Google+
Home » Social » “Mulțumesc pentru ploaie”, la Bârlad

“Mulțumesc pentru ploaie”, la Bârlad

Sâmbătă, 17 noiembrie, de la ora 12.00, bârlădenii sunt așteptați la Muzeul ”Vasile Pârvan” Bârlad pentru a viziona gratuit cea de-a noua și ultima proiecție din cadrul proiectului KineDok powered by One World Romania, ediția a 4-a. Este vorba de o producție norvegiană intitulată “Mulțumesc pentru ploaie”.

Pe parcursul a 5 ani, Kișilu, un fermier din Kenya, folosește camera video pentru a surprinde viața familiei sale, a satului său si a daunelor produse de schimbările climatice. El filmează inundații, secete și furtuni, dar și costurile umane ale acestor fenomene: copiii lui sunt trimiși acasă de la școală, când nu poate plăti taxele; bărbații care se deplasează în orașe în căutare de locuri de muncă; tensiunile tot mai ample ale familiei. Atunci când o furtună violentă îi distruge casa, Kisilu inițiază o mișcare comunitară a fermierilor care luptă împotriva impactului cauzat de condițiile meteorologice extreme și reușește să aducă acest mesaj de sperantă până la Conferința Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice de la Paris, COP21. Aici la cel mai mare spectacol despre mediu de pe pământ, pe fondul adversității, aroganței si forței politice, relația dintre Kisilu si regizoarea norvegiană Julia Dahr ia o întorsătură remarcabilă, aruncând o lumină puternică asupra mișcării justiției climatice și a lumilor foarte diferite pe care cei doi le reprezintă.

Ajuns deja la cea de a 4-a ediție, KineDok powered by One World Romania va aduce anul acesta 16 din cele mai interesante documentare din Europa Centrală si de Est. Sub forma unei experiențe care trece dincolo de peretii traditionali ai sălii de cinema, KineDok te invită nu doar să vi să vezi un film pe un ecran mare, ci chiar poți să te întâlnești cu realizatorii sau protagoniștii filmelor favorite. Un proiect unic în Europa prin amploarea sa, KineDok se desfașoară concomitent în 7 țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Norvegia, Bulgaria și România, unde este coordonat de către Asociatia One World Romania în strâns parteneriat cu festivalul de film. Fiecare din țările participante contribuie cu documentare produse în ultimii ani, care rulează apoi în sute de locații din toate cele șapte teritorii, generând astfel o comunitate culturală impresionantă.

Până acum la Bârlad au mai rulat anul acesta în cadrul KineDok powered by One World Romania filmele “Țara moartă, “Daliborek și lumea albă”, “Prima împărtășanie”, “Poștașul cumsecade”, “Tren spre maturitate”, “Varză, cartofi și alți demoni”, Campionul din Balcani” și Nicăieri de unde să te ascunzi”. (G.P)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: