Home / Administratie / Groapa ecologică de la Roșiești ar putea deveni depozit regional

Groapa ecologică de la Roșiești ar putea deveni depozit regional

de Dănuț CIOBANU

Groapa ecologică de la Roșiești va primi deșeuri pentru depozitare și din alte județe. Ciprian Trifan, vicepreședintele Consiliului Județean Vaslui, a precizat că, până la această dată, s-a convenit ca județul Galați să aducă deșeurile la groapa de la Roșiești. Dacă și județul Vrancea va dori același lucru se va analiza respectiva cerere, iar solicitarea va fi transmisă pentru aprobare CJ Vaslui.

Prin caietul de sarcini asumat de Consiliul Județean (CJ) Vaslui în cadrul procedurii de licitație privind concesionarea depozitului ecologic de la Roșiești, trebuie asigurată lunar o cantitate de 9.000 de tone. În momentul organizării licitației, cantitatea de deșeuri a reieșit dintr-un calcul aferent unei populații a județului Vaslui de 432.000 persoane. Între timp, sporul natural negativ al populației și emigrarea în străinătate fac ca acea cantitate calculată să nu mai corespundă realității. Pentru ca randamentul depozitului ecologic să fie cel estimat și cheltuielile cu depozitarea să un fie mai mari, trebuie asigurată lunar cantitatea de deșeuri prevăzută la licitație.

Este o cantitate de deșeuri care a fost scoasă la licitație, iar noi trebuie să acoperim această cantitate. Dacă mai sunt și alte județe care vor să aducă la noi deșeurile trebuie să aibă acordul Autorității de Management, prin care noi primim finanțarea. Vom primi deșeuri în cantitatea necesară. Odată cu implementarea în totalitate a proiectului, vom vedea ce diferențe mai avem. Dacă vor mai fi diferențe, poate vom face in depozit regional, unde să aducă deșeuri județele care au problema cu depozitarea. Firma care a câștigat licitația de concesionare a gropii de la Roșiești este obligată prin contract să facă a doua celulă a depozitului”, a spus Ciprian Trifan.

Depozitul ecologic de la Roșiești a fost deschis în iulie. Serviciului public de management al deșeurilor a fost delegat firmei SC Romprest Energy SRL București, ofertant declarat câștigător în urma licitației pentru concesionarea gropii ecologice de la Roșiești și a stațiilor de transfer din Vaslui, Bârlad, Huși și Negrești.

Depozitul de la Roșiești are în componență o linie de sortare, echipamente de cântărire, drumuri interioare, garaje etc. Depozitul va avea două celule de depozitare, din care a doua celulă va fi deschisă de concesionarul serviciului. Prima celulă va funcționa până în anul 2030, iar a doua celulă în perioada 2030 – 2042.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Nicu Palade va conduce Locativa Vaslui și după ieșirea societății din insolvență

Consiliul Local (CL) Vaslui va aproba în ședința extraordinară ...

Tone de apă și suc, donate Spitalului Județean Vaslui de Crucea Roșie

Tone de apă și suc produs de una dintre ...

Bătrânii și persoanele izolate la domiciliu, ajutate cu alimente de către Episcopia Hușilor

Bătrânii care nu se pot deplasa și persoanele izolate ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: