Google+
Home » Administratie » Criza lemnelor de foc în județul Vaslui, aprinsă de niște hârtii

Criza lemnelor de foc în județul Vaslui, aprinsă de niște hârtii

de Dănuț CIOBANU

Moștenitorii de păduri din județul Vaslui care nu dețin acte de proprietate nu mai pot lua lemne din pădurile retrocedate. Conducerea Direcției Silvice Vaslui cere moștenitorilor să dezbată succesiunea și să devină proprietari cu acte în regulă ai pădurilor. Proprietarii au voie să ia anual din păduri cinci metri cubi de lemne, ceea ce echivalează cu trei căruțe de lemne. Însă, fără acte, actualii moștenitori nu se pot bucura de dreptul de uzufruct. Pădurarii au preluat în gestiune pădurile și, dacă se sustrage ilegal material lemnos, aceștia plătesc fiecare cioată.

Cătălin Idriceanu, directorul Direcției Silvice (DS) Vaslui, transmite un mesaj tranșant moștenitorilor de păduri din județ. După preluarea pădurilor private în pază, moștenitorii mai pot lua lemne din aceste zone forestiere doar în momentul în care dețin acte de proprietate pe numele lor. Potrivit art. 16 din Legea nr. 46/2008 privind Codul Silvic, toate pădurile private sunt preluate în pază de către structurile silvice teritoriale.

La nivelul județului Vaslui acțiunea de preluare în pază se desfășoară într-un ritm alert, iar până la această dată au fost preluate în pază 7.000 de hectare de păduri private, dintr-un total de 10.000 hectare. „Suntem în plin proces de preluare a pădurilor private în pază. Sper să încheiem această acțiune cât mai repede. Dificultatea populației este că nu sunt dezbătute succesiunile, iar persoanele în cauză nu pot beneficia de dreptul de uzufruct, în calitate de moștenitori. Numai proprietarii de drept care dețin acte de proprietate au această calitate. Până atunci, acești moștenitori nu sunt proprietari și, în consecință, nu pot lua lemne din aceste păduri. Pădurarii preiau aceste păduri în pază și își asumă răspunderea. În cazul unui control de fond în care se descoperă cioate în pădurea de care răspunde, pădurarul plătește cioatele, toate sustragerile de material lemnos se impută pădurarului”, a precizat Cătălin Idriceanu.

Proprietarii pot lua anual cinci metri cubi de lemne

Din momentul în care moștenitorii au dezbătut succesiunea și dețin acte de proprietate, aceștia semnează cu DS Vaslui un contract pe o perioadă de 10 ani, în baza căruia se realizează o serie de lucrări. Se marchează arborii care vor fi tăiați, adică arborii uscați, depreciați etc. Ulterior, se emit acte de punere în valoare, se eliberează acte de însoțirea a lemnului, după care proprietarii pot să ridice din pădure materialul lemnos.

Proprietarii au voia să ia anul din pădure cinci metri cubi de material lemnos, ceea ce înseamnă trei căruțe de lemne. Pentru a putea recolta mai mult lemn, proprietarii se pot organiza într-o asociere care să dețină, spre exemplu, 100 hectare de pădure, se face un amenajament silvic și se deschide o exploatare forestieră. „Prima piesă din acest angrenaj este ca moștenitorii să dezbată succesiunea și să se stabilească moștenitorii. Dacă spui că ai pădure trebuie să faci dovada. Nu că a avut mama pădure tu, ca moștenitor, trebuie să îți faci acte. Dacă moștenitorii nu au bani să dezbată moștenirea, noi nu ne putem abate de la lege. Dacă ai interes să stăpânești o pădure, nu ai proprietate decât cu acte. Dacă în acte este proprietar bunica, nu ai tu dreptul de proprietate. Dezbați succesiunea la notarul public sau pe cale judecătorească și atunci intri în drepturi”, a explicat Idriceanu.

Pază gratuită

Statul asigură paza gratuită pentru suprafețele private de până în 30 de hectare. În ultimii ani, pădurile private din județul Vaslui au fost defrișate din cauză că nu erau păzite. „Se tot vorbește în presă că pădurile sunt defrișate. Noi am demarat această acțiune în forță de preluare a pădurilor în pază. Acum noi suntem acuzați că nu lăsăm oamenii să își ia lemne din pădurile moștenite. Direcția Silvică nu este o instituție de ajutor social, iar activitatea noastră este guvernată de Codul Silvic. Înțeleg nevoile oamenilor, dar trebuie să facă dovada că e pădurea lor. Oamenii au și obligații, nu numai drepturi. În pragul iernii se trezesc că nu pot lua lemne, dar nu putem acționa în afara legii”, a mai spus Idriceanu.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: