Home / Invatamant / Aproape 200 de catedre din județ, ocupate de profesori necalificați. Alte peste 210, date pensionarilor

Aproape 200 de catedre din județ, ocupate de profesori necalificați. Alte peste 210, date pensionarilor

Aproape 200 de catedre, din zeci de școli din județ, sunt ocupate de profesori necalificați, cei mai mulți dintre aceștia predând limbi moderne ori ocupându-se de copiii din grădinițe. De asemenea, alte 212 norme au fost atribuite profesorilor care sunt ieșiți la pensie, iar alte 489 de catedre sunt ocupate de titulari în sistem de plată cu ora.

Învățământul din județul nostru este în continuare deficitar în ceea ce privește acoperirea celor peste 5.000 de norme didactice existente la nivelul unităților școlare. În aceste condiții, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vaslui trebuie să găsească, în fiecare an, soluții pentru ca elevii să aibă profesori la catedră pe toate disciplinele. Una dintre acestea este încadrarea de suplinitori necalificați ori de pensionari pe posturile libere. Astfel, la ora actuală, nu mai puțin de 197 de norme didactice sunt ocupate de profesori care nu au calificarea necesară. De asemenea, alte 212 norme au fost atribuite profesorilor care sunt ieșiți la pensie, iar alte 489 de catedre sunt ocupate de titulari în sistem de plată cu ora.

Ca și în anii din urmă, cele mai mari probleme sunt pe disciplinele de limbi moderne, pe motiv că nu sunt absolvenți, iar predarea se face acum încă de la clasa pregătitoare, ceea ce înseamnă multe ore. În plus, acești profesori trebuie să meargă la toate școlile din sate, ceea ce este destul de dificil”, ne-a declarat inspectorul Gheorghe Fluieraș din cadrul ISJ Vaslui.

Pentru profesorii necalificați, Casa Corpului Didactic a inițiat, din această săptămână, organizarea unor cursuri de pregătire, primii care merg la formare fiind educatorii. (Ionuț PREDA)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Lecții de pian gratuite, la Școala de Arte din Bârlad, oferite de profesorul Mihail Manciu în memoria soției sale

Inițiativă lăudabilă! Mihail Manciu, profesor ...

Șefe de promoție din Bârlad, primite cu brațele deschise de universități de prestigiu

Alice Beatrice Giușcă, șefa promoției ...

Ministerul Agriculturii finanțează activitatea Colegiului Agricol din Huși

Colegiul Agricol „Dimitrie Cantemir” Huși ...

%d blogeri au apreciat: