Home / Administratie / Zeci de primării în pragul falimentului – CJ Vaslui a solicitat un ajutor financiar de urgență de la Guvernul României

Zeci de primării în pragul falimentului – CJ Vaslui a solicitat un ajutor financiar de urgență de la Guvernul României

de Dănuț CIOBANU

Mai multe localități din județul Vaslui au probleme grave în ceea ce privește situația financiară. Din cauza implementării defectuoase a unor proiecte, unele UAT-uri contabilizează penalități din partea finanțatorilor, pe care nu le mai pot achita. Pentru a aduce pe linia de plutire bugetele locale din nouă UAT-uri, CJ Vaslui a transmis Guvernului o solicitare de fonduri care se ridică la 17,4 milioane de lei. Joi, în cadrul ședinței extraordinare a CJ-ului, alte 13 comune au primit bani de la fondul de rezervă al județului.

Consiliul Județean (CJ) Vaslui a trimis Guvernului României o solicitare de alocare de fonduri pentru mai multe localități. Este vorba despre nouă unități teritoriale administrative (UAT) care au o situație financiară dificilă, în urma implementării unor proiecte de investiții cu finanțare de la Ministerul Dezvoltării și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. Deficiențele în implementarea proiectelor de dezvoltare privesc anumite neconformări din partea beneficiarilor, depășirea termenelor de execuție, lipsa resurselor financiare pentru a achita lucrările executate. Toate aceste probleme au dus la impunerea de către finanțatori a unor penalități de întârziere, pe care UAT-urile nu le pot achita. Suma care se solicită de urgență Guvernului României se ridică la 17,8 milioane de lei.

Comunele pentru care s-a solicitat asistență financiară sunt: Drânceni – 1,14 milioane de lei, Dimitrie Cantemir – 4,8 milioane de lei, Șuletea – 1,8 milioane de lei, Negrești – 3,1 milioane de lei, Vaslui – 2,1 milioane de lei, Ibănești – 983.000 lei, Oșești – 440.000 lei, Stănilești – 554.000 lei, Cozmești – 2,8 milioane de lei.

Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui, a spus în ședința extraordinară care a avut loc joi, 15 noiembrie 2018, că va merge la București pentru a susține solicitarea financiară: “Am înaintat un proiect pentru alocarea unor sume. Mâine (vineri, 16 noiembrie n.r.) merg la București să susțin treaba aceasta cu alocarea, să primim toate sumele necesare. Dacă primi banii solicitați deblocăm mai multe UAT-uri, care au blocaje de acest gen”.

Datoriile trebuie plătite!

Referindu-se la solicitarea consilierilor județeni liberali de a fi acordat un ajutor financiar de 200.000 lei comunei Stănilești, Dumitru Buzatu a răspuns că instituția pe care o conduce a răspuns întotdeauna tuturor solicitărilor reale ale UAT-urilor: “Am discutat cu primarul de Stănilești și l-am rugat să-și achite datoriile și dacă nu poate să solicite ajutor. Sunt o grămadă de primari care fac solicitări înainte să își achite datoriile. Își țin pușculița cu bani, dar așa nu se poate. Am avut mai multe discuții cu primarii și nu vreau să aud că nu au bani de salarii. Am avertizat de la începutul anului că, potrivit legii, mai întâi trebuie asigurate în buget toate sumele necesare salariilor. Acum aud că nu au bani, să ne conformăm legii. S-au schimbat lucrurile în ceea ce privește constituirea și gestionarea bugetelor locale. Primarii trebuie să își plătească datoriile și când rămân fără bani să vină la noi. Să facă mai întâi arierate și apoi să venim noi să dăm bani. Dacă vom primi bani de la București vom acorda suma necesară pentru Stănilești, dacă nu primim îi dăm de la noi”.

Alte 13 comune cu probleme financiare

Tot în cadrul ședinței extraordinare, la punctul care a prevăzut rectificarea bugetului județului, Ciprian Trifan, vicepreședintele CJ vaslui, a propus un amendament care viza acordarea unui ajutor de 900.000 lei pentru 13 comune. Ciprian Trifan a explicat că în cazul acestor comune este vorba de solicitări mici de bani de zeci de mii de lei și a propus alocarea din fondul de rezervă al județului a acestei sume. Comunele prevăzute în amendament sunt Codăești, Băcești, Ivănești, Deleni, Găgești, Pădureni, Miclești, Vulturești, Dănești, Rafaila, Hoceni, Huși și Blăgești.

Gheorghe Viziteu, consilier PNL, a spus că din suma de 900.000 lei doar o comună cu primar liberal a primit 40.000 de lei, ceea ce înseamnă 4% din valoarea totală. “Avem de a face cu discriminări cumplite la adresa unei părți din electoratul vasluian”, a punctat Viziteu. Buzatu a cerut consilierului liberal să se mențină la un ton normal al discuțiilor, precizând că nu este vorba despre nicio discriminare: “Am răspuns întotdeauna solicitărilor motivate. Primarii cer mai mult cu 70 de ori decât bugetele locale, cer sute de miliarde de lei. Noi acordăm bani doar pentru echilibrarea bugetelor”.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Angajările la DGASPC, suspendate până la adoptarea bugetului instituției

Austeritate la DGASPC Vaslui! Deși Direcția ...

Criza de mecanizatori paralizează activitățile din agricultura județului Vaslui

de Dănuț CIOBANU  Agricultura județului Vaslui ...

Proiect educativ de 2 milioane de euro, pentru 600 de copii și adulți din municipiul Vaslui

de Dănuț CIOBANU  Primăria Vaslui a ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: