Google+
Home » Sanatate » Creștere a cazurilor de diabet zaharat în județ

Creștere a cazurilor de diabet zaharat în județ

În ultimii ani în județul Vaslui se constată o creștere a cazurilor de diabet zaharat luate în evidență cabinetelor de specialitate.

În anul 2017 au intrat în evidența Cabinetelor de specialitate, nutriție și diabet 1.259 cazuri noi de diabet zaharat, din care opt cazuri la persoane cu vârsta sub 19 ani. La sfârșitul anului 2017 erau în evidența Cabinetelor de specialitate, nutriție și diabet 21.291 de cazuri cu diabet zaharat, din care 98 cazuri la persoane cu vârsta sub 19 ani. În primele nouă luni ale anului 2018 au intrat în evidența Cabinetelor de specialitate, nutriție și diabet 1.048 cazuri noi de diabet zaharat și au rămas în evidență 22.094.

Direcția de Sănătate Publică a Județului Vaslui marchează astăzi Ziua Mondială a Diabetului (ZMD), care are loc anual pe 14 noiembrie. Această zi este marcată la nivel internațional de toate asociațiile membre ale Federației Internaționale de Diabet, de furnizorii de servicii de sănătate și de persoanele afectate de diabet, fiind cea mai mare campanie mondială de informare despre diabet. ZMD reprezintă o oportunitate globală de sensibilizare și de inducere a schimbării în prevenirea bolii și a accesului la testare și tratament.

În prezent, la nivel mondial, trăiesc peste 425 milioane de persoane (20-79 ani) cu diabet, iar cele mai multe din aceste persoane cu diabet tip 2 (352 milioane), care poate fi prevenit prin activitate fizică regulată, dieta sănătoasă, echilibrată și promovarea unui mediu sănătos de viață. Conform studiului PREDATORR „Prevalența diabetului și prediabetului în populația adultă din România” în anul 2017 la o populație adultă de 14.382.000 erau înregistrate 1.785.300 cazuri de diabet la adulți cu vârste între 20 și 79 de ani, cu o prevalență a bolii de 12,4%. Deoarece în multe cazuri diabetul zaharat rămâne nediagnosticat, numărul persoanelor care au diabet ar putea fi mult mai mare.

Familiile joacă un rol-cheie în abordarea factorilor modificabili de risc pentru diabetul tip 2 și e nevoie să beneficieze de educația, resursele și mediul necesare unui stil de viață sănătos. În România, Campania cu sloganul ” Diabetul preocupă fiecare familie” este coordonată metodologic de Ministerul Sănătății prin Institutul Național de Sănătate Publică. (G.P)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: