Home / Social / Vaslui, polul sărăciei din UE, a atras investiții străine în valoare totală de 254 euro

Vaslui, polul sărăciei din UE, a atras investiții străine în valoare totală de 254 euro

În perioada ianuarie – august 2018, în județul Vaslui au fost înmatriculate șase societăți cu participare străină, care au investit în total suma de 254 euro. Nu e de mirare, căci la polul sărăciei din Romȃnia și din Uniunea Europeană nici investitorii locali nu-și pun banii la bătaie. Entitățile vasluiene din industrie, construcții și servicii au cele mai mici investiții brute făcute în județul Vaslui, adică 0,2% din ponderea totală a investițiilor din această zonă. Asta înseamnă că, în timp ce Bucureștiul, Ilfovul, Timișul, Constanța, Prahova și Clujul ridică PIB-ul Romȃniei, Vasluiul contribuie cu un procentaj nesemnificativ la creșterea acestui indicator al nivelului de trai.

Conform datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului, în perioada 1991 – 31 decembrie 2017, județul Vaslui se clasează pe locul 42 la nivel național în ceea ce privește numărul societăților înmatriculate și locul 41 în ceea ce privește capitalul investit. În județul Vaslui au fost înregistrate în total 440 societăți străine, care au investit un capital în valoare totală de 37,5 milioane de euro.

Cu un număr mic de firme cu capital extern, județul Vaslui are cei mai puțini angajați din România care lucrează în astfel de societăți. Din cei 56.000 de angajați, doar 1.025 muncesc în cadrul unei firme cu capital străin.

Cauza principală pentru care investitorii străini ocolesc Vasluiul, Regiunea Moldovei, în general, este lipsa unei autostrăzi care să lege Estul de Vestul Romaniei. Tocmai de aceea, în prezent, la nivel național, Moldova are investiții mai mici cu 10-15% în raport cu alte zone, în timp ce 3.000 de societăți se închid anual în regiune. De asemenea, costurile pentru transport suportate de operatorii economici din regiune, inclusiv din județul Vaslui, sunt mai mari cu 30-33% față de alte județe din țară.

Codaș pe țară și la nivelul investițiilor făcute de întreprinzătorii locali

Potrivit statisticilor, la nivel de teritoriu există o discrepanță mare între sumele investite de societățile comerciale din fiecare județ. Din cele 575,3 miliarde de lei, cât însumează investițiile brute din întreaga țară, din perioada 2012 – 2016, peste 37% (215,4 mld. lei) au fost făcute de unitățile locale din Capitală. La mare distanță urmează județul Ilfov (4,8% din totalul investițiilor brute), urmat de județele Timiș (4,3%), Constanța (4%), Prahova (3,8%) și Cluj (3,8%). Cele mai mici investiții brute ale unităților locale au fost realizate în județele Călărași, Ialomița, Mehedinți, Botoșani și Vaslui (fiecare cu ponderi mai mici de 0,4% din totalul investițiilor brute).

Județul Vaslui nu stă bine nici în ceea ce privește raportul între investițiile brute și creșterea nominală a PIB-ului. Mai exact, la 1,7 lei investiții brute, PIB-ul Vasluiului a crescut cu aproape 0,2 lei, în timp ce în județele Hunedoara, Ilfov, Olt, Sibiu sau Mureș raportul depășește 4,6 la 1, iar la nivel național acest raport este de 3,4 lei investiți la 1 leu creștere de PIB.

Analizȃnd evoluția PIB-ului la nivel de județe, între anii 2012 și 2016, se constată că tot Capitala a înregistrat cel mai mare avans (+ 50,8 mld. lei). În cazul Bucureștiului, totalul investițiilor brute pe parcursul celor 5 ani este de 215,4 miliarde de lei și un plus al PIB-ului de 50,8 miliarde de lei.

Timișul și Prahova (+ 9 mld. lei) sunt județele ce urmează în topul zonelor după avansul PIB-ului între 2012 și 2016. În cele două județe, investițiile brute ale unităților locale în perioada analizată s-au ridicat la valoarea de 24,8 miliarde de lei, respectiv 21,9 miliarde lei. Asta face ca raportul între sumele investite și avansul PIB-ului să fie de 2,8 lei la 1 în cazul Timișului și 2,4 lei la 1 în cazul Prahovei.

Pe de altă parte, în cazul Constanței și Clujului, județe ce urmează în topul avansului PIB-ului (8,8 și 7,9 mld. lei), raportul dintre investițiile brute și avansul PIB-ului a fost de 2,6, respectiv 2,7 lei investiți la 1 leu creștere de PIB.

Între 2012 și 2016, investițiile brute ale unităților locale de la nivelul județelor s-au ridicat la valoarea de 575,3 miliarde de lei. În aceeași perioadă, PIB-ul României a crescut cu 167 miliarde de lei (762,3 față de 595,4 mld. lei).

„La omul sărac nici boii nu trag!”, spune un proverb romȃnesc, iar Vasluiul certifică acest lucru prin exodul de forță de muncă spre județele bogate și spre statele dezvoltate din Europa. Fără angajați calificați și fără condiții de a-și transporta produsele, nu e de mirare că investitorii locali se feresc să-și ″îngroape″ profitul într-un județ unde puține sunt șansele de a genera valoare adăugată. (Dănuț CIOBANU, Paul ALEXA)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Peste 5.700 de beneficiari de ajutoare de lemne pentru încălzirea locuinței în această iarnă în județ

Peste 5.700 de familii ori ...

Magazinul unui fost polițist din Vaslui, distrus de un incendiu

Magazinul unui fost polițist din ...

126 de bolnavi infectați cu HIV/SIDA sunt tratați în spitalele din Vaslui și Bârlad

de Dănuț CIOBANU În județul ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: