Home / Administratie / Sindicaliștii cer patronilor să nu se mai plângă și să mărească salariile angajaților

Sindicaliștii cer patronilor să nu se mai plângă și să mărească salariile angajaților

de Dănuț CIOBANU

Sindicatele salută decizia majorării salariului minim pe economie de la 1 decembrie 2018. În opinia sindicaliștilor, majorarea salariului minim poate să mai reducă din exodul masiv de forță de muncă din străinătate. De asemenea, sindicaliștii susțin că firmele care se plâng că nu au bani pentru creșterea salariilor trebuie să înțeleagă că în economia de piață trebuie să faci performanță și să faci față competiției.

Gheorghe Croitoru, președintele CNSLR Frăția Vaslui, a spus că majorarea salariul este o măsură binevenită, deoarece în multe sectoare de activitate s-a rămas în urmă cu nivelul salariului minim: “Mulți agenți economici, cum ar fi multinaționalele, folosesc forță de muncă românească care face aceleași activități ca în alte țări europene, însă când este vorba de salarii acestea sunt diferite. Mă intrigă foarte tare faptul că tot se invocă productivitatea muncii. Adică românul muncește acasă mai puțin decât lucrează când pleacă în străinătate. Nu cred că este vreun patron care ține muncitorul la firmă degeaba! Productivitatea ține de organizare internă pe care o are fiecare firmă. Eu știu că sunt unii privați care își târăsc zilele de pe azi pe mâine, dar în economia de piață trebuie să faci performanță, intre în competiție, așa stau lucrurile. Nu poți să reziști pe piață doar plătind prost salariații pe care îi ai”, a precizat Gheorghe Croitoru.

Un alt argument invocat de sindicaliști în ceea ce privește majorarea salariului minim pe economie este stoparea emigrației forței de muncă autohtone în străinătate. “Dacă Guvernul României nu ar introduce un nivel minim de salarizare, mulți patroni ar ține ani de zile cu 1.000 de lei pe lună salariații. Exodul masiv de forță de muncă în străinătate a avut loc din cauza salariilor mici. Motivația pentru care au plecat oamenii a fost una economică, mulți și-au dorit să aibă un alt standard de viață. În străinătate, deși mulți lucrează pe salariile minime de acolo, românii plecați își permit anual să meargă într-o excursie exotică. Noi salutăm măsura privind majorarea salariului minim pe economie”, a mai spus Gheroghe Croitoru.

Salariu diferențiat

Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care prevede ca salariul minim pe economie să fie majorat de la 1 decembrie 2018, acesta urmând să fie diferențiat în funcție de studii.

Prin modificarea corespunzătoare adusă Codului Muncii pentru a permite un salariu minim diferențiat, se stabilește salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată prin raportare la criteriile referitoare la nivelul studiilor și al vechimii în muncă. Prin hotărâre de Guvern se va putea stabili nivelul salariului minim diferențiat pentru anumite categorii de salariați: pentru salariații care sunt încadrați pe studii superioare, precum și pentru cei care au o vechime în muncă peste un anumit nivel, se mai arată în proiectul adoptat.

Astfel, salariul minim de bază va fi 2.080 de lei de la începutul lunii viitoare, iar salariul minim pentru cei cu studii superioare sau cu vechime mai mare de 15 ani să fie 2.350 de lei. Singura condiție este ca cei cu studii superioare să activeze în domeniul în care au făcut studiile.

Legislația actuală prevede ca salariul minim brut pe țară să fie de 1.900 lei, pentru un program complet de lucru de 166,66 ore, reprezentând 11,40 lei/oră.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Investiții ample la Gârceni

Se asfaltează străzile, se modernizează ...

Eveniment dedicat Revoluției din Decembrie 1989 la Muzeul Județean Vaslui

Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” ...

Concertul-surpriză oferit bârlădenilor de Muzeul „Vasile Pârvan”, cu ocazia Sărbătorilor de iarnă

Muzeul „Vasile Pârvan” oferă publicului ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: