Home / Administratie / Bătaie pentru fiecare leu din finanțarea nerambursabilă din PNDL 2

Bătaie pentru fiecare leu din finanțarea nerambursabilă din PNDL 2

Economiile care se fac de la licitațiile celor 251 proiecte din PNDL 2 vor fi utilizate la alte investiții. Sunt proiecte care sunt câștigate la licitații cu sume mai mici decât finanțarea totală acordată, iar acest rest de bani va fi direcționat spre alte obiective. Singura condiție pentru ca banii rămași să fie utilizați în totalitate este ca proiectele să fie recepționate în anul 2019, deoarece linia de finanțare este deschisă doar până în 2020.

Conducerea Consiliului Județean (CJ) Vaslui a identificat o soluție pentru a obține finanțare pentru proiectele de dezvoltare. De la toate licitațiile organizate pe proiectele din cadrul Programului Național pentru Dezvoltare Locală (PNDL 2) 2017 – 2020, economiile care se fac vor fi direcționate către noi investiții. “Dacă finalizezi lucrările la un drum, recepționez proiectul și fac plățile din creditele de angajament pe care le avem la dispoziție. La o finanțare de 100% a unei investiții s-a licitat mai puțin și s-a adjudecat contractul de execuție, spre exemplu cu 80% din valoarea totală, iar 20% din bani rămân. Restul de bani care rămâne din aceste finanțări îl vom folosi la alte investiții”, a explicat Ciprian Trifan, vicepreședintele CJ Vaslui.

Pentru ca toți banii alocați pentru proiectele din PNDL 2 să fie utilizați, investițiile trebuie finalizate cel târziu în anul 2019, deoarece linia de finanțare deschisă de Ministerul Dezvoltării este până în anul 2020. “Dacă termini proiectele mai repede faci economie. De aceea, vom căuta să recepționăm proiectele în anul viitor, pentru a putea folosi banii care rămân”, a mai punctat Ciprian Trifan.

100 de proiecte sunt în lucru

Din cele 256 de proiecte declarate eligibile de Ministerul Dezvoltării pe PNDL 2, CJ Vaslui și autoritățile publice locale au obținut finanțarea pentru 251 proiecte. La această dată, pentru 100 de proiecte sunt realizate deja licitațiile publice și au fost adjudecate lucrările de proiectare sau de proiectare plus execuție. Restul de 151 de proiecte sunt în diferite stadii în ceea ce privește procedurile de organizare a licitație, multe din investiții așteptând avizul din partea Autorității Naționale pentru Achiziții Publice (ANAP). Însă, cum în urma modificării legii achizițiilor publice nu mai este stipulat termenul de 30 de zile în care ANAP-ul să își dea avizul pentru un anumit proiect, aici se contabilizează cele mai multe întârzieri.

În luna iulie 2017, Ministerul Dezvoltării a publicat lista obiectivelor de investiții și sumele alocate acestora pentru finanțarea PNDL 2, în perioada 2017 – 2020.

În total, județul Vaslui a avut declarate eligibile pentru finanțare 256 de proiecte. Valoarea totală a proiectelor din cadrul PNDL 2 se ridică la suma de 860 milioane de lei.

Investițiile din cadrul programului vizează reabilitarea de drumuri județene și comunale, construirea de dispensare, dezvoltarea rețelelor de iluminat public, sisteme de alimentare cu apă și canalizare, reabilitare școli, construirea de creșe și grădinițe. (Dănuț CIOBANU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Unsprezece rable ridicate! Alte sute zac pe străzile Bârladului!

Promptitudine… la pont! „Magazia” roșie ...

Primăria Vaslui a stabilit planul de lucrări pe anul 2020, pentru beneficiarii de ajutor social

Consiliul Local (CL) Vaslui va ...

Investiție de peste 14 milioane de lei, pentru extinderea Parcului Copou din municipiul Vaslui

În cursul zilei de ieri, ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: