mai bine de trei luni, de cȃnd a expirat contractul încheiat între Primărie și asociația germană care se ocupă de strângerea câinilor comunitari din oraș și de gestionarea serviciului public “câini fără stăpâni”, maidanezii zburdă în voie pe străzi, singuratici sau în haite care le dau fiori bȃrlădenilor de toate vȃrstele.

Pe drept cuvȃnt, Bȃrladul s-a transformat în raiul cȃinilor fără stăpȃn. De toate culorile și de toate mărimile, patrupedele care mișună în voie atȃt prin zona centrală a orașului, cȃt și prin cartiere, l-au făcut pe primarul Dumitru Boroș să exclame că «problema cȃinilor comunitari nu are rezolvare». Cel puțin nu din partea asociației „Seelen Für Seelchen”, ai cărei reprezentanți ar refuza să renegocieze contractul cu Primăria Bȃrlad.

După ce a capturat, în ultimii doi ani, peste 1.400 de maidanezi de pe străzile orașului, dintre care în jur de 1.000 au fost trimiși spre adopție în Germania, asociația nu fost de acord cu noile solicitări ale primarului Boroș. Acesta le-ar fi cerut reprezentanților „Seelen Für Seelchen” un target de 100 de cȃini ridicați, în fiecare lună, de pe domeniul public, în prezența unui angajat al Primăriei, care să confirme numărul de patrupede capturate.

Asociația nu ar fi dorit să renunțe la vechea înțelegere ce prevedea capturarea a minimum 60 de maidanezi lunar și nu a fost de acord nici cu cerința de a ține o evidență mai detaliată a registrului de intrări / ieșiri pentru cȃinii din padoc.

Cum negocierile au eșuat, Bȃrladul a rămas la cheremul patrupedelor.

În haite care numără peste 10 exemplare din rase diferite, cȃinii vagabonzi își fac veacul pe străzile din centrul orașului, în zona Primăriei și a Finanțelor Publice, dar și în zona Pieței, acolo unde bȃrlădenii care locuiesc la bloc sunt nevoiți să îndure, noapte de noapte, concerte de lătrături fără sfȃrșit.

Teroare seamănă și maidanezii care s-au aciuat în cartierul de case Țuguiata, de unde curg sesizările către Primărie. Localnicii sunt pur și simplu exasperați că nu mai scapă de animalele flămȃnde și agresive, care sunt un pericol mai ales pentru copiii care trebuie să se deplaseze pe jos pȃnă la școală, dar și pentru persoanele care se întorc de la muncă pe întuneric. Deși există fotografii și filmări video făcute de bȃrlădenii care își au domiciliul în zonă, care arată comportamentul feroce al animalelor, autoritățile locale ridică din umeri și încă se gȃndesc la o soluție.

Zilele trecute, am primit un telefon la redacție prin care, vocea disperată a unei femei care locuiește pe strada Barbu Ștefănescu Delavrancea ne ruga să venim acolo pentru a fotografia și filma o haită de aproximativ 30 de câini, ce a ocupat strada.

”Suntem speriați pentru că nu putem intra sau ieși din curți. Câinii au fost aduși, probabil, de cineva. Sunt flămânzi și au tendința de a ne ataca. Am sunat la primărie și ne-au spus să facem sesizare scrisă. Nu am înțeles de ce trebuie să scriem memorii pentru o astfel de problemă gravă și urgentă. Așa se rezolvă acum problema câinilor fără stăpân? Pe bază de cerere?”, s-a întrebat indignată doamna în cauză.

Într-o recentă conferință de presă, Primarul Boroș a declarat că ia în calcul reinternalizarea serviciului de ecarisaj a cȃinilor fără stăpȃn sau încheierea unui acord cu o altă asociație. Activitatea desfășurată de “Seelen Für Seelchen” a ușurat bugetul local cu nu mai puțin de 258.660 lei, bani folosiți pentru cheltuielile legate de capturarea, sterilizarea, deparazitarea, vaccinarea, microciparea și eutanasierea maidanezilor, dar și pentru neutralizarea deșeurilor menajere și animaliere.

«Nu am abandonat lupta!», susține primarul Bȃrladului, un oraș în care, la ora actuală, nimeni nu se ocupă de capturarea cȃinilor comunitari, a căror problemă Dumitru Boroș și-a asumat încă din campania electorală că o va rezolva. La mai mult de jumătatea mandatului, orașul e plin de maidanezi, la fel ca și padocul ridicat de Primărie în 2016.

Dacă pe unii bȃrlădeni îi înduioșează pȃnă la lacrimi cȃinii fără stăpȃn care își găsesc culcuș în mormanele de frunze moarte, pe care toamna le-a risipit pe străzi, cei mai mulți se declară uimiți că, în loc să vină cu soluții care să rezolve situația definitiv, primarul Boroș se mulțumește să constate că orașul le este, pȃnă la urmă, plăcut patrupedelor. «Am senzația că, peste noapte, mai apar cȃini pe străzile orașului», a spus Dumitru Boroș. Domnule primar, senzația ca senzația, dar realitatea mușcă rău!

About Tehno Redactor

x

Check Also

Motociclist rănit grav într-un accident, pe E 581, în apropiere de Bârlad

Un tânăr de 30 de ...

270 de locuri de muncă vacante la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți

În cadrul Bursei locurilor de ...

La Iana, un șofer băut a accidentat grav un pieton și mai beat

Un șofer cu o alcoolemie ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: