Home / Administratie / De la extraz la agonie! Construcția celor trei blocuri ANL La Bârlad, sub semnul întrebării

De la extraz la agonie! Construcția celor trei blocuri ANL La Bârlad, sub semnul întrebării

de Simona MIHĂILĂ

Vești deloc îmbucurătoare în privința construirii celor trei blocuri ANL în cartierul Bariera Puiești din Bârlad. După un an de la aprobarea finanțării și șapte luni de când ar fi trebuit să înceapă lucrările, tot ce a apărut pe terenul rezervat blocurilor sunt și mai buruieni. Mai trist e că întâlnirea autorităților locale cu vicepremierul Paul Stănescu, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, care a avut loc în urma vizitei vicepremierului la Bârlad, de pe 23 octombrie, a fost degeaba. Edilii locali, invitați în mod special la București, pentru o discuție pe acest subiect, s-au întors la Bârlad așa cum au plecat: fără vreun răspuns.

”Domnul vicepremier Paul Stănescu i-a comunicat domnului primar Dumitru Boroș că există un blocaj al documentelor la nivelul ministerului și că mai are nevoie de timp pentru a analiza problema, așa că a fost fixată o nouă întâlnire pe data de 15 noiembrie”, ne-a declarat Adrian Arnăutu, referent în cadrul Biroului mass-media din cadrul Primăriei Bârlad.

Motivul pentru care investiția s-a împiedicat din mers, deși a avut loc chiar licitația de atribuire a execuției lucrărilor (câștigată de firma  SC ConsProiect M SRL Botoșani) este faptul că proiectul nu a primit și avizul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vaslui. Reprezentanții instituției au spus că își vor da acordul doar dacă blocurile vor fi prevăzute și cu adăposturi antiaeriene. Includerea în proiect a adăposturilor a avut drept consecință majorarea costurilor lucrărilor de construcție. Altfel spus, suma de 15.347.000 de lei cu care firma SC ConsProiect M SRL Botoșani s-a angajat, în urma licitației, să execute lucrarea nu mai este suficientă.

În luna aprilie, s-a purtat o corespondență între reprezentanții firmei botoșănene și cei ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, iar aceștia din urmă i-au comunicat constructorului că nu vor aloca bani în plus și că lucrarea va trebui realizată cu suma cu care a câștigat licitația.

Constructorul a decis că preferă să renunțe la lucrare decât să pună bani de la el, cu atât mai mult cu cât ministerul nu poate invoca lipsa de fonduri, întrucât licitația a pornit de la valoarea de 18.105.280 lei. Faptul că firma din Botoșani s-a angajat să construiască blocurile cu aproximativ 75% din această sumă confirmă că statul ar fi făcut o economie de circa 3 milioane de lei.

Dacă ministerul va accepta, în cele din urmă, să aloce și banii necesari construcției adăposturilor antiaeriene, cele trei blocuri ANL din Bariera Puiești își vor putea deschide ușile pentru 120 de familii din Bârlad. Blocurile vor avea patru etaje plus parter și vor include 60 de garsoniere și 60 de apartamente cu două camere.

Epopeea celor trei blocuri ANL din Bariera Puiești a început în urmă cu 10 ani, când primăria Bârlad a pus la dispoziție terenul necesar. În vara anului 2010, a mai avut loc o licitație pentru execuția lucrărilor, în urma căreia firmei câștigătoare i s-a predat amplasamentul, realizându-se chiar și organizarea de șantier. Mai mult de atât, banii pentru investiție au fost prinși în bugetul pe 2011. Corespondența pe această temă dintre deputatul Adrian Solomon și Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului din acea vreme poate fi citită aici.

Totul s-a dovedit a fi o păcăleală, căci banii promiși de Elena Udrea pentru construcția blocurilor în cauză nu au ajuns niciodată la Bârlad.

În Bârlad, ANL a construit în perioada 2002 – 2007 patru blocuri, cu 160 de unități locative (unul pe strada Victor Ion Popa, unul pe strada Lirei și două blocuri pe strada Trestiana, lângă fosta fabrică de cărămidă din oraș. 

About Simona Vasile

x

Check Also

Investiții ample la Gârceni

Se asfaltează străzile, se modernizează ...

Eveniment dedicat Revoluției din Decembrie 1989 la Muzeul Județean Vaslui

Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” ...

Concertul-surpriză oferit bârlădenilor de Muzeul „Vasile Pârvan”, cu ocazia Sărbătorilor de iarnă

Muzeul „Vasile Pârvan” oferă publicului ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: