Home / Administratie / Situație bizară la Dragomirești: sute de oameni vor tremura de frig în case, deși sunt proprietari de păduri

Situație bizară la Dragomirești: sute de oameni vor tremura de frig în case, deși sunt proprietari de păduri

de Dănuț CIOBANU

Sute de familii sărace din comuna Dragomirești nu au lemne de foc pentru a-și încălzi locuințele. Deși au în proprietate păduri, aceste persoane nu mai pot lua lemne de foc din cauză că nu au acte. Silvicultorii au preluat în pază pădurile private și nimeni nu mai intră să ia lemne fără documente. O căruță de lemne a ajuns să coaste în zonă 800 de lei, iar cei nevoiași, care au lunar un ajutor social de 140 de lei, nu au banii necesari pentru a-și putea cumpăra o căruță de lemne.

Preluarea în pază a pădurilor private din județul Vaslui are consecințe grave în rândul populației. Mulți proprietari de pădure nu au dezbătut succesiunea proprietății și nu au acte cu care să justifice că dețin suprafețe forestiere. Cum cadrele silvice au preluat în pază trupurile de pădure privată, nimeni nu mai poate intra în aceste zone pentru a lua lemne de foc. Problema este cu acele persoane care au o situație socială gravă, nu au venituri nici din salarii sau pensii, iar în această iarnă riscă să înghețe de frig în case. În această situație sunt sute de familii sărace din comuna Dragomirești, care nu mai pot intra în pădurile unde sunt proprietari pentru a lua lemne de foc, nici nu au bani pentru a-și achiziționa materialul lemnos.

Dănuț Iacob, primarul comunei Dragomirești, a spus că o căruță de lemne a ajuns să coste 800 de lei, iar pentru o iarnă este nevoie de patru căruțe de lemne pentru încălzire. “Este o problemă mare cu preluarea în pază a pădurilor de către Direcția Silvică (DS) Vaslui. Oamenii nu au bani, mulți sunt în pragul pensiei, însă din cauză că un au normele la CAP nu primesc pensie. Toți se înscriu la venitul minim garantat, dar acesta este de numai 140 lei/lună, iar acești bani un ajung să cumpere lemne. Înainte luau lemne pentru încălzire din pădurea lor, acum nu mai pot. Oamenii sunt disperați, vin la primărie și se plâng că îngheață în case. Până fac ei actele de succesiune să poată intra în pădurile lor trece iarna. În peste 70% din aceste cazuri nu se mai pot dezbate succesiunile din diferite motive”, a spus Dănuț Iacob.

Grei de datorii

În prezent, aproximativ 350 de familia din comuna Dragomirești primesc venit minim garantat. Toate aceste persoane au solicitat de la primărie și ajutor pentru încălzirea locuinței. O parte din acești bani sunt virați de la bugetul statului, o altă parte provin de la bugetul local al comunităților. “Valoarea ajutorului este în funcție de numărul membrilor de familie. Acești bani sunt o gură de oxigen pentru oameni. Plățile ajutoarelor pentru încălzire se fac prin primărie, iar în cazul persoanelor care nu și-au achitat taxele și impozitele locale oprim banii din aceste ajutoare. Datoriile la bugetul local sunt de circa 12 miliarde de lei vechi. Din cei 5.200 de locuitori ai comunei, în jur de 20% au datorii la bugetul local. Anual, impozitul pentru o casă cu teren este de 200 lei, impozitul pentru un hectar este de 40 lei, pentru o casă 100 de lei. Mai avem și alte taxe cum ar fi cea pentru pază, PSI și altele”, a mai spus Dănuț Iacob.

Silvicultorii sunt în grafic

În primele nouă luni ale acestui an, DS Vaslui a preluat în pază 5.000 hectare de pădure privată. Operațiunea de preluare în pază a trupurilor de pădure private a demarat în luna aprilie și se dorește ca până la finalul anului 2018 să fie protejate toate cele 10.000 hectare de pădure privată.

Cătălin Idriceanu, directorul DS Vaslui, a precizat că ritmul de preluare a pădurilor private este foarte bun, urmând ca serviciile de pază să fie suportate de la bugetul statului. “Noi ne-am propus un plan ambițios, ca până la încheierea anului să asigurăm paza pădurilor private. La finalul acțiunii, vrem să gândim o structură organizatorică amplă, care să se plieze pe noua realitate din teren. Preluăm în pază proprietăți mici, unde nu sunt dezbătute succesiunile, iar pădurea a rămas de izbeliște. Am identificat suprafețele forestiere și au fost nominalizate ocoalele silvice pentru fiecare unitate administrativ teritorială. Mergem la proprietăți, facem un act de constatare între reprezentanții noștri și ai UAT-ului și asigurăm pază. Ulterior, proprietarii își pot clarifica problema cu proprietatea. Pădurea este păzită, și acesta este scopul de bază al acțiunii”, a spus Cătălin Idriceanu.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Bătălie mare pentru finanțarea proiectele transfrontaliere dedicate lui Ștefan cel Mare

de Dănuț CIOBANU Unul din ...

Găgești: Investiții în educație, sănătate și infrastructură rutieră

Autoritățile locale modernizează comuna de ...

Operă de artă pe clădirea DGASPC Vaslui, făcută cu sprijinul unor tineri instituționalizați

O adevărată operă de artă ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: