Home / Social / Marele duhovnic Mina Dobzeu, cinstit de slujitorii Catedralei Episcopale Huși

Marele duhovnic Mina Dobzeu, cinstit de slujitorii Catedralei Episcopale Huși

Marele duhovnic Mina Dobzeu, unul dintre cei care a avut curajul să înfrunte sistemul comunist și cel care l-a botezat pe marele cărturar Nicolae Steinhardt în timp ce se afla în închisoare, a fost cinstit de către slujitorii Catedralei Episcopale Huși, printr-o slujbă de pomenire făcută în preajma zilei de naștere a arhimadritului care ar fi trebuit să împlinească în această lună 97 de ani. Episcopul Igantie crede că ”părintele Mina nu a murit, ci a adormit”.

Moment solemn la Episcopia Hușilor, mai precis la mormântul marelui duhovnic Mina Dobzeu. Slujitorii catedralei au ținut o slujbă de pomenire la locul de veci al părintelui arhimandrit, în prezența a numeroși credincioși care au dorit să participe la acest moment ca semn al dragostei și al recunoștinței față de cel care, vreme de mai multe decenii, le-a fost povățuitor și duhovnic.

Fervent mărturisitor al lui Hristos în vremuri ostile, părintele Mina nu a murit, ci a adormit. Viața părintelui Mina a fost precum îi este numele: călugăr înseamnă bătrân frumos, nu atât cu vârsta, ci cu înțelepciunea, cum îți rostuiești viața. Avea mereu un cuvânt pe buzele sale: „lumină”, care parcă făcea parte din ființa lui, era ceva constitutiv ființei sale. Și când un om trăiește frumos, și moartea îi este la fel. Dacă noi trăim frumos, moartea nu mai poate fi o realitate care să ne înfricoșeze. Părintele Mina are un chip de lumină precum i-a fost și viața”, a declarat episcopul Hușilor, preasfințitul Ignatie.

Părintele Mina Dobzeu a trecut la cele veșnice pe 7 iunie 2018, la vârsta de 96 de ani, în chilia sa din cadrul Mănăstirii ”Sfinții Apostoli Petru și Pavel” a Catedralei Episcopale Huși. În toamna anului trecut, de Sfânta Cuvioasă Parascheva, arhimandritul Dobzeu a primit ”Crucea Moldavă”, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

 

About Tehno Redactor

x

Check Also

Primarii vasluieni, implicați activ în distribuirea produselor de igienă către beneficiari

de Dănuț CIOBANU  Nu mai puțin de 55.937 vasluieni ...

Incendiu puternic de vegetație în apropiere de Bârlad, pe o suprafață de peste 15.000 mp, afectând traficul rutier

Un incendiu puternic de vegetație a afectat traficul rutier ...

Bătaie de joc la adresa veteranilor de război! Fără bilete de transport și abonamente telefonice gratuite

de Dănuț CIOBANU  Biletele gratuite de transport nu au ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: