Home / Social / Ninsorile din aceste zile îi scapă pe producătorii agricoli de faliment

Ninsorile din aceste zile îi scapă pe producătorii agricoli de faliment

Fermierii din județul Vaslui sunt extrem de mulțumiți de ninsorile căzute în ultimele zile. Gigel Crudu, directorul Direcției pentru Agricultură a Județului (DAJ) Vaslui, a spus că a luat legătura cu agricultorii din județ, iar semnalele sunt pozitive.

“A nins în tot județul, este un strat de zăpadă de circa cinci centimetri. În zona Murgeniului a plouat mult și sunt șanse mari ca deficitul de apă din sol să se diminueze. Pământul este dezghețat, iar toată apa din zăpadă intră direct în sol. Ne așteptăm să ningă mai mult, iar prognozele meteo ne indică acest lucru și în zilele următoare. După acest episod de ninsori, în momentul în care pământul se zvântă sau îngheață se poate continua campania de arături. Când vom avea precipitații de 20-25 litri/metrul pătrat, atunci vom putea spune că este apă suficientă în sol”, a explicat Gigel Crudu.

Până la jumătatea lunii noiembrie, dintr-un program de arături de toamnă de 185.600 hectare au fost realizate arături pe numai 37.601 hectare, ceea ce reprezintă un procent de 20%.

Potrivit datelor DAJ Vaslui, fermierii au semănat cu culturi de toamnă 89.280 de hectare. Din suprafața totală, 57.500 hectare au fost însămânțate cu grâu, 4.610 hectare cu orz, 487 hectare cu orzoaică, 19.120 hectare cu rapiță, 1.162 hectare au fost semănate cu plante de nutreț, 649 hectare cu alte culturi.

Din suprafața semănată cu rapiță au fost întoarse 2,719 hectare, din cauza că plantele nu au răsărit. Totuși, sunt parcele unde cultura de rapiță a vegetat corespunzător și acestea nu vor fi întoarse de fermieri pentru a fi semănate cu alte culturi agricole. (Dănuț CIOBANU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Cum rezolvă primarul „Pinocchio” problema spațiului locativ la Bârlad

de Mihaela NICULESCU   Mințită și abandonată. Așa se ...

Expoziție dedicată luptei polonezilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui și Consiliul Județean ...

Vasluiul va fi în următorii ani unul din județele cu cei mai puțini salariați din România

de Dănuț CIOBANU  Județul Vaslui va avea în următorii ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: