Google+
Home » Social » Doliu în cultura bârlădeană: a încetat din viață profesorul și poetul Cristian Simionescu

Doliu în cultura bârlădeană: a încetat din viață profesorul și poetul Cristian Simionescu

de Simona MIHĂILĂ

Marți după-amiază, a încetat din viață profesorul și poetul Cristian Simionescu, una dintre personalitățile remarcabile ale lumii literare din România ultimelor decenii. Poetul avea 79 de ani, iar inima sa a încetat să bată după o lungă suferință.

Generații întregi de elevi au făcut cunoștință cu talentul său extraordinar în cadrul Cercului de creație literară pe care l-a condus decenii la rând la fosta Casă a pionierilor din Bârlad, devenită după 1990 Clubul elevilor ”Spiru Haret”.

Foștii săi colegi, elevi, colaboratori și toți cei care i-au admirat poezia își pot lua rămas bun de la poet la capela Bisericii ”Sf.  Ioan”, acolo unde va fi depus trupul neînsuflețit.

Impreună cu poetul Cezar Ivănescu

Cristian Simionescu este născut pe 21 iulie 1939, in comuna Hlipiceni, judetul Botosani. A urmat cursurile Facultatii de Filologie a Universitatii din Iasi, pe care a absolvit-o in 1966, cand si-a sustinut examenul de stat cu lucrarea Proza lui Mihai Eminescu.
A debutat in 1970, apoi, timp de zece ani, a fost interzis de cenzura. La Cronica ieseana a colaborat cu cronici de arta plastica, la Oferta cu cronici de cultura la rubrica Forme de relief subiective.
Devine membru al Uniunii Scriitorilor in 1983.

În urmă cu 10 ani, publicația stiri.botosani.ro scria despre poet că ”reprezinta o forta in literatura romana, valoare pe care regretatul Cezar Ivanescu i-a recunoscut-o public de cate ori a avut prilejul. Ultima data chiar in februarie 2008, cu doua luni inainte de moartea neasteptata. Pentru ca Cezar Ivanescu si-a manifestat in dese randuri, dupa 15 ianuarie, dezacordul fata de atribuirea, pe scena Teatrului din Botosani, a Premiului National de Poezie Mihai Eminescu lui Mircea Dinescu, in defavoarea poetului Cristian Simionescu (vezi scrisoarea datata 2 februarie 2008, a lui Cezar Ivanescu, adresata lui Nicolae Manolescu).

Un an mai târziu, pe 15 ianuarie 2009, marele scriitor primește Premiul Național de Poezie ”Mihai Eminescu” pentru Opera Omnia.

Volume publicate: Tabu (Editura Cartea Romaneasca, 1970); Vicleniile oceanului (Editura Cartea romaneasca 1980); Maratonul (Editura Cartea romaneasca 1985); Insula (Editura Cartea romaneasca, 1988), Maratonul (Editura Timpul, Iasi 1995); Poezii (Editura Vitruviu, Bucuresti, Colectia de poezie ingrijita de Mircea Ciobanu); Tinutul bufonilor (Ed. Junimea, Iasi, in seria Dictatura si scriitura, colectie initiata si coordonata de Cezar Ivanescu); albumul de arta plastica Paul Neagu (Londra – prezentat de Cristian Simionescu).

A facut parte din juriile nationale pentru tinerii scriitori; a organizat prima expozitie itineranta a plasticianului roman, stabilit in Anglia, Paul Neagu, la Barlad (prezentata de Andrei Plesu), la Bacau, Buzau, Piatra Neamt, Bucuresti.

Premii:

1985 – Premiul Uniunii Scriitorilor, Asociatia Bucuresti, poezie – lucrarea Maratonul (Ed. Cartea Romaneasca, Bucuresti);

1995 – Premiul de poezie pentru antologia Maratonul (Ed. Timpul, Iasi), la Editia I a Galeriilor tomitane (Filiala Scriitorilor Constanta);

1997 – invitat la Festivalul international de poezie de la Struga – Macedonia, traducere in franceza de Elena Popoiu;

2001 – Premiul Serilor de Poezie de la Vanatori – Neamt (editia a VII-a) – la Catedrala Inaltarea Domnului – Manastirea Neamt, Premiul Opera Omnia;

Premiul special pentru poezie la Festivalul International de Poezie Romano – Canadiana Ronald Gasparic (editia a VI-a, martie 2002);

Premiul si medalia Teiul de aur, acordat la prima editia a Premiilor Eminescu pentru literatura, arte vizuale, colectii si colectionari, 15 iunie 2002, Ipotesti – Botosani.

2003 – Premiul festivalului internațional “Poesis”, Satu Mare
 2003 – Premiul revistei „Convorbiri literare”, Iași
2007 – Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania (Iași) pentru „Opera Omnia”

2009 – Premiul Național de Poezie “Mihai Eminescu”, Botoșani.

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: