Google+
Home » Social » Vasluienii mai au doar două luni pentru a cumpăra vechime în muncă

Vasluienii mai au doar două luni pentru a cumpăra vechime în muncă

Vasluienii care n-au ajuns încă la vârsta de pensionare și au perioade de timp în care nu au fost asigurați în sistemul de pensii mai au la dispoziție două luni în care au posibilitatea să-și plătească retroactiv contribuția la pensii, în limita a cinci ani.

Din 2016, când a intrat în vigoare Legea 186, privind unele măsuri în domeniul asigurării unor categorii de persoane în sistemul public de pensii, și până acum, aproximativ 700 de vasluieni și-au cumpărat vechime în muncă, suma totală plătită de aceștia fiind de aproape 4 milioane de lei.

Achiziția anilor de muncă se poate face prin încheierea unui contract de asigurare cu casa de pensii, iar perioada pentru care se poate încheia asigurare în sistemul public de pensii este de cel mult cinci ani calendaristici anteriori încheierii contractului.

Asta înseamnă că perioadele pentru care se face plata retroactivă sunt luate în considerare, la calcularea pensiei, ca stagiu de cotizare în sistemul public de pensii.

Plata se face pentru orice perioadă de dinaintea îndeplinirii condițiilor referitoare la vârsta standard de pensionare, în limita celor cinci ani. Vârsta standard de pensionare este, potrivit Legii nr. 263/2010, vârsta stabilită de lege la care bărbații și femeile pot obține pensia pentru limită de vârstă. Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și de 63 de ani pentru femei (la femei, atingerea vârstei se face prin creșteri eșalonate până în ianuarie 2030).

Deși cumpărarea vechimii pentru pensie este o posibilitate temporară, valabilă numai până la sfârșitul acestui an, conform proiectului viitoarei legi a pensiilor publice, din 2021 vasluienii o vor putea face oricând.

Există și posibilitatea încheierii contractului prin mandatar (desemnat prin procură specială). De reținut este că autoritățile iau în considerare cota de contribuție pentru condiții normale de muncă, aceasta fiind aplicată la valoarea minimă egală cu salariul minim brut din perioadele anterioare vizate de plata retroactivă.

„Contribuția de asigurări sociale datorată se calculează prin aplicarea asupra bazei lunare de calcul a cotei contribuției de asigurări sociale pentru condiții normale de muncă, reglementată de legislația în vigoare pentru fiecare lună/dintre lunile din perioadele pentru care se solicită efectuarea plății în vederea considerării stagiului de cotizare în sistemul public de pensii. Baza lunară de calcul (…) o constituie cel puțin valoarea unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată, reglementat de legislația în vigoare pentru fiecare lună/dintre lunile din perioadele pentru care se solicită efectuarea plății contribuției de asigurări sociale”, este explicat în Legea nr. 186/2016, cu precizarea că este vorba de cuantumul salariului minim brut aflat în vigoare în perioada/perioadele pentru care se face plata retroactivă.

În același timp, baza lunară de calcul amintită nu poate fi mai mare decât „valoarea corespunzătoare a de cinci ori câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat”, după cum se arată în actul normativ. „Valoarea câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat (…) este cea prevăzută în actele normative în vigoare la acea dată.”

În ceea ce privește cotele de contribuție ce sunt folosite la calcularea contribuției efective la pensii, ce este plătită de persoanele interesate, acestea sunt, de asemenea, cele prevăzute de legislația în vigoare în perioada/perioadele pentru care se face plata. (Paul ALEXA)

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: