Home / Administratie / (VIDEO) Scene incredibile pe străzile Bârladului și în curtea DSVSA, în urma capturării câinilor maidanezi

(VIDEO) Scene incredibile pe străzile Bârladului și în curtea DSVSA, în urma capturării câinilor maidanezi

de Simona MIHĂILĂ

Scandal teribil, joi, la Bârlad, când a debutat activitatea de capturare a câinilor vagabonzi. Mai mulți militanți pentru drepturile animalelor, în frunte cu Mircea Șerbănoiu, președintele Federației Naționale pentru Protecția Animalelor și Mediului (FNPAM) din România, sosit special la Bârlad, au alertat autoritățile județene și centrale după ce au aflat că activitatea de eliminare a maidanezilor de pe teritoriul orașului se face în baza unui contract încheiat în mod ilegal. Apărătorii animalelor l-au acuzat pe primarul Dumitru Boroș că plătește sume fabuloase unei asociații (cu sediul social la Galați), pe care a angajat-o fără a cere aprobarea Consiliului Local Bârlad, așa cum prevede legea. Șerbănoiu a spus despre primar că a făcut exces de putere, luând o decizie care nu era de competența lui, ci a consilierilor. Scandalul s-a mutat în curtea DSVSA, acolo unde au sosit și polițiștii, alertați prin 112 de către iubitorii de animale care s-au declarat convinși că patrupedele sunt duse departe de Bârlad pentru a fi ucise ”în liniște”.

 

 

Scandalul a pornit încă de dimineață, când un echipaj al Asociației pentru Supravegherea și Protecția Animalelor IVETS Galați a acționat în mai multe zone din oraș. Hingherii au fost așteptați de militanții pentru drepturile și protecția animalelor, alături de care se afla și Mircea Șerbănoiu, pus în temă încă de acum câteva zile cu ceea ce urma să se întâmple la Bârlad.

Apărătorii animalelor au răbufnit în momentul în care au aflat că patrupedele capturate și băgate în cele două dube ale asociației urmau să ajungă tocmai în Călărași, acolo unde Asociația ”Ivets” are un adăpost.

”Conform legii, câinii trebuie ținuți în adăpostul aflat pe raza teritoriului unde au fost capturați timp de 14 zile, timp în care cetățenii urbei au șansa de a-i adopta. Printre câinii capturați astăzi se află și câini sterilizați și câini cu stăpân. În două săptămâni, cât trebuie să rămână în depozitul de la Bârlad, stăpânii au timp să-i recupereze. Unde sunt duși acești câini? Ce se întâmplă cu ei? Dacă vor fi uciși? Nu se știe nimic”, ne-a declarat Didona Platon, voluntar pe lângă entitățile de protecție a animalelor care activează în Bârlad.

 

Asociația ”IVETS” nu știa că la Bârlad ”nu sunt condiții” de respectare a legii

 

Apărătorii animalelor au sunat la 112 pentru a anunța că din Bârlad urmează să plece un transport de animale, cu încălcarea legislației în vigoare.

După câteva ore, scandalul s-a mutat în curtea Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), acolo unde IVETS au vrut să să descarce câinii capturați (și chiar au făcut-o parțial), în semn de protest că instituția nu le aprobă scoaterea din oraș a patrupedelor.

Reprezentanții asociației au motivat că nu au cum să ducă animalele la adăpostul orașului întrucât ”nu sunt condiții”. Inspectorii sanitar-veterinari au considerat că aceasta este o problemă care trebuia rezolvată de primărie și asociație înainte de a începe capturarea câinilor și le-a interzis celor de la IVETS să plece cu animalele din oraș.

 

”Primarul Bârladului a făcut abuz de putere, luând decizii care nu erau de competența lui”

 

Mircea Șerbănoiu, președintele FNPAM, le-a declarat reporterilor Est News că adevăratul motiv pentru care Asociația IVETS nu vrea să ducă patrupedele la adăpostul din Bârlad este că nu întrunește condițiile legale de funcționare.

Ciudat este că, în timp ce, iată, la București se știa că Primăria Bârlad a încredințat Asociației IVETS serviciul de capturare a câinilor, bârlădenii habar nu aveau. Autoritățile locale au ținut secret acest parteneriat până în ultimul moment. Nici măcar la ultima conferință de presă (21 octombrie), când Boroș a vorbit destul de mult pe subiectul câinilor vagabonzi, nu a pomenit ceva despre contractul ce urma a fi încheiat cu Asociația IVETS. Abia ieri după-amiază, după opt zile de la încheierea contractului, forțat de scandalul izbucnit, primarul a dispus publicarea informației pe site-ul instituției.

Mircea Șerbănoiu susține că primarul Dumitru Boroș avea motive ”întemeiate” să păstreze secretul contractului cu asociația: ”Acest contract este ilegal. Legislația spune că, fie consiliile locale au obligația de a înființa servicii speciale de gestionare a câinilor fără stăpân, fie este obligată să concesioneze această activitate, conform OUG 155. Nu există alt mod de atribuire decât concesionarea. Modul de încredințare directă a acestui serviciu către această firmă arată că primarul municipiului Bârlad și-a arogat competențe deliberative, pe care, conform legii, nu le are decât Consiliul Local. Prin acest contract, se dorește eludarea legii, precum și cheltuirea unor sume foarte mari de bani. Nu cunosc detaliile financiare ale contractului, dar știu că această asociație percepe primăriilor din țară cu care are contract, un tarif de 700 de lei pe câine capturat. Dacă în contract este stipulat să captureze 100 de câini pe lună, așa cum am înțeles că dorește primarul dumneavoastră, atunci această asociație va încasa 70.000 de lei lunar, în baza unui contract ilegal, un contract care nu are aprobarea organului deliberativ, respectiv Consiliul Local. Acest lucru este un abuz de putere din partea primarului”.

 

 

Mircea Șerbănoiu a mai spus că va face toate demersurile ca acest contract să fie anulat în instanță.

El a precizat că, în calitatea sa de președinte al FNPAM, cel mai îngrijorător lucru este soarta animalelor imediat ce sunt capturate de firma plătită de Primăria Bârlad: ”Această firmă nu are interesul de a desfășura activitatea prin concesionare, pentru că asta presupune să respecte condițiile legale: punct de lucru la Bârlad și personal angajat. Asta se traduce prin diminuarea profitului. Această manifestare dictatorială a primarului – el decide, el aduce firma, el dă banii – este îngrijorătoare. Noi o să-i facem plângere penală pentru încălcarea legilor speciale privind gestionarea câinilor fără stăpân”.

 

Precizări de la Primăria Bârlad

 

Iată singurele detalii furnizate de primarul Boroș în legătură cu acest subiect: ”Primarul Municipiului Bârlad, av. DUMITRU BOROȘ, informează opinia publică locală că, începând cu data de 01.11.2018, de capturarea câinilor fără stăpân de pe domeniul public se va ocupa o nouă asociație.

Astfel, în baza unui contract de colaborare și servicii sanitar-veterinare, încheiat pe data de 24 octombrie, a.c., între Municipiul Bârlad și Asociația pentru Supravegherea și Protecția Animalelor IVETS Galați, până la finele acestui an vor fi ridicați de pe domeniul public mai mulți câini fără stăpân. În prima fază, 140. Contractul se va derula până pe data de 31.12.2018, conform achiziției din portalul SEAP/SICAP, din data de 17.10.2018. Asociația de la care s-a făcut achiziția de servicii sanitar-veterinare va avea obligația de a presta servicii de capturare folosind arma cu tranchilizant, de a asigura asistență veterinară la capturare cu minimum un medic veterinar și o ambulanță veterinară, dar va desfășura în paralel și proceduri de adopție/revendicare și de eutanasie și neutralizare, acolo unde este cazul. Obligatoriu, toate serviciile prestate trebuie să respecte legislația în vigoare, respectiv OUG nr. 155/2001, Legea nr. 205/2004, HG 1059/2013, Legea nr. 258/2013”.

 

 

 

About Mihai Vasile

x

Check Also

SC CUP SA Bârlad, în toiul lucrărilor de montare a instalațiilor de iluminat pentru sărbători

Compania de Utilități Publice SA ...

Creșterea salariilor nu a produs relansarea mult așteptată în sectorul contrucțiilor

Majorarea salariilor în sectorul construcțiilor ...

Vasile Pavăl nu mai vrea să fie surprins de prima ninsoare din această iarnă

Primăria Vaslui a declanșat pregătirile ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: