Google+
Home » Administratie » Lecția depozitării gunoiului, prea grea pentru unii: ditamai mormanul, sub nasul PNL Bârlad!

Lecția depozitării gunoiului, prea grea pentru unii: ditamai mormanul, sub nasul PNL Bârlad!

de Simona MIHĂILĂ

Diminețile bȃrlădenilor care traversează drumurile urbei miros frecvent a indolența și a neglijența unor concitadini certați cu bunul-simț și normele vieții la oraș. Oricȃt de mult ar încerca să evite trecerea pe lȃngă punctele de colectare a gunoiului, unde tronează mormane de resturi, mirosurile care se degajă la zeci de metri depărtare paralizeaza simțurile.

Cea mai recentă mostră de nesimțire, un  ditamai mormanul a apărut în fața sediului PNL Bârlad. Departe de noi să ne imaginăm că liberalii care fac de doi ani regulile la Bârlad au început curățenia de generală și au scos gunoiul de sub preș. În acest caz, mormanul ar fi fost mai mare, așa că nu ne rămâne decât varianta ca deșeurile să fi fost depuse de un ”gospodar” căruia puțin i-a păsat că pubelele de alături sunt goale pe jumătate.

În Bȃrlad, în ciuda ”activității glorioase” afișată online la gazeta de perete a Primăriei, nici edilii, nici Poliția locală n-au găsit ac de cojocul celor ce le lipsesc cei șapte ani de acasă și muncesc din greu să le facă viața amară semenilor, fie din punct de vedere estetic, fie olfactiv.

Curiozitatea ne face să ne întrebăm dacă ”gospodarul” certat cu bunul-simț așa procedează și acasă, dacă aruncă resturile lȃngă și nu în coșul de gunoi. Tot curiozitatea ne îndeamnă să ne gȃndim la polițiștii locali care au în atribuții supravegherea zonei centrale și a Pieței Mari și să ne întrebăm ce făceau ei, oare, la ora cȃnd bȃrlădeanul cu chef de curățenie arunca gunoiul după bunul său plac, lȃngă spațiul special amenajat pentru depozitare. Cert e că, la momentul trecerii sale prin zonă, reporterul Est News n-a văzut nici picior de polițist local în patrulare.

Cu o asemenea lejeritate în aplicarea hotărȃrilor de Consiliu Local, inclusiv a celei cu Nr. nr. 189/2015 care vizează sancționarea celor care depozitează ilegal gunoiul menajer pe spațiul public, dar și a Legii nr. 98/1994, republicata în 2008, privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele legale de igienă și sănătate publică, nu e de mirare că bȃrlădenii nu se tem să încalce legea. Ba chiar o calcă apăsat, știind că dacă vreodată ar fi descoperiți scapă cu un amărȃt de avertisment, sub pretextul că sunt la ”prima abatere”. Având în vedere că amenzile variază între 600 și 2.000 lei, o minte ascuțită de edil gospodar ar putea transforma nesimțirea în mină de aur pentru bugetul local. Dar de unde minți ascuțite în fruntea Bârladului? Sunt atât de tocite încât i-a găsit vinovați de mizeria din oraș taman pe ziariști, cei care se revoltă permanent, de ani de zile, de gunoaie … menajere, umane sau politice.

Ce vină au cei care respectă normele și trebuie, totuși, să îndure peisaje desprinse din cele mai înapoiate timpuri și mirosuri care depășesc limita suportabilului? Sperăm ca primarul Dumitru Boroș să le adreseze această întrebare polițiștilor locali pe care îi are în subordine și, împreună, să găsească odată pentru totdeauna leac pentru indolența unora dintre bȃrlădeni!

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: