Home / Social / Poetul Cristian Simionescu a fost condus pe ultimul drum

Poetul Cristian Simionescu a fost condus pe ultimul drum

Pierdere grea pentru cultura bârlădeană și cea națională. Poetul Cristian Simionescu a fost înmormântat vineri, la prânz.

Biserica „Sf. Ioan” din Bârlad, în care a avut loc slujba de înmormântare, a devenit neîncăpătoare. Scriitori, foști colaboratori, oameni de cultură, soția, fiul și nepoții i-au fost alături, pe ultimul drum.

Cristian Simionescu este unul dintre puținii scriitori români care au primit Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” pentru întreaga activitate literară. În semn de respect, în 2003, Consiliul Local Bârlad i-a acordat titlul de Cetățean de Onoare.

Sunt profund emoționat și regret că astăzi Cristian Simionescu nu mai este printre noi. Nu am să mă refer la calitatea sa de om, ci la valoarea sa de poet. Pe lângă numeroasele premii acordate de Academia Română, Cristian Simionescu este deținătorul celui mai mare premiu pentru literatură din România, premiul «Mihai Eminescu». Pentru întreaga sa operă, distinsul Cristian Simionescu a primit pe 15 ianuarie 2009, la Botoșani, Premiul Național de Poezie «Mihai Eminescu». Cristian a fost și va rămâne unul dintre marii poeți ai literaturii române contemporane. Era un tip tăcut, se exprima în scris. Nu a vrut niciodată să iasă în evidență, nu a fost un zorit, nici de sine, nici de altcineva. A scos volumele de poezii la distanță de ani și asta pentru că își gândea opera, o elabora. Din ’70, când i-a apărut primul volum, și până astăzi, Cristian Simionescu și-a creat un nume strălucitor în literatura română”, a precizat Gruia Novac în discursul său de la finalul slujbei.

De loc din Botoșani, Cristian Simionescu s-a remarcat încă de la publicarea primului său volum: „Tabu”. Nu a fost un poet agreat de comuniști, de aceea timp de zece ani, 1970 – 1980, a fost interzis. A fost profesor la Clubul Copiilor, coordonând Cercul de Creație Literară. Aici a înființat Cenaclul „Cireșarii” și a scos, pentru un timp, și o revistă cu același nume. A șlefuit multe talente literare și a orientat mulți elevi spre Facultatea de Litere, dar mai ales le-a insuflat dragostea pentru lectură. A devenit membru al Uniunii Scriitorilor din România în 1983.

Din păcate, la înmormântare nu a fost prezent niciun reprezentant al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Iași, dar aceasta a trimis o coroană de flori, la fel cum au procedat și Primăria și Consiliul Local. Din partea autorităților locale nu a fost prezentă decât Elena Monu, președinta Comisiei de Cultură din cadrul Consiliului Local Bârlad. (Mihaela NICULESCU)

About Simona Vasile

x

Check Also

Criza de mecanizatori paralizează activitățile din agricultura județului Vaslui

de Dănuț CIOBANU  Agricultura județului ...

A murit profesoara Elena Brașoveanu!

Veste tristă și neașteptată pentru ...

Copiii de la CSC nr. 2 Bârlad, pregătiți pentru Ziua Unirii Principatelor (Video)

Pregătiri pentru Ziua Unirii. Ieri, ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: