Home / Administratie / Prima deszăpezire la Bârlad s-a făcut cu mătura, iar la lăsarea serii s-au văzut și efectele

Prima deszăpezire la Bârlad s-a făcut cu mătura, iar la lăsarea serii s-au văzut și efectele

de Simona MIHĂILĂ

Nici bine nu s-a așternut zăpada pe străzile și trotuarele din Bȃrlad, că administrația locală și-a dat deja măsura competenței într-ale deszăpezirii: a scos în stradă asistații social și le-a dat sarcină să curețe carosabilul în zona trecerilor de pietoni… cu târnurile.

Înfofoliți cu geci groase și fulare, cȃt să nu simtă gerul aspru al dimineții, beneficiarii de ajutor social din Bȃrlad, care prestează ore de muncă în folosul comunității, s-au întrecut în a da zăpada apoasă, căzută după ninsoarea de duminică noapte.

Bȃrlădenii care i-au zărit ieri la muncă, de-a lungul Bulevardului Republicii, au fost mirați să vadă că tȃrnurile sunt bune și la altceva decȃt la măturat: la deszăpezire.

Înțelegem că pentru utilajele cu lame de deszăpezire n-a venit încă vremea, dar unde sunt lopețile și unde e materialul antiderapant? I-am întrebat pe cei care trudeau de zor să mute bucățile de gheață de pe trotuare în pubelele de gunoi, o muncă de Sisif, dat fiind cantitatea mare de apă imposibil de transportat cu… mătura. Răspunsul a fost o ridicare din umeri, semn că dacă Primăria n-a dat, înseamnă că nu are de unde. Sau că a fost luată prin surprindere de atenționarea de la Administrația Națională de Meteorologie, care a pus județul Vaslui pe harta codului galben de ninsori moderate și strat de zăpadă.

Deszăpezirea cu mătura nu doar că i-a lăsat pe mulți bȃrlădeni cu gura căscată, dar a dovedit că nu are niciun efect. În urma celor care au măturat, apa s-a întors de unde a venit, iar ninsoarea căzută la orele amiezii a făcut ca munca lor să fie chiar în zadar. Străzile au fost acoperite de bălți, trotuarele au rămas de necirculat, iar mersul pe jos a devenit un calvar pentru pietonii care nu preferă dușul din cap pȃnă în picioare pe stradă, cauzat de mașinile grăbite.

Nervi, încălțări pline de apă și pantaloni uzi pȃnă la genunchi. Așa arată iarna în Bȃrlad, unde canalizarea nu face față la ploi sau la ninsori și unde mătura din nuiele, surpriză!, nu sparge gheața, oricȃt de mult s-ar strădui unii să arate că-și merită banii cȃștigați din munca în folosul comunității.

Bine ar fi ca primele ninsori și efectele lor să fie o invitație la luare-aminte pentru administrația din Bȃrlad, care să se concretizeze în măsuri aplicabile la ceas de vreme rea. Un comandament de iarnă pe hȃrtie nu rezolvă adevăratele probleme pe care le aduce zăpada unei municipalități.

În loc să fie preocupată să monteze ornamentele de iarnă pe stȃlpi, încă din luna august, Primăria trebuia să se gȃndească să le asigure bȃrlădenilor cele mai bune condiții să poată circula pe străzi, pe timp de iarnă. Altfel, riscul ca oamenii să nu poată ieși din casă pentru a admira beculețele de sărbătoare foarte mare!

 

About Simona Vasile

x

Check Also

Somaj tehnic: Etapele pe care trebuie să le parcurgă angajatorii

Agenția Județeană pentru Ocuparea Fortei de Muncă (AJOFM) Vaslui ...

A știut Boroș de decizia luată de Minister de transformare a spitalului din Bârlad in spital suport de tratare a pacientilor cu Covid-19?

Comunicat de presa     Deputat Adrian Solomon Organizatia ...

Declarația pe propria răspundere poate fi completată integral de mână

Declarația pe proprie răspundere referitoare la circulația persoanelor în ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: