Home / Sanatate / Alarmă în sănătate! – Spitalul de Urgență Vaslui tratează anual peste 50.000 de persoane și are nevoie de bani

Alarmă în sănătate! – Spitalul de Urgență Vaslui tratează anual peste 50.000 de persoane și are nevoie de bani

de Dănuț CIOBANU

Spitalul Județean de Urgență Vaslui a primit un sprijin financiar de 800.000 lei de la Consiliul Județean. Banii au fost acordați pentru acoperirea serviciilor medicale acordate populației, servicii care nu sunt decontate de Casa de Sănătate. Peste 50.000 de persoane beneficiază, în fiecare an, de servicii medicale de la unitatea sanitară. Anual, datoriile pentru servicii medicale prestate care nu sunt acoperite de Casa de Sănătate se ridica la circa 2 milioane de lei.

Consiliul Județean (CJ) Vaslui a aprobat un sprijin financiar în valoare de 800.000 lei către Spitalul Județean de Urgență (SJU) Vaslui. Banii au fost alocați în urma rectificării a VIII-a a bugetului instituțiilor publice și activităților finanțate integral sau parțial din venituri proprii pe anul 2018.

Neculai Sorescu, directorul financiar al SJU Vaslui, a prezentat în fața consilierilor județeni situația financiară la zi a unității de sănătate.

În prezent, Casă Județeană de Sănătate Vaslui acoperă doar 80% din valoarea totală a serviciilor medicale acordate populației, restul de 20% urmând să fie acoperit din alte surse. Este vorba despre fonduri virate de la bugetul local al județului, venituri proprii, donații, sponsorizări etc.

“Anual, spitalul are peste 50.000 de pacienți. Aceste persoane trec poarta spitalului și ne cer să le acordăm servicii medicale. Spitalul este al județului Vaslui, nu tratăm doar pacienții din municipiu reședință de județ. Noi nu refuzăm pe nimeni. Orice spital acordă servicii medicale prin unitățile medicale de urgență. Suntem obligați să facem aceste servicii medicale, chiar dacă sumele nu sunt acoperite de Casă de Sănătate. Noi venim în fața dumneavoastră cu această argumentație, că alocarea financiară este justificată prin serviciile medicale prestate populației”, a spus Neculai Sorescu.

Datorii anuale de 2 milioane lei

De altfel, anual, datoria SJU Vaslui se ridică la 2 milioane de lei, iar o parte din această datorie este acoperită din fondurile financiare la dispoziția bugetului local al județului. În acest sens, se preconizează ca legislația în domeniu să prevadă ca administrațiile locale să participe cu 13% din bugetul propriu la bugetul unităților de sănătate. La nivelul județului Vaslui, la această dată, resursele financiare direcționate către SJU sunt de sub 2% din valoarea totală a bugetului local.

După primele nouă luni ale anului curent veniturile proprii, altele decât cele de la Casa Județeană de Sănătate, sunt de 1,75% din totalul bugetului.

Bugetul în cifre

Pentru anul 2018, bugetul SJU Vaslui are prevăzut la capitolul venituri o sumă totală de 121.942.354 lei. Din totalul veniturilor, pentru funcționare este alocată suma de 117.553.207 lei, iar pentru secțiunea dezvoltare 4.389.147 lei. La capitolul cheltuieli, este prevăzută o sumă totală de 123.277.858 lei, din care pentru funcționare a fost virată suma de 118.888.711 lei, iar secțiunea dezvoltare a primit fonduri care se ridică la 4.389.147 lei. Rectificarea bugetară aprobată în ședința CJ Vaslui prevede majorarea cheltuielilor la capitolul sănătate pentru SJU Vaslui cu 793.182 lei pentru cheltuieli pentru bunuri și servicii și 6.818 lei pentru cheltuieli de personal.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Sedentarismul, un pericol al pandemiei COVID-19. Exercițiu fizic moderat scade riscul de infecții respiratorii viraleDr. Amelia Voinea

Exercițiu fizic este benefic atât pentru sănătatea noastră fizică, ...

#COVID19. Interacțiunea între SARS-CoV-2 și sistemul imunitar. Cum intră virusul în organism și de ce apar simptome severe la anumiți pacienți?Dr. Maria Corbu

Virusul SARS-CoV-2 este cel mai important agent patogen emergent ...

#COVID19: Cu sau fără mască? Ce fel de măști trebuie să purtăm pentru a ne proteja pe noi și pe cei din jurDr. Amelia Voinea

Utilizarea măștilor de protecție reprezintă un subiect controversat. Specialiștii ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: