Home / Social / La Vaslui, premiu național de istorie și critică literară Nicolae Milescu Spătarul, în valoare de 10.000 lei

La Vaslui, premiu național de istorie și critică literară Nicolae Milescu Spătarul, în valoare de 10.000 lei

În municipiul Vaslui și în Raionul Leova din Republica Moldova va fi înființat un Centru de Studii dedicat lui Nicolae Milescu Spătarul. Proiectul se va implementa sub patronajul Bibliotecii Județene Vaslui.

“Ideea o punem în practică cu ajutorul academicianului Matei Valeriu din Republica Moldova. El are o cantitate imensă de documente despre tot ce înseamnă Nicolae Milescu Spătarul. Matei Valeriu este specializat ca istoric pe perioada dintre secolele al VII-lea și al VIII-lea și a studiat foarte multe arhive din Rusia și Țările Baltice. Aici, la Vaslui, va fi organizat un centru în oglindă cu cel din Leova, un spațiu unde toți cei ce vor să solicite documente despre Milescu Spătarul să le găsească. În urmă cu doi ani l-am întâlnit la Ialoveni pe academician și el a venit cu ideea acestui proiect, care a fost agreat”, a spus Vasile Mariciuc, vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Vaslui.

Inițiatorii proiectului speră că, în acest fel, vor convinge tinerii din cele două țări să studieze limbile vechi, cum ar fi turca medievală, pentru că în Turcia există 3,5 milioane de documente despre Țările Române.

În paralel cu centrul de studii, CJ Vaslui împreună cu Primăria Vaslui vor lansa un premiu național de istorie și critică literară Nicolae Milescu Spătarul. Premiul va avea o valoare de 10.000 lei și va fi suportat de instituțiile implicate în proiect.

Este o inițiativă care are o anvergură națională. Dorim să lansăm premiul până la mijlocul anului viitor, iar în prezent lucrăm la regulament. Atribuirea premiului anual va fi hotărâtă de către un juriu format din oameni de specialitate, pe baza informațiilor oferite de către edituri, redacțiile revistelor culturale și filialele Uniunii Scriitorilor din România”, a mai spus Mariciuc.

Nicolae Milescu sau Neculai Milescu Spătaru a fost un cărturar, traducător, călător, geograf și diplomat. Denumirea de „Spătarul” provine de la faptul că o perioadă a deținut funcția de mare spătar la curtea domnului Gheorghe Ghica.

S-a născut pe moșia tatălui său, Gavril, lângă Vaslui. A studiat la Marea Școală a Patriarhiei din Constantinopol și, după ce se întoarce la Iași, este numit “grămătic” , adică secretar al domnului Moldovei Gheorghe Ștefan. A fost reprezentantul țării (capuchehaie) în Imperiul otoman. Milescu vorbea limbile română, latină, greacă, rusă, turcă, franceză și italiană.

Banca Națională a României a pus în circulație, în scop numismatic, începând cu data de 31 octombrie 2011 , o monedă din argint dedicată aniversării a 375 de ani de la nașterea lui Nicolae Milescu. (Dănuț CIOBANU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Primarul Boroș promite bârlădenilor un ambulatoriu extins și dotat corespunzător. Despre un nou corp de spital, niciun cuvânt, deși promitea acest lucru în urmă cu câteva luni

Spitalul din Bârlad va avea peste trei ani un ...

Se lucrează de zor la Oltenești. Autoritățile locale vor și gaze pentru locuitori.

Autoritățile locale din Oltenești continuă investițiile în infrastructură și ...

Angajatorii vasluieni și Inspecția Muncii au făcut pace la Comisia de Dialog Social

Ieri, în cadrul Comisiei de Dialog Social de la ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: