Google+
Home » Justitie » Închisoare cu suspendare pentru cei 21 de vameși de la Albița, acuzați de luare de mită

Închisoare cu suspendare pentru cei 21 de vameși de la Albița, acuzați de luare de mită

Magistrații Tribunalului Vaslui au decis, joi, condamnarea celor 21 de vameși de la Punctul de Trecere a Frontierei Albița, acuzați de fapte de corupție, la pedepse cu închisoare cu suspendare sub supraveghere, cuprinse între 2 și 3 ani, persoanele având termene de supraveghere de la 5 ani și 3 luni până la 6 ani.
Vameșii au fost achitați în cazul infracțiunii de asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni. Totodată, cei 21 de inculpați nu mai au dreptul de a-și exercita funcțiile de lucrător sau controlor vamal și au fost obligați să achite statului cheltuielile de judecată, stabilite la suma de 158.392 de lei, valorile reținute în sarcina vameșilor variind de la un inculpat la altul.
De asemenea, Tribunalul Vaslui a decis restituirea către Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Iași a sumelor de bani și a bunurilor găsite cu ocazia perchezițiilor la birourile de la Vama Albița, care nu au fost revendicate de nimeni – 49 de euro, aproximativ 900 de lei românești, 290 de lei moldovenești, 20 de dolari SUA, peste 300 de pachete de țigări diferite mărci și un parfum. Decizia instanței vasluiene nu este definitivă.
În anul 2014, procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată a inculpaților, având calitatea de lucrători și controlori vamali la Biroul Vamal Albița, în legătură cu săvârșirea de infracțiuni de corupție în exercitarea atribuțiilor de serviciu.
Potrivit DNA, în sarcina acestora s-au reținut infracțiunile luare de mită și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni, respectiv complicitate la trafic de influență și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni.
În urma celor 50 de percheziții la birourile și asupra mașinilor vameșilor, precum și ale celor 27 de percheziții domiciliare din județele Vaslui și Iași, procurorii au găsit o sumă cumulată de aproape 150.000 de euro. La momentul respectiv, în urma unor descinderi la domiciliile acestora, au fost ridicați saci cu bani, sumele neputând fi justificate de vameși. 18 persoane au fost arestate, ulterior ele fiind eliberate și plasate sub control judiciar. Dintre toate persoanele trimise în judecată pentru fapte de corupție, una singură a admis acuzațiile și a cerut să fie judecată în baza acordului de recunoaștere.
În procesul vameșilor de la Albița s-au schimbat mai multe complete de judecată, ultima modificare fiind în luna ianuarie a acestui an, când magistrații de la Tribunalul Vaslui au decis, reluarea de la zero a procesului, după ce judecătorul care a instrumentat dosarul a plecat la o altă instanță, exact înainte de ultimul termen din proces. (G.P)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: