Home / Social / Agricultorii vasluieni așteaptă precipitațiile salvatoare

Agricultorii vasluieni așteaptă precipitațiile salvatoare

Fermierii din județul Vaslui așteaptă cu nerăbdare primele precipitații din această toamnă. Din cauza secetei prelungite lucrările agricole se realizează foarte greu, iar programul la arături este mult întârziat.

“Toată lumea așteaptă ploi, pentru a putea ara suprafețele destinate însămânțării cu culturi de primăvară din anul viitor. Acum se mai seamănă grâu doar pe suprafețele care au fost pregătite imediat după recoltarea florii soarelui sau porumbului. Atunci pământul nu era chiar atât de tare și se putea da cu discul pentru a însămânța. Pe restul suprafețelor arabile este foarte greu de realizat lucrările de arături. De trei luni și jumătate nu am mai avut ploi însemnate cantitativ în județul nostru. A mai plouat în zona Bârladului, pe Valea Prutului, însă deficitul de apă din sol este foarte mare”, a spus Gigel Crudu, directorul Direcției pentru Agricultură a Județului (DAJ) Vaslui.

Până la această dată, dintr-un program de arături de toamnă de 185.600 hectare au fost realizate arături pe numai 37.601 hectare, ceea ce reprezintă un procent de 20%. Potrivit datelor DAJ Vaslui, fermierii au semănat cu culturi de toamnă 89.280 de hectare. Din suprafața totală, 57.500 hectare au fost însămânțate cu grâu, 4.610 hectare cu orz, 487 hectare cu orzoaică, 19.120 hectare cu rapiță, 1.162 hectare au fost semănate cu plante de nutreț, 649 hectare cu alte culturi.

Din suprafața semănată cu rapiță, până la această dată au fost întoarse 2,719 hectare, din cauza că plantele nu au răsărit. Totuși, sunt parcele unde cultura de rapiță a răsărit corespunzător și acestea nu vor fi întoarse de fermieri pentru a fi semănate cu alte culturi agricole. (Dănuț CIOBANU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Regretul unui cizmar bârlădean, că breasla lui va dispărea în câțiva ani

Meseriașii sunt pe cale de ...

Ce comoară ascunde Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Bârlad?

Sala cu vitralii de la ...

La Vulturești vor fi condiții ca la oraș

Autoritățile din Vulturești și-au propus ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: