Google+
Home » Administratie » Aproape jumătate din salariile plătite în județul Vaslui ajung în buzunarele bugetarilor

Aproape jumătate din salariile plătite în județul Vaslui ajung în buzunarele bugetarilor

Vestea că ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, ia în calcul înghețarea salariilor bugetarilor a picat ca un trăsnet în județul Vaslui, unde 43,6% din totalul salariilor sunt plătite, lunar, angajaților din administrație, apărare, asigurări sociale, învățământ, sănătate și asistență socială, adică nucleul dur al bugetarilor atȃt de invidiați de restul angajaților pentru condiții bune de muncă, leafă mare și multe zile libere de-a lungul anului.

Județul Vaslui trăiește de pe seama bugetarilor. Aceasta este concluzia unei analize făcute în urma datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS), referitoare la modul în care salariile bugetarilor influențează nivelul general de salarizare din fiecare județ.

Din cei 56.371 de salariați înregistrați în evidențele oficiale la sfârșitul lunii august 2018, aproximativ 30.000 lucrează la stat și au salarii care ridică semnificativ cota veniturilor din județul Vaslui.

Astfel, în funcție de ponderea salariilor bugetarilor în totalul salariilor brute în anul 2017, Vasluiul se situează pe primul loc în clasamentul național, cu 43,6%, fiind urmat de județele Botoșani (40,2%), Mehedinți (36,9%), Vrancea (35%) și Giurgiu (34,4%).

La polul opus, cele mai mici ponderi ale salariilor plătite bugetarilor din nucleul dur în totalul salariilor plătite pe parcursul anului trecut se înregistrează în București (17% din totalul salariilor), Brașov (17%), Sibiu (16,6%), Arad (16,2%) și Ilfov (7,7%). În toate aceste județe, salarizarea bugetarilor are cea mai mică influență asupra nivelului general de salarizare.

În 2017, conform datelor INS, salariul mediu brut lunar din sectorul public a fost cu 51% mai mare decât cel din mediul privat (3.949 lei față de 2.609 lei). Totalul salariilor brute la nivel național s-a ridicat la 191,3 miliarde de lei, din care 43,3 miliarde (22,6%) reprezintă salariile plătite categoriilor de bugetari din administrația publică, apărare, asigurări publice, învățământ, sănătate și asistență socială.

În România, în sectorul public lucrau anul trecut 1,20 milioane de salariați, bugetarii reprezentȃnd 76% din numărul total al angajaților. România nu e singura țară din UE în care salariile din sectorul public le depășesc pe cele din mediu privat. În cele mai multe state comunitare, salariile din sectorul public sunt mai mari decât cele din mediul privat, dar situația de la noi e diferită în ceea ce privește cuantumul salariilor꞉ suntem pe primele poziții în UE în privința diferenței mari de salarizare dintre sectorul public și cel privat. (Mara GRIGORIU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: