Home / Social / Profesorii de religie din județ, scoși la lecție de episcopul Hușilor

Profesorii de religie din județ, scoși la lecție de episcopul Hușilor

Toți profesorii de religie din județul nostru au participat la o ”lecție deschisă” organizată de Episcopia Hușilor, sub titulatura de ”Ora de religie – perspective, misiune și rutină”. Întâlnirea a fost prezidată de către episcopul Ignatie, care le-a spus celor prezenți că rolul profesorului de religie este de a transmite credință și nu numai informații religioase.

Sediul Protopopiatului Vaslui a fost gazda întâlnirii anuale dintre profesorii de religie, mulți dintre ei preoți, și conducerea Episcopiei Hușilor. Veniți din toate colțurile județului, profesorii au ascultat îndemnurile preasfințitului Ignatie, episcopul Hușilor, pentru a îmbunătăți activitatea didactică. De altfel, ierarhul le-a supus profesorilor de religie să facă o evaluare a eficienței mesajului lor în rândul tinerilor: ”Eu văd profesorul de Religie ca un catehet. Aceasta este misiunea noastră, pe lângă actul pedagogic în sine, pe lângă rigoarea pe care o presupune predarea orei de Religie…Există o ostilitate crescândă față de Biserică, față de prezența în sfera publică a actului credinței. Vedeți câte tendințe și câtă bătălie a fost în a discredita oră de religie. Dar să nu o discredităm noi din interior, nefiind foarte bine pregătiți, negândindu-ne că noi trebuie să ne transformăm în transmițători de credință și nu numai de informații religioase. Acesta este rolul profesorului de religie, să transmită credința.

În limba greacă „a transmite” are sensul de a înmâna, adică îi pui în mâinile elevului, adolescentului, valoarea credinței și el trebuie să și-o asume conștient, să o metabolizeze, să o transforme în viață. Nu poți să-l convingi pe adolescent că Dumnezeu este o realitate vie, persoană, dacă tu nu trăiești această realitate. Nu puteți să contracarați astfel de tendințe dacă nu sunteți ca o lumânare și pentru colegii voștri din cancelarie”.

De asemenea, episcopul Ignatie i-a îndemnat pe cei prezenți la o transmitere cât mai fidelă a credinței trăite personal și la o intensificare a activităților extrașcolare prin care se pot transmite valorile credinței și culturii creștine.

Inspectorul de specialitate Monica Mocanu, a vorbit despre necesitatea participării cadrelor didactice la cursuri de formare și despre oportunitatea unor opționale.

De asemenea, consilier cultural Cosmin Gubernat a accentuat necesitatea colaborării dintre profesorii de religie și preoți și a implicării în activitățile asociațiilor de tineret din Episcopia Hușilor și cele coordonate de Centrul Eparhial, activități ce răspund preocupărilor tinerei generații și care vin în sprijinul transmiterii valorilor credinței. (Ionuț PREDA)

About Mihai Vasile

x

Check Also

Mașinile de la școlile de șoferi au interzis în centrul municipiului Vaslui

de Dănuț CIOBANU Primăria Vaslui ...

Ambrozia dispare din zonele verzi ale Vasluiului

Goscom Vaslui desfășoară, în această ...

Banii europeni conving tot mai mulți vasluieni să se califice în sectorul agricol

Vasluienii sunt tot mai interesați ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: