Home / Social / Marele duhovnic Mina Dobzeu, cinstit de slujitorii Catedralei Episcopale Huși

Marele duhovnic Mina Dobzeu, cinstit de slujitorii Catedralei Episcopale Huși

Marele duhovnic Mina Dobzeu, unul dintre cei care a avut curajul să înfrunte sistemul comunist și cel care l-a botezat pe marele cărturar Nicolae Steinhardt în timp ce se afla în închisoare, a fost cinstit de către slujitorii Catedralei Episcopale Huși, printr-o slujbă de pomenire făcută în preajma zilei de naștere a arhimadritului care ar fi trebuit să împlinească în această lună 97 de ani. Episcopul Igantie crede că ”părintele Mina nu a murit, ci a adormit”.

Moment solemn la Episcopia Hușilor, mai precis la mormântul marelui duhovnic Mina Dobzeu. Slujitorii catedralei au ținut o slujbă de pomenire la locul de veci al părintelui arhimandrit, în prezența a numeroși credincioși care au dorit să participe la acest moment ca semn al dragostei și al recunoștinței față de cel care, vreme de mai multe decenii, le-a fost povățuitor și duhovnic.

Fervent mărturisitor al lui Hristos în vremuri ostile, părintele Mina nu a murit, ci a adormit. Viața părintelui Mina a fost precum îi este numele: călugăr înseamnă bătrân frumos, nu atât cu vârsta, ci cu înțelepciunea, cum îți rostuiești viața. Avea mereu un cuvânt pe buzele sale: „lumină”, care parcă făcea parte din ființa lui, era ceva constitutiv ființei sale. Și când un om trăiește frumos, și moartea îi este la fel. Dacă noi trăim frumos, moartea nu mai poate fi o realitate care să ne înfricoșeze. Părintele Mina are un chip de lumină precum i-a fost și viața”, a declarat episcopul Hușilor, preasfințitul Ignatie.

Părintele Mina Dobzeu a trecut la cele veșnice pe 7 iunie 2018, la vârsta de 96 de ani, în chilia sa din cadrul Mănăstirii ”Sfinții Apostoli Petru și Pavel” a Catedralei Episcopale Huși. În toamna anului trecut, de Sfânta Cuvioasă Parascheva, arhimandritul Dobzeu a primit ”Crucea Moldavă”, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

 

About Tehno Redactor

x

Check Also

Firmele vasluiene și-au învățat lecția după ultima criză economică, populația nu!

Amânarea plății ratelor la bănci cu până la nouă ...

Peste 200 de polițiști din județul Vaslui, mobilizați pe frontul anticoronavirus

La data de 26 martie 2020, situația epidemiologică din ...

Bătrânii vasluieni către Guvernul României: ”Suntem îngroziți de prețurile la alimente și medicamente!”

de Dănuț CIOBANU  Persoanele în vârstă din județul Vaslui ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: