Home / Administratie / Peste 37.000 de pensionari vasluieni încasează pensiile prin cont bancar

Peste 37.000 de pensionari vasluieni încasează pensiile prin cont bancar

de Dănuț CIOBANU

Pensionarii se arată dispuși să primească pensiile prin cont, însă mai întâi ar trebui ca băncile comerciale să monteze bancomate în fiecare localitate vasluiană. Pentru pensionarii care au un cont la o bancă, plata pensiei prin cont curent personal se va face începând cu luna următoare celei în care s-a înregistrat cererea la Casa de Pensii Vaslui. 

Casa Județeană de Pensii (CJP) Vaslui continuă acțiunea de popularizarea și încurajare a pensionarilor de a opta pentru modalitatea de plată a drepturilor prin intermediul conturilor bancare. Promovarea modalității de plată a pensiilor prin cont se realizează atât prin acordarea de relații la ghișeele CJP Vaslui, cât și prin materialele promoționale puse la dispoziția instituției de către băncile cu care s-au încheiat convenții în acest sens.

La data de 30 septembrie 2018 numărul persoanelor care încasau plata pensiilor prin cont bancar era de 37.307, ceea ce reprezintă 36,44% din totalul pensionarilor din județul Vaslui. Spre comparație, la începutul acestui an, 34.593 de pensionari încasau drepturilor de pensie prin cont bancar.

Ioan Stamate, președintele Comitetului Județean al Persoanelor Vârstnice Vaslui, a spus că pensionarii ar trebuie să se decidă și să treacă treptat la noul sistem de plată al pensiilor: “Nu se poate trece deodată la cont bancar, mai întâi trebuie ca băncile să pună bancomate în toate localitățile. Din câte știu eu, sunt puține comune vasluiene în care sunt montate bancomate. Încet, încet, ar trebuie să trecem pe card. De câte ori se iese în stradă tot se strigă că vrem o țară ca afară, dar acolo nu se mai lucrează cu cash. Acum nu mai este diferență mare între zilele de plată a pensiilor prin card și mandat poștal. Postașul plătește pensiile în data de 2-4 ale fiecărei luni, iar pe card banii sunt puși începând cu data de 10-11 a fiecărei luni. Am tot auzit comentarii la televizor pe această temă, dar nu poți să spui că omul e prost și nu știe să umble cu un card. Cei mai în vârstă pot da cardul la un nepot să îi scoată pensia. Comisioane nu se percep când se scoate pensia și ar trebui ca în fiecare localitate să fie bancomate care să funcționeze non stop”.

Modalități de plată a pensiilor

În sistemul public de pensii plata pensiei se face lunar. Plata pensiei se face, în funcție de opțiunea pensionarului, prin mandat poștal, în cont curent sau în cont de card, în condițiile stabilite prin convențiile încheiate între Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) și Compania Naționala Poșta Română sau între CNPP și bănci. În vederea încasării pensiilor prin cont curent personal, pensionarii se adresează direct instituțiilor financiar -bancare, solicitând deschiderea contului. Plata pensiei prin cont curent personal se va face începând cu luna următoare celei în care s-a înregistrat cererea la CJP Vaslui.

Lista băncilor comerciale care au încheiat convenții privind plata pensiilor: Bancpost, CEC, Banca Comercială Română, BRD-Groupe Societe Generale, Banca Comercială Carpatica, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Volksbank, Piraeus Bank, Alpha Bank, Intesa Sanpaolo Bank, Unicredit Țiriac Bank.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Brambureala declarațiilor de impunere pentru salubritate l-a făcut pe primarul Bârladului să vină cu lămuriri în fața presei

de Mihaela NICULESCU   În sfârșit, ...

Noua piață agroalimentară din Negrești ar putea fi terminată anul acesta

Primăria Negrești și-a propus ca în ...

Contribuția lunară pentru contractele de asigurare la sistemul de pensii a crescut la 558 lei

de Dănuț CIOBANU  Contractele de asigurare ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: