Google+
Home » Social » Produsele tradiționale vasluiene au dispărut de pe tarabele comercianților

Produsele tradiționale vasluiene au dispărut de pe tarabele comercianților

de Dănuț CIOBANU

Județul Vaslui mai are în prezent doar trei produse tradiționale atestate. Este vorba despre zacuscă de vinete, povidlă de perje cu nuci și dulceață de trandafiri. Cele trei produse au fost atestate începând cu anul 2013, când au fost schimbate radical criteriile de atestare a produselor tradiționale. Înainte de schimbarea legislației, Vasluiul avea atestate 26 de produse tradiționale, majoritatea fiind preparate din carne.

Modificarea criteriile pentru atestarea produselor tradiționale a lăsat județul Vaslui fără majoritatea produselor înregistrate cu marca tradițional. Înainte de anul 2013, când a fost publicat Ordinului comun nr.724/1082/360 din 2013 al MADR/MS/ANPC care stabilește condițiile pentru atestarea, în județul nostru erau 26 de produse (chișcă, costiță afumată tradițională, pastramă tradițională, slănină afumată, ou vopsit tradițional etc.). Potrivit ordinului comun, atestatele eliberate anterior au rămas valabile 9 luni de la data intrării în vigoare a ordinului, eliberarea noului tip de atestat realizându-se la solicitarea operatorului economic, după verificarea vechiului caiet de sarcini și a spațiului destinat producției. Problema este că nu au fost solicitări pentru reatestarea produselor tradiționale înregistrate anterior. Abia în 2015 au fost atestate două produse tradiționale: Zacuscă de vinete de Blăgești și Povidlă de perje cu nuci de Blăgești. De asemenea, în anul 2018 a fost atestat un produs tradițional – Dulceață de trandafiri a Bunicii Elena, tot în acest an fiind în curs de atestare Dulceața de zmeură Coasta Neagului, din satul Blăgești, comuna Cozmești.

„Produsul tradițional trebuie să fie fabricat din materii prime locale, să prezinte o rețetă tradițională specifică locului de prelucrare, prin care să reflecte un tip tradițional de producție și/sau de prelucrare, să aibă în procesul de obținere și operațiuni de prelucrare realizate manual și să dovedească un mod de lucru tradițional. Înregistrarea nu este permisă în cazul unui produs a cărui tradiționalitate se datorează provenienței sau originii sale geografice sau aplicării unei inovații tehnologice. Pentru a fi înregistrat, produsul tradițional trebuie să fie tradițional în sine, să exprime tradiționalitatea si să fie conform unui caiet de sarcini”, a precizat Gabriela Angheluță, consilier inspecții în cadrul Direcției pentru Agricultură a Județului Vaslui.

Produsul tradițional se etichetează cu elementele generale prevăzute de legislația în vigoare. Eticheta se completează cu logoul național și poziția la care a fost înscris produsul în Registrul Național al Produselor Tradiționale. Produsele tradiționale se marchează cu un logo național, care este proprietatea exclusivă a Ministerului Agriculturi, care asigură și gestiunea logoului național. Drepturile cu privire la logoul național nu pot fi transmise decât de către titularul logoului. Logoul național nu poate face obiectul unei cesiuni sau al unui gaj ori unei alte garanții reale și nici al unei executări silite. Folosirea logoului național fără respectarea condițiilor prevăzute în prezentul ordin se pedepsește conform prevederilor legale în vigoare

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: