Google+
Home » Social » Măsuri drastice după cazul pădurarului băgat în spital de hoții de lemne: pădurarii județului, dotați cu arme!

Măsuri drastice după cazul pădurarului băgat în spital de hoții de lemne: pădurarii județului, dotați cu arme!

În perioada imediat următoare, cei 130 de pădurari din județul Vaslui vor ieși la serviciu înarmați. Direcția Silvică (DS) Vaslui va achiziționa 50 de pistoale noi cu bile pentru a dota pădurarii din teritoriu. Măsura urgentă luată de silvicultori vine în contextul în care tot mai mulți pădurari au probleme cu hoții de lemne, care vor să sustragă ilegal material lemnos. Cel mai grav a fost cazul pădurarului băgat în spital de către o grupare specializată în tăierea ilegală de arbori, petrecut recen pe raza localității Valea Mare – Negrești. Bărbatul a fost atacat de aproximativ 20 de membri ai acestei grupări, fiind transportat la Spitalul Clinic de Urgență “Sf. Spiridon” din Iași și supus mai multor intervenții chirurgicale.

Agresiunea a avut loc la o zi după ce pădurarul, împreună cu alți doi angajați ai Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva și patru jandarmi, au surprins într-o pădure mai mulți indivizi cu o căruță cu lemne tăiate ilegal. Au fost aplicate măsurile legale, inclusiv confiscarea atelajului hipo, a lemnelor tăiate ilegale și a unui motoferăstrău. Pădurea respectivă este privată, fiind preluată în pază de către Direcția Silvică Vaslui, în urma aplicării prevederilor articolului 16 din Legea 46/2008 – Codul Silvic.

Pe lângă apropierea anotimpului rece, presiunea asupra suprafețelor forestiere a crescut în ultimele luni, pe fondul preluării în pază de către DS Vaslui a pădurilor retrocedate. Cum aproximativ 10.000 de hectare de păduri private nu avea asigurată paza, acestea erau locurile în care acționau cu predilecție hoții de lemne

Cătălin Idriceanu, directorul DS Vaslui, a spus că cele 50 de pistoale cu bile care vor fi cumpărate completează armamentul din dotarea pădurarilor: „Noi avem în teritoriu în cadrul ocoalelor silvice 130 de pădurari. Restul aveau deja armament și acum mai cumpărăm aceste pistoale. Am avut cazul de la Valea Mare, unde pădurarul a fost bătut de mai multe persoane. Este groaznic ce am găsit în pădurile private de acolo, pe care le-am preluat în pază. Foarte mulți arbori tăiați, tot felul de capcane pentru braconajul animalelor. În ultimele săptămâni am mai avut pădurarul de la Crețești care a avut probleme cu hoții de lemne. Vom reface organigrama proprie, vom mai aduce oameni în structurile silvice și vrem să facem ordine în păduri. Când nu e ordine opinia publică, pe bună dreptate, susține că nu e bine. Facem toate eforturile ca personalul din teren să fie echipat corespunzător, să fie dotat cu arme defensive. Pădurarii dorm acum la trupurile de pădure pe care le-au preluat în pază și se confruntă cu o presiune fantastică din partea hoților de lemne”.

Fruntași naționali la furturi

Potrivit Raportului tăierilor ilegale din pădurile României în anul 2017, publicat de Greeenpeace România, în județul nostru au fost înregistrate 593 cazuri de tăieri ilegale. Grupul celor 10 județe din țară în care au fost înregistrate cele mai multe infracțiuni la regimul silvic este format din Mureș (1.511 cazuri tăieri ilegale), Brașov (762 cazuri), Olt (730 cazuri), Suceava (687 cazuri), Bistrița-Năsăud (619 cazuri), Bacău (529 cazuri), Cluj (503 cazuri), Argeș (433 cazuri) și Gorj (419 cazuri).

Dacă la nivel național Vasluiul se află pe locul al VI-lea la numărul cazurilor de tăieri ilegale, în zona Moldovei județul nostru se clasează pe locul al II-lea. Pe primul loc în regiunea noastră se află Suceava cu 687 de cazuri, iar pe ultimul loc Botoșani cu numai 24 de cazuri.

Potrivit acelorași date statistice, la nivelul anului 2017 au fost identificate 12.487 de cazuri de tăieri ilegale la nivel național, ceea ce reprezintă o medie de 34 de cazuri/zi, în creștere cu 32% față de anul anterior.

Datele oferite de Inspectoratul de Poliție al Județului Vaslui confirmă furturile din pădurile Vasluiului. În anul 2017, la nivelul județului au fost sesizate un număr de 84 infracțiuni la regimul silvic (5 în urban și respectiv 79 în mediul rural), față de 77 în anul 2016.

Tot în anul trecut, în domeniul silviculturii au fost aplicate un număr total de 509 contravenții în valoare de 601.500 lei.

În zonele de risc, respectiv pe raza localităților Rafaila, Băcești, Gârceni, Dragomirești, Albești, Dănești, Ferești, Iana, Gherghești, Vutcani, Oltenești, Hoceni, Mălușteni, Fălciu, pentru limitarea fenomenului infracțional au fost organizate și s-au desfășurat acțiuni comune cu efective mărite de polițiști, silvicultori și jandarmi. (Dănuț CIOBANU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: