Home / Sanatate / Infecțiile respiratorii și pneumoniile fac ravagii în județ

Infecțiile respiratorii și pneumoniile fac ravagii în județ

Nu mai puțin de 2.610 de vasluieni au căzut pradă în ultimele două săptămâni infecțiilor virale ale căilor respiratorii superioare (IACRS) și pneumoniilor. Cei mai afectați au fost copiii cu vârste cuprinse între cinci și 14 ani, care au însumat 801 cazuri. Multe cazuri s-au înregistrat și la copiii cu vârsta cuprinsă între doi și patru ani, respectiv 359.

În intervalul de timp menționat au fost înregistrate 2.220 cazuri de IACRS, dintre care doar 106 au necesitat internare. Au fost 738 la copii de cinci – 14 ani, 355 la cei de 15 – 49 ani, 305 la copii de doi – patru ani, 187 la adulți de 50 – 64 de ani, 169 la bătrâni de peste 65 de ani și 266 la copii de până în doi ani.

Au mai fost înregistrate 390 cazuri de pneumonii, dintre care 87 au necesitat internarea. Cele mai multe au fost la persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 și 49 de ani și de peste 65 de ani. Alte 72 cazuri au fost la cei de 50 – 64 de ani. Nu mai puțin de 63 de copii cu vârsta cuprinsă între cinci și 14 ani s-au regăsit în aceeași scenariu. S-au mai înregistrat 54 de cazuri la copii de doi – patru ani și 18 cazuri la copii de până în doi ani.

Nu a fost înregistrat niciun caz de gripă. Direcția de Sănătate Publică Vaslui a primit 41.930 de doze de vaccin antigripal dintre care au fost administrate de la începutul campaniei de imunizare 16.639. În cadrul campaniei de vaccinare antigripală sunt imunizate cu prioritate persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii și cardiovasculare, boli metabolice, respectiv copiii și bătrânii instituționalizați și personalul medical. Vaccinul antigripal protejează împotriva virusurilor gripale care, conform cercetărilor în domeniu, vor circula în acest sezon. Acesta oferă protecție împotriva a trei virusuri gripale: un virus gripal A (HINI), un virus gripal A (H3N2) și un virus gripal B.

Pentru menținerea stării de sănătate și evitarea îmbolnăvirilor prin gripă și alte infecții respiratorii, este recomandat să se evite contactul cu persoanele bolnave și zonele aglomerate, deplasările în spații deschise și expunerea prelungită la frig. De asemenea, se recomandă consumul de alimente bogate în proteine, fructe și legume și, nu în ultimul rând, vaccinarea antigripal mai ales a persoanelor cu risc crescut de îmbolnăvire. Măsurile de igienă personală, precum spălarea cu apă și săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse sunt esențiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecțiuni respiratorii, în special gripa. În cazul alterării stării de sănătate să se evite automedicația și se recomandă prezentarea la cabinetul medicului de familie pentru stabilirea diagnosticului și a conduitei terapeutice. (G.P)

About Tehno Redactor

x

Check Also

EXCLUSIV Revoltă la ”Beldiman”: asistentele de la Terapie Intensivă, obligate să facă transfuzii fără a avea specializare. Medicul anestezist Gaibu și-a dat demisia!

de Simona MIHĂILĂ Incalificabil! Viața ...

Care transparență? Medici ai spitalului bârlădean care au uitat să-și publice declarațiile de avere și interese

Deși este lege, unii angajați ...

CJAS Vaslui a modificat contractele cu furnizorii de servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale

Casa Județeană de Asigurari de ...

%d blogeri au apreciat: