Google+
Home » Administratie » Scandal în Consiliul Județean Vaslui pe cele 19 milioane de lei, rămase de anul trecut

Scandal în Consiliul Județean Vaslui pe cele 19 milioane de lei, rămase de anul trecut

de Dănuț CIOBANU

Consilieri județeni s-au certat pe repartizarea excedentului bugetar de 19 milioane de lei, înregistrat la data de 31 decembrie 2017. Liberalii au acuzat conducerea CJ Vaslui că nu realizează lucrările de investiții, iar banii de la dezvoltare nu sunt cheltuiți. Din această cauză, bugetul are din anul trecut un excedent de 19 milioane de lei, care nu înseamnă economie, ci lipsa investițiilor. Liberalii au reproșat că mai multe hotărâri, printre care și repartizarea excedentului bugetar, au fost puse pe site-ul CJ-ului pe ultima sută de metri și sunt niște ”proiecte dubioase”.

Execuția bugetului local al județului Vaslui în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2018 a intrat în vizorul consilierilor județeni liberali. În ultima ședință a Consiliului Județean (CJ) Vaslui, consilieri din opoziție au vrut să știe care va fi execuția bugetară pe secțiunea de dezvoltare până la sfârșitul anului curent. După primele nouă luni ale acestui an, cheltuielile pe secțiunea dezvoltare a fost realizate în proporție de 83%, în timp ce la dezvoltare cheltuielile s-au realizat într-un procentaj de 47%.

„Cum credeți că va fi finalizat acest an? Au mai rămas doar două luni, iar pe șantiere nu se va mai putea lucra. Vrem să știm, pe ansamblu, care este deficitul bugetului local al județului la nouă luni de execuție”, a întrebat Gheorghe Viziteu.

Mircea Țuțuianu, director în cadrul CJ Vaslui, a spus că, până la sfârșitul acestui an, secțiunea de dezvoltare va avea cheltuielile realizate într-un procentaj de 70%: „S-au mai făcut lucrări în luna octombrie. De acum se vor deconta toate aceste lucrări. Nu avem un deficit al bugetului. În prezent, avem un disponibil de 20 milioane de lei, până la sfârșitul anului. Despre un excedent al bugetului județului pentru acest an nu putem să știm acum”.

Consilierul liberal i-a răspuns că este posibil ca, în anul viitor, bugetul local al județului să înregistreze din nou un excedent financiar: „Acest excedent nu este o economie, ci ceva care nu s-a făcut în anul anterior”.

Scandal pe banii rămași din anul trecut

La data de 31 decembrie 2017, excedentul bugetului local al județului Vaslui a fost de 19 milioane de lei. Banii au fost alocați pentru acest an pentru acoperirea cheltuielilor de la secțiunea de dezvoltare (18,6 milioane de lei) și la secțiunea de funcționare (521.369 lei pentru reparații curente la DJ 244B Crețești – Murgeni).

Liviu Iacob, consilier, a reproșat aparatului de specialitate că mai multe proiecte de hotărâre au fost puse prea târziu pe site-ul CJ Vaslui, în condițiile în care proiectele trebuie supuse dezbaterii publice cu cinci zile înainte de supunerea la vot: „Sunt patru proiecte dubioase în această ședință și trebuie să ne lămurim despre ce este vorba. Noi acum ne uităm la aceste proiecte. Un proiect a fost pus cu 10 minute înaintea ședinței și mă întreb dacă se urmărește ceva”.

Aurel Anton, director economic în cadrul CJ Vaslui, a asigurat consilierii liberali că proiectele nu ascund nimic dubios: „E totul transparent. Nu este niciun fel de problemă cu proiectul privind repartizarea excedentului bugetar”.

El a adăugat că bugetul local al județului Vaslui are prognozate pentru anul curent 346 milioane de lei la venituri și 365 milioane de lei la cheltuieli: „Noi avem cheltuieli mai mari și ne-am bazat pe finanțarea acestora din excedent. Cheltuielile mai mari sunt la investiții și se acoperă din excedent. Excedentul de 19 milioane de lei nu se regăsește separat, ci în toată lista de investiții”.

About Tehno Redactor

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: